eur:
389.42
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója interjút ad irodájában az MTI munkatársának 2014. december 17-én.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Lemondása ellenére Vidnyánszky Attila marad a Nemzeti Színház élén, amíg le nem zárul a nyomozás a pénteki baleset ügyében - a nap hírei

Több Gázában tartózkodó magyar megsérült egy robbanás következtében – ismertette Szijjártó Péter. Nagy-Britanniában David Cameron volt miniszterelnököt nevezte ki külügyminiszterré Rishi Sunak kormányfő

Nyomoz a rendőrség a Nemzeti Színházban történt baleset miatt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közölte: foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával, a sajtóban megjelent hírek alapján hivatalból rendelte el a nyomozást. A pénteki esti Rómeó és Júlia előadása közben történt balesetben két színész megsérült: Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a díszlet felső emeletéről több métert zuhant a színpadra. Mindkettőjüket megműtötték, állapotuk stabil, de felépülésük több hónapig is eltarthat. A baleset után Vidnyánszky Attila, a színház igazgatója bejelentette lemondását, elismerve vezérigazgatói felelősségét. Csák János kulturális és innovációs miniszter arról tájékoztatott, hogy a lemondással csak az ügyben zajló vizsgálat lezárultával foglalkozik.

Januártól igényelhető támogatás a vállalati zöldenergia tárolói programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium. A kormány 62 milliárd forintos keretösszeggel ösztönzi a hazai vállalkozások villamosenergia-rendszer rugalmasságát fokozó, a zöldenergia hatékonyabb hasznosítását is elősegítő fejlesztéseit. A cégek beruházási támogatást és bevételkompenzációt nyerhetnek el a január közepén megnyíló pályázati felhíváson.

A szociális területen is lesz béremelés, ha megállapodás születik a garantált bérminimum emeléséről – közölte a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár a szociális munka napja alkalmából tartott elismerések átadásakor. Fülöp Attila közölte: 2010 óta a szociális és gyermekvédelmi, -jóléti kiadások a négyszeresükre emelkedtek. A hétvégén az ellenzéki pártok vezetői köszöntötték a szociális dolgozókat, és sürgették a szférában munkát vállalók nagyobb megbecsülését.

Nem kerülhet a parlament elé a szentestei boltzár ügye, mert a kormánypártok nem támogatták a jobbikos javaslat tárgysorozatba vételt a vállalkozásfejlesztési bizottságban. A kormánypárti többség az elutasítást azzal magyarázta, hogy egy ilyen lépés komoly bevételkiesést jelentene az államháztartásnak.

Piacot keresnek a magyar gabonának, mert az unióban oda mennek az ukrán termékek, ahová eddig a magyart adták el – mondta az agrárminiszter. Nagy István az Inforádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: az is jó, ha nemzetközi szervezetek vásárolják meg, és adják oda a rászorulóknak a magyar gabonát, csak a gazdáknak ne veszteséggel kelljen értékesíteniük azt.

Újabb két vármegyében jelent meg a madárinfluenza. A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tiszabábolnán lévő tenyészlúd állományban, a Bács-Kiskun vármegyei Petőfiszálláson a kacsa állományban azonosították a vírust. Összesen több mint 13 ezer állatot ölnek le a fertőzés miatt.

Szeptemberben 7,3 százalékkal csökkent az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest - közölte második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal. A feldolgozóipari alágak többségében visszaesést mértek, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban, valamint a villamos berendezés gyártásában bővült a termelés.

Szerdán ismét jelentősen csökkennek az üzemanyagárak. A holtankoljak.hu azt írja: a benzin 10, a gázolaj 20 forinttal lesz olcsóbb. A 95-ös átlagára 587, a dízelé 606 forint lesz literenként. A múl héten 13 forinttal csökkent mindkét üzemanyagfajta ára.

Itt az ideje, hogy Európában változások történjenek, és az európai emberek visszavegyék az európai intézményeket – hangsúlyozta a miniszterelnök a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány konferenciáján. Orbán Viktor szerint a múlt század a nemzeti szuverenitás elvesztéséről, a századvég a visszaszerzéséről, a mostani évtized pedig a szuverenitás megtartásáról szól. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy a gazdasági stratégiát finomhangolni kell, de nem szabad letérni az útról, mert ez adja a gazdasági szuverenitást.

Elsődleges fontosságúnak nevezte a magyar állampolgárságú túszok kiszabadítását és a Gázai övezetben tartózkodók kimenekítését a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben. Szijjártó Péter az európai uniós külügyi tanács szünetében tartott tájékoztatóján arról számolt be, hogy továbbra is van hét olyan, magyar állampolgár a Gázai övezetben, aki biztonsági okokból nem tudja elhagyni a területet. Ismertetése szerint néhány nappal ezelőtt a tartózkodási helyüket találat érte. Többen könnyebb sérülést szenvedtek.

Ismét külföldiek százai hagyhatták el a Gázai övezet területét Egyiptom felé. A rafahi határátkelőnél Spanyolországból, Svédországból, Hollandiából, az Egyesült Államokból, Marokkóból, Jordániából és Oroszországból származó 525 külföldi vagy kettős állampolgár, valamint kis létszámban sebesültek és egy orvosi kezelés alatt álló páciens kísérőivel léphettek át Egyiptomba.

Szlovéniában a hét végéig visszakapcsolják a hálózatra a Krskói Atomerőművet, amelyet szivárgás miatt október elején állítottak le. A javítások befejeződtek, a hibás csővezetéket teljes egészében kicserélték, és ezt a műveletet elvégezték a reaktor központi részét körülvevő másik rendszerben is.

Nagy-Britanniában David Cameron volt miniszterelnököt nevezte ki külügyminiszterré Rishi Sunak kormányfő. A politikus 2010 és 2016 között töltötte be a miniszterelnöki tisztséget a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőjeként, de a brit uniós tagságról 2016-ban tartott népszavazás után lemondott. David Cameron kinevezésének előzményeként Rishi Sunak menesztette Suella Bravermant a belügyminiszteri tisztségről, és utódjaként James Cleverly eddigi külügyminisztert nevezte ki.

Plovdiv nem járul hozzá, hogy a bolgár-magyar Európa-bajnoki selejtezőmérkőzést rendezzenek a város stadionjában csütörtökön – közölte az önkormányzat a Bolgár Labdarúgó Szövetséggel. A polgármester a stadionban zajló építkezésre hivatkozva tagadta meg az engedélyt. A Szófiából biztonsági okok miatt Plovdivba helyezett mérközés megrendezése így bizonytalan, ha nem játszák le a meccset, a győzelemért járó 3 pontot a magyar válogatott kapja, és ezzel kijut a jövő nyári, németországi Európa-bajnokságra.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×