eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára felszólal a közműszolgáltatások egyszerűsítésével összefüggő egyes törvények módosításának vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 4-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Tuzson Bence: Magyarország teljesített minden uniós kérést, és várja, hogy megérkezzenek az uniós pénzek - a nap hírei

Az év végére 6-7, jövőre 5-6 százalékos inflációval számol a kormány. Januártól megkapják a 10 százalékos béremelést a pedagógusok – közölte a belügyminiszter.

Az év végére 6-7, jövőre 5-6 százalékos inflációval számol a kormány, a bruttó átlagbér 10-12 százalékos emelkedése mellett – közölte a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy vissza kell térni a 4-5 százalékos reálbér emelkedéshez, mert ez a fenntartható, a cégek el tudják viselni.

Magyarország teljesített minden uniós kérést, és lezártnak tekinti az igazságügyi reformmal kapcsolatos uniós megbeszéléseket – jelentette ki az igazságügyi miniszter Brüsszelben. Tuzson Bence az uniós tagországok szakminisztereinek tanácskozásának szünetében közölte: közölte: a kormány most várja, hogy az uniós bizottság hogyan fog dönteni, azt, hogy megérkezzenek az uniós pénzek Magyarországra.

Januártól a kormány ígéretének megfelelően 10 százalékkal nő a pedagógusok bére - mondta a belügyminiszter az Országgyűlés kulturális bizottsága előtti éves meghallgatásán. Pintér Sándor az oktatás versenyképességének növelése érdekében nélkülözhetetlennek nevezte a pedagógusok társadalmi elismertségének növelését, bérük jelentős, ám differenciált emelését, a teljesítményen alapuló bérezési rendszerben.

Jövőre is 7,99 százalékos marad a szabad felhasználású diákhitel kamata, a Diákhitel2 és a Képzési Hitel is 0 százalékos kamattal lesz elérhető. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium az idén is több mint 13 ezer új szerződéskötésre számít.

Megjelent a Napenergia Plusz Program pályázati felhívása, a 75 milliárd forintos keretösszegű program napelem és tároló együttes létesítésében támogatja januártól a bruttó elszámolásba kerülő háztartásokat. Egy ingatlanra egy támogatás adható, kizárólag új beruházásra, tehát meglévő rendszer bővítésére, cseréjére, felújítására nem.

Az ország egész területén igényelhető a csok plusz - erősítette meg a családokért felelős államtitkár. Hornung Ágnes az M1-en hozzátette: az új otthonteremtési program kedvezményes hitelkonstrukciója január elsejétől érhető el. A segítséget azok a bővülő családok tudják igénybe venni, amelyek további gyereket vállalnak.

Újabb 18 termékkörrel bővülhet jövőre az eddig megfigyelt 62 termékkategóriát tartalmazó online árfigyelő rendszer - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A tárca javaslata szerint a rendszerbe bekerülhetnek az ételallergiások által leggyakrabban fogyasztott laktóz- és gluténmentes termékek, valamint marha és a kacsahús is.

A kormány még az idén alá akarja írni szerződést a budapesti repülőtér visszavásárlásáról jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy a tárgyalások jól haladnak, de meg kell állapodni a vételárról, a feltételekről. A tárcavezető közölte azt is: az áram rendszerhasználati díja 10 euróval csökken jövőre a vállalkozásoknak.

Több milliárd eurós beruházással új millenniumi városközpont jöhet létre a fővárosi Rákosrendező pályaudvar területén, mintegy 130 hektáron. Ez a modern világvárosok sorába emeli Budapestet - jelentette be az építési és közlekedési miniszter. Lázár János közölte: már tárgyalnak egy ingatlanbefektetővel, de még nincs döntés arról, hogy lesz-e toronyház a területen. Erre reagálva a főpolgármester közölte: Budapesten egyetlen olyan fejlesztés sem történhet, amikor egy beruházó érdeke felülírja a budapestiek érdekét.

Európa legjobb vezető turisztikai fejlesztése díját kapta meg az idén 10 éves Liget Budapest Projekt a World Travel Award's díjátadóján. A projekt vezetője egyik különlegességnek nevezte, hogy a 150 éves intézmények békésen megférnek egymás mellett az újakkal, miközben a természet, a park élményfunkciókkal, rekreációs lehetőségekkel körülöleli őket.

Az írni-olvasni tudás meglétéhez kötné a választójogot a Mi Hazánk - jelentette be a párt alelnöke. Novák Előd szerint erre azért is szükség van, mert a választási csalásokat elkövető pártok elsősorban az írni-olvasni nem tudók szavazatait tudják a legkönnyebben megvásárolni.

Magyarország nem nagyhatalom, mégis igényt tart az önálló külpolitikára, és elvárja, hogy ezt a nála nagyobbak is fogadják el - jelentette ki a miniszterelnök a Magyar Külügyi Intézetben rendezett konferencián. Orbán Viktor szerint ehhez a tartásra, a markáns és karakán kiállásra kell hagyatkozni, és vállalni kell a konfliktust. A külgazdasági és külügyminiszter ugyanitt kijelentette: a következő években is hatalmas nyomás várható, de a kormány nem enged semmiféle zsarolásnak, nem adja fel a nemzeti érdekek képviseletét.

Elismerte a külgazdasági és külügyminiszter, hogy Petro Porosenko volt ukrán elnök Orbán Viktorral találkozott volna, ha el tudta volna hagyni Ukrajnát. A tárgyalást az ukrán Biztonsági Szolgálat azért akadályozta meg, mert szerintük egy ilyen egyeztetés az orosz titkosszolgálat eszköze lett volna Ukrajna ellen.

Megvétózta a bolgár elnök az Ukrajnával páncélozott harcjárművek szállításáról kötött megállapodást. Az államfő sajtószolgálata közölte: a bolgár határőrségnek és a mentőknek van szükségük a járművekre.

Brit-finn-észt haditengerészeti gyakorlat kezdődött a Balti-tengeren - közölte a finn védelmi minisztérium. A 2 napos gyakorlaton az egységek a finn határőrséggel közösen a Balti-tenger vízfelszín alatti infrastruktúrájának védelmét gyakorolják.

Izrael alapvető fontosságú utak elhalasztását javasolta több tucat országgal, köztük az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország és Ausztráliával kapcsolatban, az antiszemitizmus erősödése miatt. Eközben Izrael a Gázai övezet egész területére kiterjesztette a Hamász elleni hadjáratát.

Magyarország a világgazdaság zöld átállásának egyik nyertese lehet a pénzügyminiszter szerint. Varga Mihály Dubajban, az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján kiemelte: a magyar gazdaság jövője a zöldenergia. A klíma-csúcsértekezlet emírségekbeli elnöke eközben felszólította a világ országait hogy 2030-ig 43 százalékkal csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Olaszországban 24 órás sztrájkot kezdenek éjféltől az egészségügyi dolgozók munkafeltételeik javításáért. A munkabeszüntetés miatt másfél millió egészségügyi szolgáltatás marad el.

Ausztriában több mint 20 ezer háztartás maradt áram nélkül a heves havazás miatt. Az osztrák vasúttársaság szerint fennakadások vannak a vonatközlekedésben is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×