eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pexels.com

Szigorítás: még keményebb büntetést kaphatnak a rendbontó légiutasok

Még kevésbé lesz érdemes botrányt csinálni egy repülőgép fedélzetén ezentúl, a magyar Országgyűlés ugyanis hétfőn elfogadta a renitens utasok megfékezéséről szóló nemzetközi egyezmény módosítását.

Az ellenszavazat nélkül, 163 igennel, 2 tartózkodás mellett jóváhagyott dokumentum arról rendelkezik, hogy ki, miért, hol és hogyan intézkedhet a renitens utasok ellen, és ki fizeti meg a repülőgépen okozott kárt.

A témáról szóló tokiói egyezményt 1963-ban fogadták el, majd 2014-ben Montrealban módosították. Az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára parlamenti expozéjában elmondta: a magyar állam három fontos változtatást tartalmazó jegyzőkönyvet szeretne kihirdetni.

Nagy Bálint tájékoztatása szerint az első módosítás a joghatóság kérdésére vonatkozik. A jegyzőkönyv ugyanis joghatóságot biztosít a légijármű üzemeltetője székhelye szerinti államnak, továbbá a leszállás helye szerinti államnak is abban az esetben, ha ez eltér a tervezett leszállási helytől. Az államtitkár úgy véli, ez a rendelkezés azért szükséges, hogy az eljárás gyorsabb legyen, így

akár már a leszálláskor felelősségre lehet majd vonni a renitens utasokat.

A második módosítás a repülőgép kapitányának könnyebb fellépését teszi lehetővé a rendbontó utasokkal szemben. „Az intézkedés megtételéhez már az is elegendő, ha a jogellenes magatartást tanúsító személy a parancsnok véleménye szerint követett el súlyos bűncselekményt. A jegyzőkönyv példákat is adna az intézkedésre okot adó cselekményekre” – tette hozzá Nagy Bálint. Mint mondta, a személyzet elleni fizikai támadás vagy ezzel való fenyegetés a parancsnoknak a légijármű vagy az azon lévő személyek és vagyontárgyak biztonságának megóvása és védelme érdekében kiadott jogszerű utasításának megtagadása.

Az egyezményt érintő harmadik módosítás arról szól, hogy ki fizeti meg a rendbontással okozott kárt. Az államtitkár ezzel kapcsolatban elmondta:

a légitársaság megtéríttetheti az elkövető utas által okozott kár költségeit

– például akkor is ha a tervezettől eltérő államban kell leszállnia a repülőgépnek a renitens leszállítása miatt.

A vitában hozzászóló képviselők pártállástól függetlenül frakciójuk támogatásáról biztosították a repülésbiztonságról szóló, módosított nemzetközi egyezmény kihirdetését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×