eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Old man using smart phone
Nyitókép: fzant/Getty Images

Többmilliós hitelt vettek fel egy nyugdíjas nevében csalók

Több mint három és fél millió forint kölcsönt vettek fel egy tápiósági nyugdíjas nevében, de neki hatmilliót kellene visszafizetnie, pedig az összegből semmit sem látott. A férfit Angliából hívták fel, hogy pénzt ígérjenek neki, de csalás áldozata lett. Az MNB azt kéri a bankoktól, januártól csak akkor adjanak kölcsönt, ha valóban az ügyfél kéri.

Az áldozat egy 68 éves férfi, aki három éve befektetett egy kisebb összeget, és emiatt keresték telefonon. A telefonban tört magyarsággal mondták neki, hogy a százezres befektetéséből mostanra négymillió forint lett, amit elutalnak neki.

„Azt mondta, az utalás csak úgy tud megtörténni, ha feltöltöm a telefonomon keresztül a számítógépemre az AnyDesket, aminek segítségével látja, megkapom-e a pénzem” – idézi az Index a férfi, az RTL Híradónak adott nyilatkozatát.

Ennek a programnak a segítségével távolról is irányíthatóvá válik a számítógép. Miután a férfi átadta az irányítást a telefonálónak, a hívó le is tette a telefont. Nem sokkal később azonban üzenetet kapott a banktól, miszerint 3 760 000 forint személyi kölcsönt vett fel, ami meg is érkezett a számlájára.

A következő üzenetben azonban már azt írták, hogy el is lett utalva az összeg az Egyesült Királyságba.

A bank pedig tőle követeli a kölcsön összegét, így havonta 140 ezer forintot kellene fizetnie.

A férfi nem érti, hogyan vehette fel a hitelt, miközben nem írt alá semmiféle szerződést. A bank szerint viszont a férfi hibázott, amikor megengedte idegeneknek, hogy hozzáférjenek az eszközeihez.

Az online hiteligénylésnél a bankok SMS-ben küldött kóddal azonosítják a hitel igénylőjét. A pénzintézet úgy látja, nem hibáztak, mert a bank azt érzékeli, hogy az ügyféltől érkezett a hiteligénylés.

A Magyar Nemzeti Bank az ilyen esetek miatt kéri a bankoktól, hogy januártól csak akkor adjanak kölcsönt, ha alaposabban meggyőződnek arról, hogy valóban az ügyfelük kéri, amennyiben ezt nem teszik meg, akkor a becsapottaktól nem kérhetik el a pénzt.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×