eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pexels.com

Az óbudai önkormányzat hadat üzen az illegális gyorsulási versenyeknek

Az új sebességmérő dobozok kihelyezésével a cél a lakosság biztonságérzetének javítása, sőt a III. kerületi képviselő-testület a Büntető Törvénykönyvet is módosítaná.

Óbuda–Békásmegyer önkormányzata legutóbbi képviselő-testületi ülésén úgy döntött, hogy a helyi lakosok védelme, valamint az illegális gyorsulási versenyek és a balesetek visszaszorítása érdekében kilenc helyszínen összesen tíz traffiboxot telepít a III. kerületben – közölte hivatalos honlapján a polgármesteri hivatal.

A cél az emberek biztonságérzetének javítása,

ezért üzemel be új sebességmérő berendezéseket a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). Az ülésen elfogadták a helyszín-javaslatokat és a képviselők felhatalmazták Kiss László polgármestert a BRFK-val történő egyeztetések lefolytatására.

Az önkormányzat 85 millió forintos átcsoportosítással biztosítja a kiépítés költségeit.

Mint írják, a tervezési, telepítési és eszközbeszerzési folyamat időigényes, ezért hosszútávú megvalósítást igényel. A sebességmérő dobozok a BRFK VÉDA-rendszeréhez tartozó, változtatható helyű közlekedési ellenőrzési pontokként működnek majd.

A kilenc óbudai helyszín a következő:

  • Szentendrei út – Madzsar József (Hadrianus) utcai csomópont;
  • Szentendrei út – Pünkösdfürdő utcai csomópont;
  • Szentendrei út – Mátyás király úti csomópont;
  • Szentendrei út – Aquincum;
  • Vitorla utca – Nánási út;
  • Szentendrei út – Kaszásdűlő;
  • Vörösvári út – Váradi utca (2 db traffibox);
  • Bécsi út – Vörösvári úti csomópont, valamint
  • Bécsi út – Váradi utcai csomópont.

Az egyes traffiboxok forgatható állásúak, így időközönként a mérési irányt is lehet változtatni. A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a megjelölt helyszíneken két irányú mérés egy időben nem indokolt és így a telepítés is jóval költséghatékonyabb.

Az önkormányzat szerint az eszközök mellett a szigorúbb büntetés visszatartó ereje is szükséges ahhoz, hogy megszűnjenek az illegális gyorsulási versenyek, ezért a Büntető Törvénykönyv módosítását javasolja az Országgyűlésnek. A törvénymódosítási javaslat alapján fokozott büntetőjogi felelősség terhelné a közúti közlekedést kirívó módon, öncélúan veszélyeztetőket.

A kormány is lépett

Az Infostart is írt róla korábban, hogy a kormány szeptember 1-jétől megemeli a megengedett sebességhatár átlépéséért járó bírságok összegét. A vonatkozó rendelet módosítását követően 390 ezer forintos bírságot kap az az autós, aki egy 50-es táblánál 75 kilométer/órával lépi át a határt, azaz 125 km/óra feletti sebességgel halad. Ez a tétel 15 kilométer/órás átlépés esetén, vagyis 65 km/órás sebességnél 39 ezer forint lett.

Tragédia is történt

A mostani rendelkezések előzménye, hogy az elmúlt időszakban rendkívül sok gyorshajtásos eset, baleset történt idehaza. A legnagyobb visszhangot kiváltó tragédia július 1-jén a hajnali órákban következett be, amikor egy személyautó az Árpád hídon haladt a budai irányba, a sofőr egyszer csak elvesztette uralmát a kocsija felett, többször megpördült, majd átszakítva a szalagkorlátot, elgázolt egy biciklist. A vétkes összeütközött egy másik autóval is az Árpád hídon. A balesetben többen megsérültek, egy férfi a kórházban életét vesztette.

A III. kerületi önkormányzat nem véletlenül helyeztet ki öt traffiboxot is a Szentendrei úton, hiszen ott is több illegális gyorsulási verseny volt az elmúlt időszakban és a rendőröknek is sokszor kellett intézkedniük.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×