eur:
389.22
usd:
362.61
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Foodora
Nyitókép: Pixabay

Kiterítették lapjaikat az ételfutárcégek: ennyi külföldi dolgozik náluk, ennyi pénzért

Egyre többen panaszkodnak arra, hogy a megrendelt életeiket külföldi futár szállítja házhoz, akikkel nem mindig sikerül szót érteni. A két legnagyobb ételfutárcég most elárulta, mennyi nem magyar futárral dolgoznak, és milyen díjazásban részesülnek.

A Pénzcentrum szerint több olvasójuk is jelezte számukra, hogy a legnagyobb ételkiszállító vállalatokat ellepték a külföldi futárok, akikkel olykor nehézkes a kommunikáció. A portál utánajárt, hogy a nem magyar dolgozókra vonatkozó olvasói észrevételek mennyire valósak, van-e különbség a magyar és a nem magyar dolgozók bérezése között, illetve, hogy a kata adónem tavalyi átalakítása óta milyen foglalkoztatási formában végzik a munkájukat.

"Jelenleg több mint 8000 aktív futár partnerrel dolgozunk havi szinten, a nemzetiségükre vonatkozóan viszont nem tudunk pontos számot megosztani, mivel ilyen jellegű adatokat nem kérünk jelentkezéskor, nem releváns ugyanis a munkavégzés szempontjából" - mondta a portál megkeresésére Major Bianka, a Wolt kommunikációs menedzsere. Azt is hozzátette, hogy

a cég futár partnereinek átlagbére jóval magasabb, mint a bruttó minimálbér értéke.

A vállalat júliusban új díjazási rendszert vezetett be, amely az erőfeszítésekkel arányos díjazási elemeket is magával hozott.

"A futárok az új rendszerben minden egyes feladat elfogadása előtt látják, mennyit keresnek az adott feladat teljesítésével, így könnyebben tudnak döntést hozni arról, elvállalják-e azt. A minimum-maximum összegek feladatonként 450-5000 forint között mozognak" - fűzte hozzá, majd elmagyarázta, hogy a 450 forint a nagyon könnyű feladatokra vonatkozik, kis súlyú csomaggal, rövid távolságra. A feladatok teljesítéséért ajánlott összegek kalkulációja ugyanabban a rendszerben történik, ebben nincs különbség.

A kata adónem átalakítása a Wolt szinte minden futárát érintette, a cég mégsem vezet semmilyen kimutatást arról, hogy futáraik milyen foglalkoztatási formában dolgoznak. Mindazonáltal a futárok számára három szerződési forma áll rendelkezésre a csatlakozáskor: vannak egyéni vállalkozók, szövetkezeti (diák vagy nyugdíjas) munkatársak, és olyanok is, akik egy flottapartneren keresztül dolgoznak.

A Foodora nem titkolta, mennyi külföldit alkalmaz

"Jelenleg 4000 aktív futárpartnerrel működnek együtt, futárflottájukban pedig a külföldi nemzetiségű partnerek aránya az elmúlt 1 évben nem változott, így az angol nyelvű felvételi folyamat 2021-es elindítása óta stabilan 4-5 százalék körül alakul" - közölte a Foodora a portál megkeresésére. Ugyanakkor megjegyezték, az aktív flotta száma szezonálisan változik, a jelenlegi 4000 főnél 160-200 fő a külföldiek aránya országosan.

A bérezés kapcsán a vállalat azt nyilatkozta, hogy partnereik az egységes díjtábla szerint, teljesített műszakok és címek után, egyéni teljesítmény alapján kapnak fizetést.

Azt nyilatkozták: "A kialakított műszakok és azok teljesítésének díjazása egy tervezhetőbb, stabil partneri viszony kialakítása miatt szükséges. Az egyéni teljesítmények azonban nagyon sok mindentől függenek, ezért mi magunk sem számolunk átlaggal: a város, az évszak, a terepviszonyok, az időjárás külső tényezői mellett a futárpartner járműve is befolyásolja a teljesítményt és az egy hónapra számolt díjazást". Hozzátették, két azonosan teljesítő futár díjazása között nincs különbség.

A foglalkoztatással kapcsolatban a cég úgy tájékoztatta a portált, hogy a velük szerződött futárpartnerekkel megbízásos alapon működnek együtt, ami nem azonos a munka törvénykönyvében szereplő munkaviszonnyal.

Egyéni vállalkozóként a futárok maguk döntenek a futárkodással töltött időről, maguknak határozzák meg a beosztásukat, a partneri szerződést pedig több hónapos inaktivitás esetén sem szüntetik meg.

Arról azonban a Foodora sem tudott tájékoztatást adni, hogy pontosan hányan tekintenek fő megélhetésként a futárkodásra, mert arra szerintük ugyan az aktívan töltött órák számából lehetne következtetni, azt viszont nem tudják, hogy a futárok kizárólag a cégnél végeznek-e futártevékenységet.

Egyre több külföldi él Magyarországon

A Pénzcentrum hozzáteszi, hazánkban második éve nő az itt élő külföldiek száma a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Amíg 2021-ben még 194 491 külföldi állampolgár élt Magyarországon, addig ez a szám mára 226 267-re növekedett, vagyis két év alatt a számuk 31 776-tal bővült. A statisztika szerint ebből a keresőtevékenységet folytatók száma is folyamatosan nő, azaz 2021-ben még 71 297-en dolgoztak Magyarországon, 2022-ben viszont már 74 193-an, idén pedig ez a szám elérte a 85 311-et.

Megemlítik azt a statisztikai adatot is, hogy rengeteg vendégmunkás érkezik Ázsiából, számuk 3 év alatt 10 ezer fővel nőtt, a kínai munkavállalók száma pedig jelenleg meghaladja a 18 ezer főt. Érdekesség, hogy sok szlovák is él hazánkban, az ő számuk már két éve 15 ezer fölött van.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×