eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a brit Rolls-Royce új kutatás-fejlesztési beruházásának bejelentésén a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. június 12-én. A cég a jövő közlekedéséhez szükséges eszközöket fog tervezni budapesti központjában, alkatrészeket hibrid és elektromos repülőgépekhez, nagysebességű generátorra alapuló rendszereket. A 6,9 milliárd forint értékű projektet az állam mintegy 1,7 milliárd forinttal támogatta, így hozzájárulva húsz mérnöki munkahely létrejöttéhez a jelenlegi százhúszon felül.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Moszkvába látogat Szijjártó Péter - a nap hírei

Megtette első balatoni útját a Tihany komp és a Tomaj katamarán a Balatonon. Az Európai Uniónak nem áll szándékában leválasztani magát az ázsiai országról - mondta Valdis Dombrovskis.

Moszkvába látogat októberben a magyar külügyminiszter, ahol energetikai kérdésekről tárgyal majd Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettessel – közölte a TASZSZ orosz hírügynökség. Ez lesz az 5. alkalom, hogy a magyar külügyminiszter Moszkvába látogat azóta, hogy Oroszország 2022. februárjában lerohanta Ukrajnát. Szijjártó Péter tegnap New Yorkban, Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt az ENSZ-közgyűlésen. A találkozón Szergej Lavrov biztosította Szijjártó Pétert, hogy Oroszország teljesíteni fogja energetikai szerződéses kötelezettségeit. A magyar miniszter arról is beszélt, hogy nincs szükség több Oroszország elleni szankcióra.

Alkotmánybírósághoz fordul az LMP, miután a párt szerint a kormány ellehetetlenítette a környezetvédelmi intézményrendszert. Az ellenzéki párt felidézte: a kormány veszélyhelyzeti rendeletében úgy döntött, amennyiben egy szennyező és jogszabályellenesen működő gyár szerződést köt az illetékes hatósággal és vállalja, hogy megszünteti a jogellenes szabálysértéseket, akkor teljesítési határidőn belül nem szankcionálható, így nem lehet működési engedélyét sem felfüggeszteni. Az LMP úgy fogalmazott: ezzel a kormány megszüntette a véglegesen felpuhított és ellehetetlenített környezetvédelmi intézményrendszert.

Megtriplázná a családi pótlékot a Párbeszéd–Zöldek. Tordai Bence, a párt társelnöke tájékoztatóján felszólította a kormányt, hogy a következő 3 évben, a következő országgyűlési választásokig bezárólag emelje vissza a családi pótlék reálértékét a 2008-as szintre, amikor azt befagyasztották. Az ellenzéki politikus kiemelte: 2010 óta az egy gyerek után járó 12.200 forintos családi pótlék az infláció miatt értékének öthatodát elvesztette.

Megtette első balatoni útját a Tihany komp és a Tomaj katamarán - tudatta a Balatoni Hajózási Zrt. A rendszerváltás óta először érkezett négy új hajó a Balatonra, amelyek közül kettő összeszerelési munkálatai véget értek. A másik két hajó összeszerelési munkálatai is rendben haladnak, a kompok előreláthatólag decemberben, a katamaránok pedig a következő hajózási szezon megkezdésekor, jövő márciusban kezdik meg szolgálatukat. A következő hetekben a további üzempróbákat hatósági szemlék és betanulási folyamat követi.

Az őszi esőzések miatt vasárnaptól megszűnik az országos tűzgyújtási tilalom - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az előrejelzés szerint a következendő napokban hűvösebb, párás időjárás és elegendő csapadék várható. A hivatal felhívja a figyelmet, hogy a tűzgyújtási tilalom visszavonását követően is csak szélcsendes időszakban, a kijelölt és kiépített tűzrakó helyen szabad tüzet rakni az erdőkben. A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, távozáskor mindig gondoskodni kell biztonságos eloltásáról.

A Hegyi-Karabah szakadár enklávé harcosai megkezdték a fegyvereik átadását, miközben 120 ezer ott élő örmény jutott humanitárius segélyhez. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint eddig hat páncélozott járművet, több mint 800 puskát és mintegy 5000 lőszert adtak át. Oroszország közölte, hogy több mint ötven tonna élelmiszert és más segélyt szállított Hegyi-Karabahba. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága takarókat és tüzelőanyagot szállított a térségbe. Örményország közölte, hogy felkészül több tízezer hegyi-karabahi örmény fogadására.

Minden országnak a lehetőségekhez mérten biztosítania kellene a migránsok rendezett beutazási lehetőségét - mondta Ferenc pápa Marseille-ben. A katolikus egyházfő a Mediterrán találkozók nevű rendezvény záró ülésén arról beszélt: a migráció nem vészhelyzet, hanem korunk felelősségteljes, európai megközelítést megkövetelő valósága, amelyet humánusan kell kezelni.

Támogatja a német kancellár az illegális bevándorlás szigorúbb ellenőrzését. Olaf Scholz a Szociáldemokrata Párt nürnbergi nagygyűlésén hangsúlyozta: Németország elkötelezett a menedékhez való jog iránt, azokat azonban, akiknek a kérelmét elutasították vagy bűncselekményt követtek el, vissza kell toloncolni. A bevándorlás határozottabb korlátozásáról szóló vitában az Olaf Scholz vezette kormánykoalíció és az ellenzéki jobbközép uniópártok egyaránt együttműködésre szólították fel egymást. Augusztus végéig 204 ezren kértek idén menedéket Németországban, ami 77 százalékos emelkedés 2022-höz képest.

Kiegyensúlyozottabb kereskedelmi kapcsolatokra törekszik Kínával az Európai Unió, és nem áll szándékában leválasztani magát az ázsiai országról. Erről az unió kereskedelmi biztosa beszélt egy sanghaji konferencián. Valdis Dombrovskis kiemelte: az EU kereskedelmi deficitje Kínával szemben évi csaknem 400 milliárd euró. Mindez egy héttel azután hangzott el, hogy az Európai Bizottság közölte: megvizsgálják, hogy kivetnek-e büntetővámokat az európai gyártók védelmében a kínai elektromos járművekre.

Ukrajna újabb rakétatámadást hajtott végre Szevasztopol ellen a Krím félszigeten. A városban légiriadót hirdettek, miután elfogott rakéták törmelékei hullottak egy kikötőgátra, egy időre leállították a térségben a kompközlekedést is. Az ukrán hadsereg tegnap is támadást indított szevasztopol ellen, akkor a Fekete-tengeri flotta bázisára. A közlés szerint két légvédelmi rendszert és négy orosz tüzérségi egységet ért találat. Közben az ukrán hadsereg ismertetése szerint Oroszország tizenöt drónnal támadta a délkeleti frontvonalat Zaporizzsja megyében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×