eur:
389.69
usd:
364.02
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Tokaj, 2021. május 3. A Kopasz-hegy lábánál, a Tisza és a Bodrog összefolyásánál elterülő Tokaj látképe. Középen a Tokaji Kulturális és Konferencia Központ részét képező egykori zsinagóga, jobb oldalt (elölről hátrafelé) a Szent Miklós püspök görög katolikus templom, a Szent Miklós ortodox templom és a református templom. MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László
Nyitókép: MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László

Elárulta a vízügy, hogy kell-e vizet leengedni a 111 centis Balatonból

Folyamatosan emelkedik nagy folyóink és a Balaton vízszintje, árvíztől viszont nem kell tartani, és a Balatonnál sincs szükség beavatkozásra – tájékoztatta az InfoRádiót Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. A Dunánál és a Tisza egyes mellékfolyóin merőben más a helyzet.

A napokban arról írtunk a vízügyre hivatkozva, hogy amennyiben tovább emelkedik a vízszint, a Balatonnál szükség lehet "beavatkozásra", vagyis a vasárnap a szabályozási szintet elérő tó szintcsökkentésére az új Sió-zsilipen keresztül. A vízügynél hétfőn újra tájékozódtunk.

"A vízügyi szakembereknek most egy picit fokozottabban kell figyelniük, ahogy ezt nyilvánvalóan teszik is ezekben a napokban. Egyértelműen úgy látszik, hogy a nyugati és az északi vízgyűjtő területekről is érkezik víz, ez pedig érintheti elsősorban a Dunát, illetve a Tiszán levonuló árhullám mellett újabb, kisebb árvizek alakulhatnak ki az északkeleti mellékfolyókon, például a Bodrogon. A Dunán az elkövetkező héten lesz egy látványos szintemelkedés, ennek a mértékéről azért nem lehet semmit sem mondani, mert még messze vagyunk attól az időszaktól, amikor azt biztosan lehet előre jelezni" – mondta az InfoRádióban Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A hét elejére a Balaton vízszintje 111 centire emelkedett. Ez ideális vízállásnak számít, a hidrológiai jelentések folyamatos figyelése indokolt, de egyéb nem.

"Fontos azt hangsúlyozni, hogy néhány internetes portálon hangulatkeltés folyik, hogy most milyen veszélyes a helyzet, hogy mekkora a Balaton vize, továbbra is azt tudom csak mondani, hogy

ideális, nagyon örülünk neki, hogy van vizünk. Azt pedig a kollégák figyelik, hogy milyenek a közelebbi és távolabbi kilátások"

– egyértelműsítette Siklós Gabriella. Az esetleges Sió-zsilipnyitásról azt mondta, "csak egy nagyon távoli dolog lehet majd". Hogy mekkora vízszintnél gondolkodnak nyitáson, arról azt mondta, egyrészt nem csupán a vízállás, hanem a tendenciák alakulásán is múlik.

"Most még csak december van, vízügyes szaknyelven az összegyülekezés időszaka. Ilyenkor érkezik a víz. Nagyon sok mindentől függ, hogy mire lehet szükség a jövőben, ezért nem szeretnék pontos számokat mondani" – hangsúlyozta Siklós Gabriella.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×