eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
10000 forint banknote stack with small metal money. as a background (Hungarian forint). King St. Stephen. Europe Hungary.
Nyitókép: Jozsef Zoltan Varga/Getty Images

Kiderült, pontosan mekkora emelést kap novemberben egy átlagnyugdíjas

A kormány döntésének a részleteit Gulyás Gergely ismertette a Kormányinfón.

Az idei évben az infláció magasabb volt a vártnál, ezért csak úgy tudjuk megőrizni a nyugdíjak értékét, ha nyugdíj-kiegészítést fizetünk. Ezért novemberben átlagosan közel fél havi nyugdíjjal többet visz majd a postás" – jelentette be a Facebookon közzétett videoüzenetében Orbán Viktor.

A csütörtök délelőtti miniszterelnöki bejelentés részleteit Gulyás Gergely ismertette a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, a jegybank számításai szerint 2023-ban várhatóan 18,5 százalék lesz a nyugdíjas fogyasztói kosarat figyelembe vevő infláció, ezért az év elején 15 százalékkal megemelt nyugdíjat további 3,5 százalékkal ki kell egészíteni. A miniszter megfogalmazása szerint ez a matematika sajátosságai miatt a már megemelt 15 százalékos nyugdíjhoz képest 3,1 százalékos emelést jelent.

Azt is ismertette, hogy

210 700 forintos átlagos nyugdíj esetében ez 6532 forintos havi emelést jelent,

és ahogy a kormányfő is hangsúlyozta, novemberben csaknem félhavi extra juttatásra számíthatnak az idősek, mert az emelés visszamenőleg is jár: az átlagnyugdíj esetében ez 78 384 ezer forintos többlet, éves szinten pedig 84 916 forinttal kapnak többet a nyugdíjasok.

Az emelés két és fél millió embert érint, a költségvetési hatása pedig 190 milliárd forint.

Farkas András nyugdíjszakértő korábban az InfoRádióban úgy kalkulált, hogy 3,6 százalékos lehet a nyugdíj-kiegészítés, de ő 19,1 százalékos nyugdíjas inflációval számolt. Arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy még a korrekcióval sem feltétlenül marad meg a nyugdíjak vásárlóereje, mert a dupla becslés alapján tartják karban a nyugdíjak reálértékét, és az éves, tényleges infláció ettől eltérhet, viszont utána már nincs korrekció.

A jelenlegi nyugdíjszabályok szerint a kormány előre megállapítja a nyugdíjemelés mértékét minden évben a várható infláció alapján, és menet közben törvény kötelező a korrekcióra: ha augusztusban magasabb az infláció a tervezettnél, akkor novemberben hozzá kell igazítani a nyugdíjemelés mértékét az éves várható pénzromláshoz. Ezt tette meg most a kormány.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×