eur:
389.69
usd:
361.97
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
fotó: police.hu
Nyitókép: police.hu

Bemutatták a rendőrség új szuper traffipaxait, és tisztázták az új büntetési szabályokat is

Negyven új sebességmérő berendezést mutatott be a rendőrség. Autókból mérnek majd vele. Egyben megerősítették, hogy megszűnik a gyorshajtási tűréshatár, azaz 51 km/h-nál is kaphatunk csekket.

A 4iG és a rendőrség együttműködésének keretében fejlesztett TraffiCapture TC-108 készülékek nem a VÉDA-rendszer elemei, elsődlegesen a szolgálati gépkocsikból történő, mozgó ellenőrzések eszközei lesznek, de állványra helyezett sebességmérőként is használhatók.

A készülékek hitelesítése a mérésügyi hatóság által már korábban megtörtént, alkalmazásuk várhatóan 2023 júniusától kezdődik.

A tájékoztatón szóba kerültek az új büntetési irányelvek. A rendőrség erről a honlapján nem számolt be, de a Totalcar igen.

fotó: police.hu
fotó: police.hu

Azt írják, hogy valóban megszűnik a gyorshajtási tűréshatár. Míg korábban nem járt büntetés azért, ha valaki 50-es táblánál 53-mal haladt, mostantól akár egyetlen km/h-s gyorshajtásért is jöhet a csekk, ha a bemérés után megállítják az autóst.

Ami a fentiekkel kapcsolatban rögtön problémaként merült fel, az a traffipaxok pontosságának kérdése. Óberling József rendőrezredes szerint itt egy félreértésről van szó. A traffipaxok 3 tizedmásodpercenként 1000 mérést végeznek, az eredmények pontosságához pedig nem férhet kétség, tehát nincs szó 53 km/h-s tűréshatárról.

A 2-3 százalékos pontatlanság valójában nem a készülékre, hanem a hitelesítési teszt tűréshatárára vonatkozik, melyen a mérőeszközöknek át kell esnie. Ezt egyébként a jövőben már nem tüntetik fel. Az ezredes azt is hozzátette, a törvények szerint

a hitelesített mérőműszerrel mért eredményt vitathatatlannak kell tekinteni egészen addig, amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik.

Óberling József többször kiemelte: a rendőrök továbbra is saját hatáskörben dönthetnek, büntetnek-e a gyorshajtásért, és ha igen, milyen mértékben. Továbbra is a komoly, mások testi épségét veszélyeztető gyorshajtókra fognak vadászni, nem pedig azokra, akik 50 helyett 52-vel mennek.

Elhangzott továbbá, hogy a szigorítás célja nem a pénzbehajtás. A kiszabott bírságokból befolyó összeg nem a rendőrséghez, hanem az államhoz kerül, a szigorítások utáni többlet pedig ezen a szinten jelentéktelennek számít.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×