eur:
389.46
usd:
363.42
bux:
68072.53
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Young driving instructor grading his female student on a driving test, using a checklist. Close-up.
Nyitókép: urbazon/Getty Images

Országgyűlés: ingyen jogsi a középiskolásoknak, egyszerűbb házasságkötés és munkavédelmi oktatás

Az állam működésének egyszerűsítésével összefüggő jogszabályokként összegezték a változásokat.

A parlament 133 igen, 49 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett elfogadta az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről szóló törvényt.

A szabályozás célja - az indoklás szerint - jelentősen csökkenteni az állampolgárok, vállalkozások adminisztratív terheit, utóbbiak esetében úgy, hogy egyebek mellett szűkítik a különböző szabályzatok - például a tűzvédelmi vagy számviteli szabályzat - készítésére kötelezettek körét.

  • A zárószavazás előtt átírták az online közmeghallgatás szabályait. Ez alapján a közmeghallgatás az érintettek személyes megjelenése nélkül is megtartható lehetőség szerint a különböző helyszínen jelen lévők között, egy időben, valós idejű kommunikációt lehetővé tévő, kép és hang egyidejű továbbítására alkalmas elektronikus hírközlő eszköz, illetve honlapon való közzététel útján.Emellett a közmeghallgatás időpontját megelőzően lehetőséget kell biztosítani arra, hogy az érintettek írásban is észrevételeket és kérdéseket tehessenek fel. Az elhangzott, illetve az írásban megfogalmazott javaslatra, kérdésre a közmeghallgatáson vagy legkésőbb tizenöt napon belül választ kell adni.
  • Rendelkeztek arról is, hogy a külföldön élő magyar állampolgárnak vagy a diaszpóra magyarságának a Magyarországra történő hazatérését segítendő támogatást nyújtanak, ehhez a hazatérést támogató szolgáltatáshoz egy elektronikus felület is kifejlesztenek, ahol az érintett személyre szabott ügyintézési támogatást kaphat. A honosított állampolgároknak a jövőben lehetőségük lesz arra, hogy állampolgári esküjüket ne csak a polgármester, vagy nagykövet előtt, hanem igazgatási szerv előtt is megtehessék.
  • Módosult a közúti közlekedésről szóló törvényben a pótdíjfizetési szabály: jelenleg ez a kötelezettség 2 év alatt évül el, az új rendelkezéssel ez az idő 3 évre emelkedett.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×