eur:
394.18
usd:
369.83
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Rakétaindító konténer (j) és légvédelmi radar a NASAMS légvédelmi rakétarendszer átadásán a győri Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred laktanyájában 2023. október 26-án.
Nyitókép: Bodnár Boglárka

Kilövik az új magyar NASAMS-rendszer rakétáit

A Leopárdok a vízi átkelést gyakorolták a nemzetközi NATO-hadgyakorlaton.

Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred MISTRAL alegységei mellett a két hete ünnepélyesen átadott NASAMS légvédelmi rakétarendszere is bekapcsolódik az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlatba - írta a honvedelem.hu.

A rakétaüteg katonái már "bevagonírozták" a technikai eszközöket a győri laktanyában.

Az új felszín-levegő rakétarendszerrel az utóbbi 30 év legnagyobb magyarországi hadgyakorlata során

hajtanak majd végre "légvédelmi rakéta oltalmazási" feladatot hétfőtől Hajdúhadházon.

A honlapon közölték azt is, hogy az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred tartalékos katonái is elkezdték felkészülésüket az Adaptive Hussars 2023 hadgyakorlatra.

A 101. Területvédelmi Zászlóalj katonái Békéscsabán forgalomszabályozó képzéssel, általános lőkiképzéssel, valamint a segítségnyújtás gyakorlásával készülnek a hadgyakorlatra.

Az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred és az MH Klapka György 1. Páncélosdandár. Leopard 2 A4HU harckocsikkal gyakorolta a vízi átkelést Újmajorban.

A dinamikus mozgást és átcsoportosítást igénylő gyakorlati szituáció szerint a hátország egyik fontos útvonala a zord időjárás áldozatául esett, ezért a Leopard harckocsik nem tudták megközelíteni célállomásukat. A műszaki szakasz ekkor biztosította a vízi átkelést, így a tankok folytatni tudták az előrenyomulást, hogy végül elfoglalják a kijelölt védelmi terepszakaszt - írták.

A honlapon idézték Patak Péter őrnagyot, a tatai páncélosdandár Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóalj törzsfőnökét, aki azt mondta: arra készülnek fel, hogy a Magyarországra telepített NATO-képességeket a magyar képességekkel együtt összekovácsolják, és ezzel biztosítják a későbbi sikeres feladat-végrehajtásokat.

Kiró Szilvia Kinga hadnagy, a műszaki ezred szakaszparancsnoka a vízi átkeléssel kapcsolatban közölte: tereprendezés után azt gyakorolták, mennyi idő alatt tudják "letenni a hidat".

Megjegyezte, a hadgyakorlat javítja az állomány reakcióidejét és képességét, valamint kiváló lehetőség arra, hogy az összes technikai eszközükkel gyakoroljanak és a közös munka során összekovácsolódjanak más fegyvernemmel is - olvasható a honvedelem.hu oldalon.

A honvedelem.hu felhívták a figyelmet arra, hogy

megnövekedett közúti forgalomra kell számítani keddig,

mert a tatai dandár a hadgyakorlat keretében haditechnikai eszközeinek közúti átcsoportosítását hajtja végre.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×