eur:
389.77
usd:
362.79
bux:
68142.58
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Romániából érkezett mezőgazdasági idénymunkások mennek haza bérelt házaikba a dohánytörés után a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértón 2015. október 6-án. A befejezéséhez közeledő dohányszezonban Európa egyik legnagyobb dohánytermesztő településén húsz-huszonöt romániai vendégmunkás dolgozott folyamatosan a Fejértó Szövetkezetnél, mert a hazai munkaerőpiacról nem sikerült a napi öt-kilencezer forintos munkabérért idénymunkást találniuk.
Nyitókép: MTI / Balázs Attila

"Aki a magyar szabályokat nem tiszteli..." - bekeményít a kormány a vendégmunkásoknál

A kormány új átfogó idegenrendészeti törvény alkotására tesz javaslatot, amely szigorítja és egyértelművé teszi külföldi állampolgárok Magyarországon való tartózkodásának, munkavállalásának jogcímeit és feltételeit - olvasható a kormány.hu oldalon megjelent törvényjavaslat preambulumában.

"Az újra növekvő migráció miatt idegenrendészeti szigorításra van szükség. Magyarország a magyaroké és a magyar munkahelyek is első helyen a magyarokat illetik meg. Világosan kell szabályoznunk, ki és mennyi ideig tartózkodhat Magyarország területén. Sem a munkavégzés, sem más tartózkodás nem lehet korlátlan és nem hosszabbítható meg automatikusan" - olvasható a preambulumban.

A dokumentumban úgy fogalmaznak: Magyarország szuverén állam - maga határozza meg, hogy kit enged a területére, és mindenkitől elvárja, hogy a magyar törvényeket és az együttélés magyar normáit tartsa be.

Aki a magyar törvényeket és a magyar szabályokat nem tiszteli, annak azonnal el kell hagynia Magyarország területét.

Ha Magyarország területét nem hagyja el önként, akkor - törvényesen, de határozottan - el kell távolítani.

A törvény egyértelművé teszi, hogy vendégmunkásokat Magyarországon csak a legszigorúbb szabályok mellett lehet alkalmazni. "A magyarországi munkavállalás szigorításával újabb jogi védelmet alkotunk azért, hogy Magyarországot megvédjük a tömeges bevándorlástól" - fogalmaznak a dokumentumban.

Külföldi csak akkor végezhet Magyarországon munkát, ha annak elvégzésére magyar munkavállaló nem vállalkozik - fogalmaznak.

"A magyarországi tartózkodás idegen állam polgára számára nem alapjog! Külföldi kizárólag a magyar állam által elfogadott célból, jogcímen, ideig és feltételek teljesülése esetén tartózkodhat Magyarországon" - áll a preambulumban.

Harmadik országbeli állam állampolgára tartósan Magyarország területén a magyar állam engedélyével tartózkodhat vagy vállalhat munkát, kizárólag akkor, ha a harmadik országbeli állampolgár magyarországi tartózkodása a magyar társadalom érdekeit szolgálja, és magyarországi munkavállalása egyetlen magyar állampolgárt sem hoz kedvezőtlen helyzetbe.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×