eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Parkoló autók Budapest belvárosában 2022. szeptember 5-én. Ettől a naptól többet kell fizetni a parkolásért Budapesten, a belső kerületekben hatszáz forintba kerül óránként, miután életbe lépett az új, négy zónatípusból álló egységes fővárosi parkolási rendszer.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Nyolc VIII. kerületi utcában vége a parkolásnak

Az új szabályozásoknak köszönhetően már most 25 százalékkal csökkent az idei évre kiváltott lakossági parkolási engedélyek száma.

Nem egyedi eset, ha az utcákon a járdán parkoló autók miatt alig férnek el a gyalogosok. Ezen változat az önkormányzat új, "járdafelszabadítás" névre keresztelt programja – írja a józsefvárosújság.hu.

A Palotanegyed több utcájában nehézkes, vagy szinte lehetetlen volt babakocsival, kerekesszékkel áthaladni a parkoló autók miatt. A KRESZ szerint viszont járdán, járdára lógva csak akkor szabad autóval megállni, ha a járdából minimum 1,5 méteres, a legújabb szabályok szerint minimum 2 méteres szakasz marad a gyalogosoknak. Ez a szabály a városrészben eddig nem valósult meg a kétoldali járdán való parkolás miatt: a kialakítás több ponton is törvénybe ütközik. Az önkormányzat most úgy döntött, ahol lehetséges,

felszabadítja a járdákat, hogy azokat újra a gyalogosok használhassák.

Nyolc utcát szabadítanak fel még az augusztus folyamán, és megszűnik a járdás parkolást engedélyező felfestés is, emellett az új táblák is kikerülnek. Az érintett utcák listája itt megtalálható az eredeti és a kieső parkolóhelyek számával és a kivitelezés pontos dátumával. A következő utcák szabadulnak fel:

  • Nap,
  • Csepreghy,
  • Múzeum,
  • Bródy Sándor,
  • Krúdy,
  • Puskin és
  • Szentkirályi utca (bizonyos szakaszai).

A megvalósítás azokon a szakaszokon kezdődik, ahol nem kell parkolóhelyet elvenni. A legtöbb szakaszon viszont parkolóhelyek elvétele nélkül ez a projekt nem lenne kivitelezhető.

Idén nyáron a többi belvárosi kerülethez hasonlóan itt is bevezették a kizárólagos lakossági parkolóhelyeket, így egyszerűsödött a Palotanegyedben élők parkolási helyzete. Az önkormányzat szerint itt a kora esti és esti órákban is lehet parkolóhelyet találni a legtöbb utcában.

"A közterületen parkolás nem alapjog, a városi gyaloglás sokkal inkább igen. Eddig a felháborodott gyalogosokat nem hallotta meg senki, most több helyszínen biztosítjuk a gyalogos, babakocsis, kerekesszékes közlekedés minőségét. A város nem tud korlátlan közterületi parkolóhelyet biztosítani, a környéken lévő privát parkolókban még van szabad kapacitás. Kompromisszumos lépésként nem mindenütt szűnik meg a járdán parkolás gyakorlata a negyedben, csak a legnagyobb gyalogosforgalmú és a legsúlyosabban érintett helyeken" – tette hozzá Rádai Dániel városfejlesztésért felelős alpolgármester. A változások kapcsán várhatóan szervez egy rövid helyi utcafórumot is a helyi képviselő.

A változások a kerület összetett, több ütemből álló parkolási stratégiájának részei, melynek célja a kerület élhetőbbé tétele, az utcák hangulatának javítása.

Címlapról ajánljuk
Biden egy „mémguru” bevetésével célozná meg a fiatalabb szavazókat

Biden egy „mémguru” bevetésével célozná meg a fiatalabb szavazókat

Ahogy forrósodik az amerikai elnökválasztási kampány, Joe Biden is felgyűri az ingujját és olyan módszerekhez folyamodik, amelyeket eddig nem társítottak hozzá. Biden is be akar szállni a mém-háborúba és az ellenfelet (azaz Donald Trumpot) cikiző montázsokkal próbálja maga mellé állítani a fiatalabb nemzedékek eddig apolitikus tagjait.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×