eur:
389.24
usd:
362.5
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Új helyre visznek át rengeteg radioaktív hulladékot Magyarországon

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. három telephelyen kezeli, átmenetileg, illetve véglegesen tárolja a Magyarországon keletkező, különböző kategóriájú radioaktív hulladékokat és kiégett fűtőelemeket.

2023-ban összesen 33 intézményből érkezett radioaktív hulladék, a szállítást 31 esetben a telephely személyzete végezte – írta a vg.hu az RHK Kft. évértékelője alapján. Az intézmény az előző évekhez hasonlóan, összesen körülbelül 6,3 köbméter radioaktív hulladékot és mintegy 180 sugárforrást fogadott.

Az úgynevezett biztonságnövelő program lefolytatásához – melynek keretében az évtizedekkel ezelőtt lerakott hulladékokat a jelenkori szabályozásnak megfelelő csomagolásban helyezik majd el újra a telephelyen – helyet kell felszabadítani az átmeneti tárolórészen (ott jelenleg 10 807 kiégett fűtőelemet tárolnak), ami az ott elhelyezett csomagok bátaapáti telephelyre történő átszállításával oldható meg. Már tart az érintett hulladékcsomagok előkészítése, előminősítése, válogatása és préselése. A hatósági jóváhagyás, majd a mintavételek és értékelésük után elkezdődhet az átszállítás a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóba (NRHT).

Ez már újfajta kompakt hulladékcsomagokat fogad - a legfontosabb feladata az ezek végleges elhelyezésére való áttérés volt. A kis és közepes aktivitású hulladékkal töltött fémkonténerek lényegesen helytakarékosabb elhelyezést tesznek lehetővé a föld alatt kialakított kamrákban. „A jövőben közel háromszoros helykihasználtsággal tudjuk elhelyezni a csomagokat az eredeti betonkonténeres koncepcióhoz képest” – számolt be a lapnak a fejlesztés leglátványosabb eleméről Radó Krisztián telephelyvezető.

Elmondása szerint az innováció több tízmilliárd forintos megtakarítást eredményez – a Paksi Atomerőmű teljes leszerelésének figyelembevételével – úgy, hogy a biztonsági követelményeknek továbbra is maximálisan megfelel a tároló.

Az új rendszer bevezetésének összetettségét mutatja, hogy az első egyeztetések 2010-ben kezdődtek, és idén nyáron történt meg az első 17 kompakt csomag beszállítása.

A radiológiai kibocsátás- és környezet-ellenőrzéskor a telephely környezetében nem lehetett kimutatni mesterséges, a tárolóból (beszállított hulladékból) származó radioaktív anyag jelenlétét.

Szükség lesz egy újabb hulladéktárolóra

A kis és közepes aktivitású hulladék gazdaságos felszín alatti tárolása érdekében elengedhetetlen egy nagyon kis aktivitású hulladékok végleges elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése, hiszen így ez a hulladéktípus nem a bátaapáti tároló kapacitását csökkenti, hanem egy gazdaságosabb, ám ugyanolyan biztonságos alternatívát nyújt ennek a hulladéktípusnak a kezelésére. A kiégett fűtőelemek esetében az eddig használt száraz, moduláris típusú átmeneti tárolás fenntarthatóságát is meg kell vizsgálni egy lehetséges új, konténeres típusú tárolás ellenében.

Ezeket a kiemelt stratégiai kérdéseket már a „Magyarország nemzeti politikája a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelésére” című dokumentum is tartalmazza, amelynek a felülvizsgálatában az RHK közreműködött, és amelyet éppen idén novemberben terjesztettek az Országgyűlés elé elfogadásra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×