eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
A Diákhitel Központ ügyfélszolgálata 2019. szeptember 11-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

GFM: jövőre is kedvező marad a diákhitel kamata

A kormány döntése értelmében 2024-ben is rendkívül kedvező feltételek és kamatozás mellett lesz elérhető a diákhitel.

Bár a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) szerint a kedvezőtlen külgazdasági helyzet miatt a kamatkörnyezet drasztikusan megemelkedett, a kormány még sem szeretné, ha ennek a diákok látnák kárát. Hiszen képzett és jól teljesítő hallgatók nélkül hosszútávon nincs versenyképes és prosperáló gazdaság sem.

Ugyanakkor a gazdasági környezet változásai és a hatályos szabályok miatt a szabad felhasználású diákhitel kamatának 13 százalék fölötti szintre kellene emelkednie. Ennek ellenére a kormány mégis úgy döntött, hogy a hallgatók és a családok érdekében a diákok jövőre is 7,99 százalékos kamat mellett juthatnak a Diákhitel1 termékhez. A Diákhitel2 és a képzési hitel pedig továbbra is 0 százalékos kamattal érhető el.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a diákhitel rendkívül népszerű a hallgatók körében:

az idén péládul több mint 13 ezer új szerződéskötést kötöttek, míg az élő szerződések száma meghaladja a 200 ezret.

A minisztérium azt is közölte, hogy az alacsony kamat mellett előnyös diákhitel számla segíti a hallgatókat. Júliustól minden eddiginél kedvezőbb feltételek mellett lehet diákhitel számlát nyitni. A kormány intézkedése nyomán ugyanis a kereskedelmi bankoknak ingyenesen kell biztosítaniuk például a havi számlavezetést, az elektronikus szolgáltatások felületének használatát, a havi bankszámlakivonatot és a kapcsolódó bankkártya használatát is.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Az Európai Unió országai tudatosan törekednek arra, hogy féken tartsák a klímaváltozást okozó káros anyagok kibocsátását. Magyarország kibocsátását a globális skálán még statisztikailag is nehéz kimutatni, mégis komoly erőfeszítéseket tesz a klímasemlegesség eléréséért. Zay Balázzsal, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatójával beszélgettünk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×