eur:
391.12
usd:
366.58
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pixabay

A Volán-sztrájk hétfői napja fog nagyot szólni a szakszervezet szerint

Vasárnap kezdődött a kétnapos tiltakozás. Közzétették, melyik régióban milyen arányban csatlakoztak a sztrájkhoz a dolgozók.

December 10-re és 11-re hirdetett sztrájkot a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet. A szervezet elnöki, Dobi István a Facebookon vasárnap délután azt írta, hogy részben elégedett az első nap eredményeivel.

"A mai nap volt a főpróba és mivel vezénylési trükkökkel a SZAKSZ keménymagját a mai napra több telephelyen nem vezényelték, így óriási tartalékkal rendelkezünk és a december 11. napjára meghirdetett munkabeszüntetésünkkel fogunk igazán nagyot csapni a munkáltató és a tulajdonos asztalára" - fogalmazott.

Arra kérte a Volán-dolgozókat, hogy a vasárnap "alulteljesítő" megyékben is érjék el a 30 százalék körüli sztrájktámogatást. Mint írta, 11-én már csatlakoznak a sztrájkhoz a helyijáratos autóbuszvezetők, a karbantartó szakmunkások és a szellemi foglalkozású dolgozók is.

Adataik szerint a megyékben 0-95 százalék között mozgott a sztrájkban részt vevők aránya.

Mint később írták,

hétfőn a sztrájk erőteljesebben jelenhet meg, de a szakszervezet itt is garantálja, hogy a járatok 55 százaléka biztosan fog közlekedni.

A Volánbusz közleményében úgy fogalmaz, hogy nem okozott sem káoszt, sem jelentősebb fennakadást a munkabeszüntetés első napja. Tapasztalataik szerint "a Volánbusz munkavállalóinak óriási többsége nem támogatja a bérkövetelések érvényesítésének legradikálisabb módját, s az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően első lépésben mindenekelőtt a tárgyalóasztal mellett törekedne megállapodásra, hiszen az 2023 vonatkozásában is eredményre vezetett".

Közölték továbbá, hogy a vasárnap 16 órakor összesített adatok szerint a munkabeszüntetésben résztvevő autóbusz-vezetők száma nem érte el a hétszázat, aránya pedig a teljes állományukhoz képest 6 százalék, az advent második vasárnapján dolgozók létszámához képest 22 százalék volt. "Ennek alapján az előzetes adatok szerint a nyilvánosságra hozott, esetlegesen nem közlekedő járatok körülbelül 75 százaléka mégis menetrend szerint közlekedett" - írták.

A Volán adataira reagálva a szakszervezet közölte: álláspontjuk szerint "a Volánbusz Zrt. inkorrekt, statisztikai szempontból megtévesztő módon közli a sztrájkban résztvevők arányát a teljes állományhoz és vasárnap munkát teljesítők számához képest. A munkabeszüntetésben a sztrájk során nyújtandó még elégséges szolgáltatás szabályai alapján (amelyben rögzítésre került, hogy a mai napon a járatok 80 százaléka biztosan közlekedni fog) a munkavállalók töredéke tudott részt venni, így nem tárgyilagos az összlétszámhoz, de még a mai napon munkát teljesítő munkavállalókhoz képest sem százalékos arányokat közölni".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×