eur:
389.56
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. január 13-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: augusztus 20. alkalom arra is, hogy a tanulságokat zsebre vágjuk

A miniszterelnök péntek reggel a háborús béklyóról, az infláció letöréséről is beszélt a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjújában. Az év végére szerinte egy "pozitív nulla" szintre tud majd visszakapaszkodni a gazdaság növekedése. "A hírek szerint karnyújtásnyira vagyunk egy BL-döntő megrendezésétől" - számolt be.

Péntek reggel terjedelmes interjút adott a Kossuth rádióban Orbán Viktor miniszterelnök.

A teljes interjút itt hallhatja.

"Egy olyan helyzetben, amelyben az európai gazdaság van és amelyben mi vagyunk, egymásra épülő intézkedéseket kell megtenni. A baj gyökerét nem tudjuk orvosolni, és ez a háború. És a szankciókat sem tudjuk befolyásolni, így marad az a nehéz környezet, amely megköt mindegyikünket" - fogalmazott a miniszterelnök.

Szerinte a háború egyre brutálisabb, egyre modernebb fegyverek veszik el százak és ezrek életét naponta, de egy normális közegben Európa és Magyarország is a szebbik arcát tudná mutatni, de "a megoldás kulcsa a nagyfiúk kezében van".

De mit lehet tenni?

"Három dolgot. Meg kell védeni a munkahelyeket, ezzel nem állunk rosszul, sőt 70-80 ezer betöltetlen álláshelyünk van, ezt a munkát el kell végezni. Képesek vagyunk fenntartani azt az állapotot, hogy akik dolgozni akarnak, dolgozhassanak is. A második dolog nehezebb is, az infláció letörése, úgy érzem, most üstökön is ragadtuk. (...) Erőt kellett mutatni a multiknak, azt kellett mondani, hogy ez így nem megy. Ez egy felnőtt ország, művelt, gazdaságilag kifinomult ország, a dolgoknak ára van, a tisztességes haszon elkerülhetetlen része a gazdaságnak, de azt kell mondani, hogy ami sok az sok" - érvelt az árakciózás mellett a kormányfő, aki szerint az igazi eredmény az inflációban augusztusban mutatkozik meg, ami majd jogos reményt ad arra, hogy őszre egy számjegyű legyen a pénzromlás üteme.

Ezt követően a reálbéremelés lehetőségéről beszélt, ami szintén össze van kötve a pénzromlás ütemével, de a gazdasági növekedéssel is.

"Fontos, hogy a gazdasági növekedés visszatérjen a háborús sokkból, a háború letérített minket a pályáról, de vissza kell kapaszkodnunk, erről beszélt a gazdasági miniszter is a minap. A számok csúnyán csökkentek a második negyedévben, de az a jó hír, hogy ezen már túl vagyunk, a helyzet most már jobb. Ennek érdekében számos intézkedést is hoztunk, a miniszterek sem nyaralnak" - fogalmazott.

A magyar gazdaság az első negyedévben szerinte jól állta a sarat, az emberek pedig "akartak dolgozni", érezték, hogy amit tesznek, "nem szélmalomharc".

"Nem csak sok emberrel beszélek, de a gazdaság sok szereplőivel is, látom, hogy nem adták fel, nem menekülőre fogták. Ezért azt kell mondanom, hogy a növekedés tekintetében az év végére - bár be van tiltva a jóslás egy miniszterelnöknek -

egy pozitív 0-t szeretnék elérni"

- fejtegette. Ez 0 és 1 százalék közötti növekedést jelent.

Szerinte az év második felében lévő béremelések ellensúlyozzák azt a rosszat, ami az első félévben történt.

A gazdasági növekedéshez szükséges viszont az adósságkamatok visszaállása egy elviselhető szintre.

Atlétikai vb a külkapcsolatok fényében

Ezt követően beszélt az atlétikai vb-ről is.

"Itt egy nagyobb dologról van szó, mint egyszerű gazdasági kalkulációról. Volt egy nagy tervünk 2010-ben. Mi Budapestről azt mondjuk, hogy az elsősorban a budapestiek otthona. De ez a nemzet fővárosa is, amely mindenkié, olyan hely, ahová mindenkinek el kell jönnie. Azt a célt tűztük ki, hogy adjuk meg a fővárosnak, hogy bármilyen világeseményt vendégül tudjunk látni. Az első nagy beruházás a Hungexpo felújítás volt. A vadászati világkiállítással megmutattuk, hogy milyen fantasztikusan tudunk egy ilyen vásárvárost működtetni. Ezt követően jött a Várkert bazár, a Vigadó, a kulturális eseményeknek már büszkén tudtunk otthont adni. Ezt követően érkezett a sportesemények világa, volt vizes-vb, labdarúgó-Eb, most itt az atlétikai világbajnokság és a hírek szerint karnyújtásnyira vagyunk egy BL-döntő megrendezésétől" - fejtegette.

Örömhírként számolt be róla, hogy most

érkezik a katari emír - napokon belül bejelentések lesznek a látogatásával kapcsolatban -, jön a szerb elnök és a török elnök is, jönnek a kirgizek, a türkmének és számos üzletember, több mint egy tucat találkozója lesz

augusztus 20. és a vb apropóján Orbán Viktornak.

A történelemről - "Szent Istvánnak kulcsszerepe van"

Szerinte a magyar történelem nem bonyolult, de kötelezettségeket ró mindenkire.

"Fölkerekedtünk, megkerestük ezt a helyet, berendezkedtünk. Nekünk itt nincs rokonunk, a mi kultúránk csak nekünk fantasztikus. Amit 1100 éve elfoglaltunk, azt azóta tartjuk, a területünket is, ami néha nagyobb, néha kisebb" - fejtegette Orbán Viktor, aki szerint az államszervezési döntésekben Szent Istvánnak van kulcsszerepe. "A születésnap alkalom arra, hogy megköszönjük neki, de alkalom arra is, hogy a tanulságokat zsebre vágjuk."

Úgy látja, minden magyarnak éreznie kell, hogy egy nagy folyamat része.

A stúdióból Orbán Viktor a Rheinmetall gyáravatójára utazik Zalaegerszegre, amivel kapcsolatban elmondta: kell az erő.

"A magyar hadsereg lényege a harcos, a katona, harcosokra van szükség, nem egyenruhás alkalmazottakra, noha a hadseregünk békehadsereg" - részletezte. "Annyi pénzünk, hogy mindig megvegyük a legmodernebb technikát, ezért nekünk saját hadiipar kell. A NATO tagjai vagyunk, a nemzeti össztermék 2 százalékát a hadiiparra kell fordítanunk, ezt beállítottuk arányként, Zalaegerszeg büszke lehet arra, hogy megkezdhetik gyárai a legmodernebb harci járművek próbagyártását, a gyárban 49 százalék magyar állami tulajdon van, a következő hetek-hónapokban fogunk átadni újabb üzemeket. A háború tanulsága nem az, hogy mennyi fegyvered van, hanem hogy mennyit tudsz gyártani. A béke megvédése nélkül nincs béke" - összegzett.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×