eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Oltáshoz előkészítik a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját Budapesten, a Honvédkórház (Magyar Honvédség Egészségügyi Központ) oltópontján 2022. május 13-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

A betegség vagy az oltás okozott több mellékhatást? Itt a Covid-válasz

A Science-ben azt írták, a vakcinák mellékhatásai lényegesen ritkábbak és enyhébbek, mint azok a tünetek, melyet a koronavírus-fertőzés okoz az oltatlanoknál.

Hamarosan kivizsgálhatja a tudományos világ a kapcsolatot a koronavírus-vakcinák és rejtélyes, "hosszú Covid" -hoz hasonló tünetek közt – írja a Science cikke alapján a Portfolio.

A tudományos magazin szerint eddig is ismert volt, hogy nagyon ritka esetben okozhatnak mellékhatásokat a koronavírus-vakcinák, most viszont "egyre szélesebb körben" gondolják vizsgálatra érdemesnek a feltételezést tudósok, miszerint

az oltások bizonyos esetben a hosszú Covidhoz hasonló tüneteket okozhatnak.

Anne Louise Oaklander, a Harvard Medical School egyik neurológusa azt mondta a lapnak: "egy-két esetben elgondolkodik az ember, hogy véletlen egybeesés-e," hogy ilyen jellegű tünetek tűnnek fel oltottaknál napokkal, hetekkel, hónapokkal az oltás után.

Azt írták, "nagyon ritka" esetben fordul elő, hogy oltottak kimerültséget, fejfájást, szívritmusban, vérkeringésben tapasztalható rendellenességeket tapasztalnak, számottevő idővel azután, hogy felvették a koronavírus-vakcinát. A lap szerint ezek a mellékhatások sokkal ritkábbak, mint a hosszú Covid azoknál, akik nem veszik fel az oltást és megfertőződnek, ráadásul nem is biztos, hogy van összefüggés a vakcinával.

Karl Lauterbach, Németország egészségügyi minisztere szerint lehet összefüggés az oltás és az azt követő tünetek közt, de ez tudományosan nem igazolt. Harlan Krumholz, a Yale kardiológusaszerint az ilyen kutatásokat általában azért nem finanszírozzák, mert tartanak tőle, hogy a vakcinatagadó társadalom oltásellenes propagandát csinál belőle. Ugyanakkor hozzátette: ő maga meg van győződve arról, hogy "valami van ezekben" és tudományos kötelességének érzi, hogy kivizsgálja, van-e valódi összefüggés a hosszú hasonló tünetek és a vakcinák közt.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×