eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
10000 forint banknote stack with small metal money. as a background (Hungarian forint). King St. Stephen. Europe Hungary.
Nyitókép: Jozsef Zoltan Varga/Getty Images

Kiderült, pontosan mekkora emelést kap novemberben egy átlagnyugdíjas

A kormány döntésének a részleteit Gulyás Gergely ismertette a Kormányinfón.

Az idei évben az infláció magasabb volt a vártnál, ezért csak úgy tudjuk megőrizni a nyugdíjak értékét, ha nyugdíj-kiegészítést fizetünk. Ezért novemberben átlagosan közel fél havi nyugdíjjal többet visz majd a postás" – jelentette be a Facebookon közzétett videoüzenetében Orbán Viktor.

A csütörtök délelőtti miniszterelnöki bejelentés részleteit Gulyás Gergely ismertette a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, a jegybank számításai szerint 2023-ban várhatóan 18,5 százalék lesz a nyugdíjas fogyasztói kosarat figyelembe vevő infláció, ezért az év elején 15 százalékkal megemelt nyugdíjat további 3,5 százalékkal ki kell egészíteni. A miniszter megfogalmazása szerint ez a matematika sajátosságai miatt a már megemelt 15 százalékos nyugdíjhoz képest 3,1 százalékos emelést jelent.

Azt is ismertette, hogy

210 700 forintos átlagos nyugdíj esetében ez 6532 forintos havi emelést jelent,

és ahogy a kormányfő is hangsúlyozta, novemberben csaknem félhavi extra juttatásra számíthatnak az idősek, mert az emelés visszamenőleg is jár: az átlagnyugdíj esetében ez 78 384 ezer forintos többlet, éves szinten pedig 84 916 forinttal kapnak többet a nyugdíjasok.

Az emelés két és fél millió embert érint, a költségvetési hatása pedig 190 milliárd forint.

Farkas András nyugdíjszakértő korábban az InfoRádióban úgy kalkulált, hogy 3,6 százalékos lehet a nyugdíj-kiegészítés, de ő 19,1 százalékos nyugdíjas inflációval számolt. Arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy még a korrekcióval sem feltétlenül marad meg a nyugdíjak vásárlóereje, mert a dupla becslés alapján tartják karban a nyugdíjak reálértékét, és az éves, tényleges infláció ettől eltérhet, viszont utána már nincs korrekció.

A jelenlegi nyugdíjszabályok szerint a kormány előre megállapítja a nyugdíjemelés mértékét minden évben a várható infláció alapján, és menet közben törvény kötelező a korrekcióra: ha augusztusban magasabb az infláció a tervezettnél, akkor novemberben hozzá kell igazítani a nyugdíjemelés mértékét az éves várható pénzromláshoz. Ezt tette meg most a kormány.

Címlapról ajánljuk
Sokk vagy kínos baki: tényleg több száz milliót kerestek a „Hamászhoz köthető alkuszok?”

Sokk vagy kínos baki: tényleg több száz milliót kerestek a „Hamászhoz köthető alkuszok?”

A napokban röppent fel a hír, hogy az október 7-i, Izrael elleni brutális terrortámadások előtt „furcsa” aktivitás folyt a Tel Aviv-i tőzsdén. Két amerikai jogászprofesszor tanulmányában arra jutott, hogy bennfentes traderek előre tudhattak a támadásról és ennek alapján kötöttek nyerő fogadásokat. Mások szerint viszont a kutatók felsültek.

Elfogadta a nemzeti kisebbségek jogairól szóló új törvényt az ukrán parlament

Elfogadta az ukrán parlament péntek éjjel a nemzeti kisebbségek jogairól szóló új törvényt, amely az ukrán kormányzat szerint figyelembe veszi az Európa Tanács és szerveinek szakértői véleményét és az orosz ajkúak kivételével számos területen visszaállítja a kisebbségek korábbi jogait.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Zelenszkij finoman üzent a magyar kormánynak

Zelenszkij finoman üzent a magyar kormánynak

Volodimir Zelenszkij ukrán azonnal aláírta azt a két, a parlament által pénteken elfogadott jogszabályt, amelyek orvosolják többek között a kárpátaljai kisebbség védelmében, valamint a magyar kormány és az EU által megfogalmazott korrupciós aggályokat is. Zelenszkij szerint így készen állnak az uniós csatlakozásra, teljesítették az elvárásokat. Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek is üzent ezzel finoman, aki a csatlakozási tárgyalások megvétózását lengette be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×