eur:
389.31
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. július 16-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: 2024 a gazdasági növekedés visszaépítésének éve lesz

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte az infláció fává terebélyesedett, a jegybanknak viszont csak bicskája van, de már látni a kormányzati fejszecsattogás eredményét.

Orbán Viktor péntek reggel ismét terjedelmesebb interjút adott a Kossuth rádiónak. A teljes interjút ide kattintva hallhatja.

Nyugdíj

Elsőként arról beszélt, hogy első pillantásra nem engedheti meg magának az ember, hogy ennyi pénzt kiadjon a költségvetés nyugdíjra, gyedre.

"Hiányra tervezünk. Minden évben többet költünk, mint amennyit megtermelünk. Akkor leszünk egy boldog ország, amikor azt hallják a hallgatók, hogy a költségvetés pluszban zár. De ez így van a kommunisták óta, azóta görgetjük magunk előtt."

Ám az élet szerinte mégsem működhet így, mert a kormány nem számokban, hanem nemzetben, családban gondolkodik, ezért sem vett egy egyhavi nyugdíjat a Covid és a háború ellenére.

"Ha úgy merül fel a kérdés, hogy oda kell-e adnunk a pénzt, az a válaszom, hogy igen" - foglalta össze.

Úgy érzékeli, a nyugdíjasok nagy többségben támogatják a nemzeti kormányt, az energiaárak elszabadulásakor sem jutott eszébe, hogy elvegyen a nyugdíjból.

Infláció

A pénzromlás ütemével kapcsolatban azt mondta, "a kormány értelmesen viselkedik, a jegybank pedig kezeli az inflációt", "nagy tudás a jegybanki tudás, sok mindent kell összenézni".

"Be kellett látnom egy idő után, hogy ez így nem fog menni, a jegybanknak bele is tört a bicskája az infláció elleni küzdelemnek, de nem tehet róla, mivel az infláció fává terebélyesedett", fejszéje viszont szerinte csak a kormánynak van.

A fejszecsattogás pedig "meghozta a várt eredményt",

jövőre már csak 4-6 százalék lesz az infláció.

"A kérdés az, miként tudjuk megindítani a bérek növekedését, és mikor indul meg a gazdasági növekedés. Úgy látom, augusztusban/szeptemberben már jobban nőttek a bérek, mint a pénzromlás üteme, és megindult a növekedés újra" - ecsetelte.

Szakértői szerint elképzelhető, hogy a következő évben Magyarországon lesz a legnagyobb gazdasági növekedés, és nő a versenyképesség is.

"Ez így együtt megadja a reményt, hogy 2024 a gazdasági növekedés visszaépítésének éve lesz" - szögezte le.

Háború

Úgy érzi, a Nyugat nem végzett józan mérlegelést a háború támogatása előtt, és rossz érzése is van emiatt.

"A mondás, amivel biztatgatom magunkat, hogy nekünk

nem igazunk van, hanem igazunk lesz"

- jegyezte meg Orbán Viktor.

Hogy Ukrajna lesz-e 2 éven belül uniós tag, arról azt mondta, ez Magyarországon a parlament ügye, és nem nagyon érzi azt az ülésteremben, hogy támogatás övezné ezt, veszély ugyanis egy háborúban álló országot felvenni.

"Úgy felvenni valakit, hogy nem tudjuk a paramétereit, példátlan" - mondta.

Uniós pénzek, Ukrajna támogatása

Szerinte "elfogytunk" Ukrajna támogatására, nem csak Magyarország, de az EU is.

"Magyarország az EU-ban 2 milliárd forint pozitív szaldóval zár. Mindenre nincs, nem tudunk adni a szegényebb országoknak. Erre az a válasz Brüsszelben, hogy vegyünk fel hitelt. Ezt mondták a szocializmusban, abban nőttem fel 26 évig. Odaadjuk a gyerekeink és az unokáink pénzét olyanoknak, akik soha nem fogják visszaadni?" - tette fel a kérdést, hozzátéve, jogos a gyanúper, hogy a Magyarországnak járó pénz már nincs is meg.

Aláhúzta, Brüsszel tartozik Magyarországnak 1200 milliárd forintnyi euróval.

"Húzzák az időt. Most kaptunk éppen 9 kérdést, olyanokat, hogy van-e elég helyiségük a bíróknak. Ha elfogadjuk a kukacoskodásukat, ezek akkor is komolytalan kérdések. Ha az a kérdés, mikor lesz ennek vége, én úgy látom, a brüsszeli bürokraták

a lengyel választás eredményére várnak,

baloldali kormányt szeretnének Varsóban. Mindent meg is tesznek ezért. Abban bíznak, hogy Magyarország egyedül marad, így könnyebben elbánnak majd velünk" - figyelmeztetett.

Migráció

A héten Németország "fordult", már támogatja az uniós migrációs paktumot, igaz, most az olaszok "kértek időt".

A paktumot Orbán Viktor hátralépésnek tartja.

"Eltérő népesedési ritmusban élnek a népek. A népességfelesleg elindul, most épp az az időszak van, hogy a Földközi-tenger túloldaláról jönnek idefelé. Az unió képtelen kezelni ezt a helyzetet, eseti emberi jogi kérdésnek tekinti ezt, de mióta a migráció invázióvá vált, bűnözés, erőszak, együttélési konfliktusok vannak, amit nem tudunk kezelni. Meg tudtuk eddig védeni magunkat a migrációval szemben, de nincs egység, a baloldal migrációpárti" - részletezte a miniszterelnök, aki szerint csak olyan embert szabad beengedni, aki kérelmet nyújtott be, azt pedig pozitívan bírálják el. "Nem a bajt kell idehozni, a segítséget kéne odavinni, ezt nem csinálja az Európai Unió."

Közölte, készen áll Magyarország, hogy segítséget nyújtson a Száhel-övezeteben.

Meglepte, hogy Szlovákia is átállt, hisz "egy józan nép", "a szomszédunk", a csehek átállása már kevésbé lepte meg, meg is orroltak rá, amikor azt mondta rájuk, "bekötötték a lovat az égő istállóba".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×