eur:
394.06
usd:
370.89
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Credobus Inovell 12 típusú autóbuszok a Volánbusz Zrt. győri rendezvényén 2022. október 26-án. A Kravtex-Kühne Csoport októberben megkezdte száz új autóbusz szállítását a Volánbusznak, ezek beszerzési értéke nettó 6,5 milliárd forint. A közlekedési társaság 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja során több mint 2100 új és újszerű autóbusz állt, illetve állhat forgalomba jövő év elejéig. Ezzel a 6000 járműből álló flotta harmadát sikerült megújítani négy év alatt.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Érik az újabb munkabeszüntetés a Volánbusznál

Újabb munkabeszüntetésre készülnek a busztársaságnál dolgozó járművezetők, ha a január közepére tervezett bértárgyalások eredménytelenül zárulnak. A közlekedési vállalat mielőbb szeretne megegyezni a bérekről.

Egyelőre nincs megállapodás a Volánbusz járművezetőinek béremeléséről, de így sem tekinti kudarcnak a decemberi kétnapos munkabeszüntetést Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke.

Mint mondta, korábban 6-8 százalékos bérfejlesztésben gondolkodott az igazgatóság, így ha ennél magasabbal terveznek, akkor már részeredményeket értek el és volt értelme a nyomásgyakorlásnak. „Arról nem beszélve, hogy felhívtuk a közvélemény, illetve a tulajdonos figyelmét arra, hogy ilyen bérek mellett a szolgáltatást nem lehet biztosítani.”

Amennyiben a munkavállalók, vagyis a több mint 10 ezer autóbusz-vezető 60 százaléka aláírással támogatja a bérharc folytatását, egyetértve a 25 százalékos bérköveteléssel, és a munkáltató január 16-án túlzottan alacsony mértékű bérajánlattal áll elő, akkor

„elkerülhetetlen” lesz egy újabb munkabeszüntetés

– tette hozzá Dobi István.

A szakszervezet 25 százalékos béremelési követelését azonban a munkáltató MÁV–Volán-csoport és Lázár János építési és közlekedési miniszter is irreálisnak és túlzónak tartja.

„Mihez képest sok?” – reagált a SZKASZ elnöke a fentiekre, jelezve: miután óriási az elvándorlás az ágazatban, már nem tudják biztosítani már a menetrend szerint közlekedő járatokat, illetve a megfelelő kiszolgáló személyzetet sem, akik az autóbuszokat javítják. „És

nem tudnak megélni a munkavállalók ebből a bérből, másod-harmadállásokat vállalnak, az egészségi állapotuk siralmas.

Tehát mi úgy gondoljuk, hogy ha a szakminisztérium fenn akarja tartani a szolgáltatást, meg kell fizetni a munkavállalókat” – húzta alá.

Az InfoRádió megkeresésére a Volánbusz annyit közölt, hogy továbbra is szeretnének megállapodni a bérekről, annak ellenére, hogy „a decemberi sztrájk ezt a folyamatot sokkal inkább gátolta, mintsem elősegítette”. A közlekedési társaság mielőbb szeretné lezárni a 2024-es bértárgyalásokat és megkötni a megállapodást.

Kerestük az Építési és Közlekedési Minisztériumot is, a válaszukat, ha megérkezik, közölni fogjuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

A fokozódó geopolitikai feszültségek nyomást gyakoroltak ma reggel az ázsiai tőzsdékre, az irányadó európai indexek azonban emelkedésekkel nyitottak, és napközben is kitartottak a pluszok. Az energiaszektor gyengélkedik ma az olajár esésével együtt, míg az ipari vállalatok részvényei felülteljesítők. A magyar piac követte napközben az európai tőzsdéket, kisebb pluszban áll egész nap a BUX, a blue chipek közül csak a Richter esett ma. A tengerentúlon ehhez képest jelentős hangulatromlást láttunk annak ellenére, hogy a kereskedés első részében még emelkedésben voltak a tőzsdék. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×