eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Külügyi Intézet (MKI) alapításának 50. évfordulója alkalmából rendezett konferencián a Pesti Vigadó Dísztermében 2023. december 4-én
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: vállaljuk a konfliktusokat, képesek vagyunk önálló külpolitikát folytatni

A Magyar Külügyi Intézet alapításának 50. évfordulója alkalmából tartott konferencián mondott beszédet Orbán Viktor. A magyar külpolitikai stratégiáról beszélt.

Orbán Viktor azzal kezdte beszédét, hogy nem egyszerű dolog zárszót mondani egy olyan konferencián, amelyen az ember nem vett részt, de boldog születésnapot kívánt. Azt meg tudja állapítani két perc alatt is, hogy ünneplés gyanánt munka folyik, ami helyes, szükséges - számolt be a beszédről az Index.

Orbán Viktor szerint Magyarország olyan ország, amelyet a történelem arra ítél, hogy maga elé ambiciózusabb célt tűzzön, mint ami méretéből, vagy gazdasági erejéből következne.

"Egyedül soha sem lehetsz elég okos" - ez a kormányfő 35 évvel ezelőtt kitalált csatakiáltása. Ezért természetesen szükséglet, hogy a Külügyi Intézet segítse a miniszterelnök munkáját - rögzítette Orbán Viktor.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy "nem vagyunk nagyhatalom, de igényt tartunk az önálló külpolitikára. A relatív erőfölényünk alacsony, de ennek ellenére

vállaljuk a konfliktusokat és Magyarország képes önálló külpolitikát folytatni.

Orbán Viktor szerint radikális álláspontot kell képviselni, és nagyívű víziókra, konkrét stratégiára van szükség. "Mi magyarok nem vitatkozunk azon, hogy milyen módon kell elosztani és integrálni a migránsokat. A magyarok számára az a kérdés, hogy jó dolog-e egyáltalán a migráció. A nyugatiak nem jutnak el idáig” – fogalmazott.

Orbán Viktor úgy látja: "az a külpolitikai gyakorlat, hogy lényegre törően teszik fel a kérdéseket, nem rontja, hanem emeli Magyarország presztízsét és megbecsültségét".

Évszázados távlatban nem volt olyan aktív és kiterjedt a magyar külpolitika, mint az elmúlt években - jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: intenzív nyugati kapcsolatrendszer, dübörgő keleti és déli nyitás, beruházások és konnektivitás.

A miniszterelnök harmadik tétele: a magyar külpolitika nemzeti érdekalapú. Szerinte ez külpolitika egyesíti az idealizmus és a realizmus legjobb elemeit. A nemzeti szó nem egy jelző, hanem lényegi szó ebben a szókapcsolatban. Ez utal az idealista elemre, hiszen a nemzet elsősorban egy eszme, és az érdek, amit a nemzeti szóhoz kapcsolunk, az meg maga a realizmus, a szükséges, hasznos, praktikus dolgok gyűjtőneve. Ez egy sajátos, akadémiai körökben ritkán tárgyalt gondolkodásmódot követel meg. Azt, hogy a nemzeti érdekalapú külpolitika nem lehet dogmatikus.

Hozzátéve:

szem előtt tartják a hatalmi egyensúlyt, de nem puszta erőtöbblettel akarnak érdeket érvényesíteni.

A kiterjedt, minden irányba nyitott kapcsolatrendszer, az okosan felhasznált soft power eszközök arzenáljában hisznek ,ez a magyar külpolitika igazi ereje, ebben számít leginkább a Magyar Külügyi Intézet segítségére. "Boldog születésnapot. Jó munkát kívánok” – üzente a Magyar Külügyi Intézetnek, alapításának 50. évfordulója alkalmából megrendezett konferencián Orbán Viktor.

Címlapról ajánljuk
Így szerezhetnek biztosítást az ukránok a háború közepette

Így szerezhetnek biztosítást az ukránok a háború közepette

A háború-sújtotta Ukrajnában felpörgött a biztosítási szolgáltatási piac – mindez kissé szembemegy a logikával. Míg náluk elméletben azért is fizetnek, ha az ember házába becsapódik egy Sahed öngyilkos drón, más országokban – például Nagy-Britanniában – van, amikor szinte lehetetlen biztosítást kötni az áradások fenyegette ingatlanokra vagy az előszeretettel lopott Land Roverekre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×