eur:
389.49
usd:
363.47
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Speedmarathon nemzetközi akció.
Nyitókép: MTI

Sokkal keményebb büntetés jár a gyorshajtásért szeptembertől

A magyar kormány szeptember 1-jétől megemeli a megengedett sebességhatár átlépéséért járó bírságok összegét.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt módosítások szeptember első napjától lesznek érvényesek. A kormány átírt több korábbi rendeletet, a gyorshajtásért járó bírságokat mellékletekben foglalta össze, amik a Magyar Közlönyben jelentek meg hétfőn este.

A 24.hu azt írja, a rendelet módosítását követően 390 ezer forintos bírságot kap az az autós, aki egy 50-es táblánál 75 kilométer/órával lépi át a határt, azaz 125 km/óra feletti sebességgel halad. Ez a tétel 15 kilométer/órás átlépés esetén, vagyis 65 km/órás sebességnél 39 ezer forint lesz.

Mint kiderült, büntetni fogják azt is, ha nem megfelelő az egyes járművek műszaki állapota és szeptembertől bírság jár a jogosulatlan úthasználatért is. Ha az áruszállításban érintettek megszegik a törvényben meghatározott szállítható össztömeget, akár 650 ezer forintos büntetést is kiróhatnak rájuk. Az engedély nélküli személy- és áruszállításért 780 ezer forintot kell majd fizetni.

A Magyar Közlönyben ismertetett kormányhatározat alapján szankcionálják azokat a sofőröket és diszpécserszolgálati engedéllyel nem rendelkező vállalkozókat is, akik taxiszolgáltatással kötnek megállapodásokat.

További büntetési tételek:

  • aki biztonsági öv nélkül autózik, lakott területen belül 13 ezer forintos, lakott területen kívül 19 500 forintos, míg autóúton vagy autópályán 26 ezer forintos bírságot kap;
  • azt az autóst, aki az autópálya leállósávjában halad, 130 ezer forintra büntethetik meg;
  • ittas vezetésért 130 ezer forintot kell fizetni (ha nem történik közben bűncselekmény);
  • a haladási irány megsértéséért 65 ezer forintos bírság jár;
  • a behajtási tilalom felrúgása 39 ezer forintos büntetést von maga után.

A mostani módosítások előzménye, hogy az elmúlt időszakban rendkívül sok gyorshajtásos eset, baleset történt idehaza. A legnagyobb visszhangot kiváltó tragédia július 1-jén a hajnali órákban következett be, amikor egy személyautó az Árpád hídon haladt a budai irányba, a sofőr egyszer csak elvesztette uralmát a kocsija felett, többször megpördült, majd átszakítva a szalagkorlátot, elgázolt egy biciklist.

A vétkes összeütközött egy másik autóval is az Árpád hídon. A balesetben többen megsérültek, egy férfi a kórházban életét vesztette.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×