eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pexels.com

Megváltoztatják a lakossági napelemes pályázat fontos szabályait

Megemeli a kormány a januárban induló lakossági napelemes pályázatnál a maximális rendszerméretet.

Az eredetileg tervezett 4 kilowattos helyett akár 5 kilowattos rendszert és 8 kilowattos tároló helyett akár 10 kilowattos tárolót is engednek telepíteni – jelentette be a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség pénteki konferenciáján tartott beszédében Horváth Viktor, az Energiaügyi Minisztérium energiaátmenetért felelős helyettes államtitkára.

Horváth Viktor előadásában a naperőművekkel és az energiatárolással kapcsolatos kormányzati tervekről többek között kiemelte, hogy a kormány hálózatfejlesztésre legalább 6-700 milliárd forintot tervez költeni 2029-ig bezárólag – írja a Portfolio. Emlékeztetett, hogy január 1-jétől feloldják a visszatáplálási tilalmat és visszaengedik az ország területének 94 százalékán a lakossági napelem telepítéseket, ez a háztartásoknak nagyjából a 86 százalékát fedi le.

A helyettes államtitkár bejelentette: a 75 milliárd forintos keretösszegű lakossági Napenergia Plusz Program paramétereiben változás lesz az eredetileg tervezetthez képest. Az eddigi korlátok értelmében a támogatási rendszerben maximum 4 kilowattos háztartási napelem mellé legfeljebb 8 kilowattórás tárolóegység telepítése szerepelt, ezt azonban kibővítik: a legfeljebb 5 kilowattos kapacitású háztartási napelem mellé legfeljebb 10 kilowattórás tárolóegységre lehet pályázni.

A beruházási költség kétharmadát fedezi a program a háztartások számára, a megtérülési idő pedig körülbelül tíz év lesz.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×