eur:
393.53
usd:
364.41
bux:
71789.96
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában, a Kossuth Rádió stúdiójában Budapesten 2021. augusztus 22-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor: a nagy élelmiszerláncok, a multik árspekulánsként viselkednek

A miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott terjedelmesebb interjút péntek reggel. Beszélt a tusnádfürdői beszéd környező országokban kelt visszhangjáról, az országot ért "meteorokról", illetve az infláció letöréséről is. Úgy látja, a szlovák kérdést a történészekre kell bízni.

Orbán Viktor miniszterelnök, Fidesz-elnök a Kossuth rádió vendége volt péntek reggel.

ITT HALLHATJA A TELJES INTERJÚT

Elsőként a tusnádfürdői beszédre adott heves szomszédos reakciókról (román, szlovák) beszélt.

"Nem pontosan értjük, mi is történik Tusnádfürdőn, hiszen ott nem is igazán beszéd hangzik el, szabadegyetem, közös gondolkodást ajánlok. A magyar belpolitika is fontos közben, nem csak a külhon. A balliberálisok a régi mantrát mondják; ha az a kérdés, miért nem elég erős a kihívónk, azt hiszem, a provincializmus körül kell keresnünk a választ. Ami a határon túli ügyeket illeti, találkoztam a román miniszterelnökkel, fiatal, agilis, erős vezető, remélem, hogy komoly dolgokat tudunk majd együtt végrehajtani. A szlovák helyzet nehezebb, átmeneti kormány van.

Van azonban egy kérdés, amit a történészekre kellene hagynunk, hogy utódállamról vagy elszakított országrészről van-e szó. Ha a szlovák-magyar kapcsolatokba beengedjük ezt a kérdést, hibát követünk el"

- fejtegette Orbán Viktor, aki szerint a szlovákokkal is "sok szép dolgot" lehet még végrehajtani.

Beszélt még a cseh reakcióról is EU-s összefüggésben, szerinte Prágával a szuverenitás kérdésében van vita.

Árspekuláns élelmiszermultik

Megismételte, két különböző meteorral találkoztunk:

  1. a Covidnál meghalt sok ember, ezért volt különösen fájdalmas, plusz gazdasági bajt kellett kezelni
  2. a háború "más, mert egyelőre a munkahelyeket nem veszélyezteti".

Aláhúzta, "minden hangszeren" játszik a kormány az infláció ellen és a rezsicsökkentésért, az infláció egy számjegyűre csökkentését pedig szerinte az év végéig el lehet érni.

"Sajnos vannak, akik nem veszik ki a részüket ebből a küzdelemből. A nagy élelmiszerláncok, a multik árspekulánsként viselkednek.

Az import élelmiszerárak növelése indokolhatatlan, elfogadhatatlan, ez egy nyerészkedés. Kihasználják az energiaárak emelkedését, hogy van mire hivatkozni. Erre elszaladnak Brüsszelbe és feljelentenek bennünket.

Az árspekuláns multik összejátszanak a brüsszeli bürokratákkal" - nyomatékosította. "Szorítani, szorítani, szorítani" - ez szerinte a kormányzati jelszó a helyzetben.

Háború és béke - és pénz

A háborúról szólva úgy vélekedett, nincs harctéri megoldás, ezért kell folyamatosan a békéről beszélni, "ha kidobnak az ajtón, az ablakon kell bemenni, ha kidobnak az ablakon, az ajtón kell visszajönni".

Szerinte ma csak a nyugati pénz tartja életben Ukrajnát. Ebben a helyzetben csak az a kérdés, Amerika hogy dönt, hogy akar ráfutni a 2024-es elnökválasztásra, "ezt mi nem tudjuk befolyásolni, ez az amerikaiak döntése".

"A másik kérdés, hogy meddig bírja Európa. Ez egy másik kávéház, mint az Egyesült Államok, nem tud olyan könnyen pénzt előállítani, csak közös befizetéssel. Adtunk 70 milliárd eurót, és nem tudjuk, hová került" - fejtegette.

Magyarország ebben a helyzetben viszont úgy gondolkodik, hogy amíg az EU tagállamai nem kapják meg a nekik jogosan járó pénzt - ebből emelkedne a tanárbér is, és ezek a pénzek mentek el eddig a határvédelemre százmilliárdos nagyságrendben -, nem tud az EU-n kívüli segítséget folyósítani.

Orbán Viktor szerint óvatosan kell arról beszélni, hogy mikor, mit és hogyan vagyunk hajlandók teljesíteni.

"Ha így alakulnak a tárgyalások, akkor az időbeli egybeesést kezelni kell" - utalt arra, hogy a Magyarországgal kapcsolatos brüsszeli követelések és az ukrajnai háborúval kapcsolatos szükség időben egybeesik.

Nehezen tudja elképzelni, hogy a háborúval való szomszédsággal Európa egyedül marad, amit figyelni kell a döntéshozóknak, hogy "a népet nem lehet leváltani", a közvélemény álláspontja márpedig mozdul, a béke felé.

Ficam és gyúrás

"A baj, a ficam, a tévedés a kiindulópontnál van. Amikor az oroszok megtámadták Ukrajnát. Az egyik, ami a Krímben volt, megpróbálni lokalizálni a problémát. Ezt próbálta Merkel kancellár, és ezt képviseljük most mi is" - folytatta Orbán Viktor. Most viszont olyan döntések születnek, amelyek világszintű konfliktus felé vezetnek, ez pedig "ráül a világgazdaságra", márpedig a világ és Magyarország legnagyobb haszna az elmúlt években a szabad kereskedelem volt.

"Kigyúrtuk magunkat, akkorák vagyunk, amekkorák, de az izmaink rendben vannak"

- idézte a háború előtti helyzetet.

Migráció - "időbeli egybeesés"

Az unió olasz kezdeményezésre igyekszik harmadik országokkal megállapodásokat kötni, közben a migránskvótákról tárgyal, ami Orbán Viktor szerint szintén egy "időbeli egybeesés".

"Bonyolult játszmák vannak a háttérbe, ezeknek a játszmáknak én nem vagyok a híve. Ha beengeded a migránsokat, elveszíted a kontrollodat, akkor olyan emberek jelennek meg az országodban, akikről nem tudsz semmit, az embercsempészek tolták rád őket. A bejövőknek, akik megőrzik a kulturális identitásukat, egyre több gyermekük lesz, és egy idő után azt veszed észre a történelmi időben, hogy idegen vagy a saját országodban. Az ország elromlásának a kockázatát olyan magasnak tekintjük, hogy nem akarjuk vállalni ezt" - zárta gondolatait.

Címlapról ajánljuk
Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót
"Nem álltak fenn az őrizetbe vétel feltételei"

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×