eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Airline pilot in cockpit watching landscapes, Dubai, United Arab Emirates
Nyitókép: Karim Nafatni/Getty Images

Újabb biztonsági intézkedés jön a repülőkön

Egy plusz védelmi vonalat kell kialakítani a 2025 augusztusa után gyártott repülőgépek pilótafülkéi előtt.

Az amerikai légügyi hatóság, az FAA véglegesítette azt a szabályt, amely szerint a repülőgépgyártóknak egy másodlagos fizikai akadályt kell felszerelniük a pilótafülkék elé a hatálybalépést követően két évvel, 2025 augusztusa után legyártott példányokon, valamint az amerikai légitársaságok számára előírja az üzemeltetési szabályaik ezzel kapcsolatos módosítását – írja az airportal.hu.

A szerkezet azt előzné meg, hogy bárki betörhessen vagy berohanhasson a pilótafülkébe akkor, amikor annak ajtaját repülés közben kinyitják, például ha az egyik pilóta mosdóba megy, a pilótáknak ételt vagy italt szolgálnak fel, vagy a hosszú távú járatokon a személyzet váltása közben.

Az új szerkezetet akkor kellene bezárni, mielőtt a pilótafülke ajtaját kinyitják, előrefelé 272, hátrafelé 463 kilogramm terhelésnek kell ellenállnia, valamint legalább öt másodperccel kell tudnia késleltetni az illetéktelen személy pilótafülkébe való behatolását, amelynek ajtaját ez idő alatt be lehetne zárni.

A 60 nap múlva hatályba lépő szabály bevezetését az utasok, a személyzet és a repülőgépek biztonságának javításával indokolja a hatóság.

Jelenleg is számos légitársaság alkalmaz olyan szabályt, hogy az illetéktelenek pilótafülkébe történő bejutásának megelőzése érdekében az egyik légiutas-kísérő a gép folyosóját szinte teljesen elfoglaló, jelentős tömegű fedélzeti kocsit befékezve és maga előtt tartva beáll a pilótafülke elé arra az időre, amíg a pilótafülke ajtaja nyitva van, vagy a pilóta a mellékhelyiségben tartózkodik.

A Germanwings 2015-ben történt tragédiáját követően olyan szabályok léptek életbe, hogy utóbbi esetben egy légiutas-kísérőnek a pilótafülkében kell tartózkodnia.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×