eur:
380.67
usd:
349.5
bux:
57878.43
2023. december 1. péntek Elza
Nyitókép: Forrás: Pixabay

Még több támogatást igényelhetnek 2024-ben a fesztiválok

Megemelte a minisztérium a fesztiválokra igénybe vehető kormányzati támogatás mértékét, így a rendezvények 2024-ben még többet igényelhetnek.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium tovább emelte a 2024-ben megrendezett fesztiválokra igénybe vehető kormányzati támogatást mértékét. Az idei évben megrendezett fesztiválokra 330 millió forintot lehetett állami támogatásként igénybe venni, addig a jövő évi eseményekre összesen 800 millió forintot osztanak szét – írja az Economx.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Kulturális Fesztiválok Kollégiuma 200 millió forinttal emelte meg a megpályázható támogatások mértékét, mindez az NKA oldalán olvasható. A szaktárca közleménye a támogatott fesztiválokkal szemben elvárásként fogalmazza meg, hogy „gazdagítsa nemzeti műveltségünket, a hazai és a nemzetközi előadók jeles képviselői mellett törekedjen a fiatal tehetségek bemutatására”.

A portál azt írja, az utóbbi időszakban sok kritikát váltott ki, hogy a Csák János vezette minisztérium jelentősen csökkentette a kultúra többlettámogatására szánt összeget. Idén nyáron a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) közleményt adott ki, amelyben a fesztiválokra szánt kormányzati támogatás csökkenése miatti válságos helyzetre hívták fel a figyelmet. Az MFSZ szerint

a forráscsökkenés miatt a rövidebb szakmai múlttal rendelkező fesztiválok mellett a több évtizede megrendezett események is elhalnak és velük elvész az a kulturális érték, amelyeket felhalmoztak.

2023 októberében az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma a 2023. évi fesztiválok támogatására rendelkezésre álló keretösszeg közel kétszeresével írt ki pályázatot. Az NKA a 2024. január 1. és 2024. december 31. között megrendezendő kulturális fesztiválok támogatására 600 millió forintot irányzott elő, míg a 2023-as évben mindössze 330 millió forintnyi kormányzati támogatást lehetett igénybe venni. Ezt a keretet emelte további 200 millióval a tárca, így jövőre már 800 milliónyi állami támogatást tudnak majd a fesztiválszervezők megpályázni.

Címlapról ajánljuk
Fradi-siker: a 98. percben jött el a legszebb pillanat

Fradi-siker: a 98. percben jött el a legszebb pillanat

A Ferencváros 0-1-ről fordított a Csukaricski ellen az Európa Konferencia-ligában, Zachariassen egyenlített, majd Pesics a 98. percben óriási gólt rúgott. A Fradinak az utolsó fordulóban elég a döntetlen a továbbjutáshoz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.01. péntek, 18:00
Turi Attila
a Magyar Művészeti Akadémia elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×