eur:
389.61
usd:
363.61
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Teljes össztűz alá került Orbán Viktor Szlovákiát érintő kijelentése

A szlovák külügyminiszter hétfőn behívatta Magyarország pozsonyi nagykövetét, ezt követően azonban a szlovák pártok is bírálták, hogy a magyar miniszterelnök elszakított országrészként tekint Szlovákiára. Andrej Danko a Szlovák Nemzeti Párt elnöke azt mondta, a Magyarországon végrehajtott reformok követendő példa, de a határok sérthetetlenek. Petr Fiala cseh kormányfő is nehezményezte Orbán Viktor Csehországról mondott szavait.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a hétvégén a Tusványoson elmondott beszédében bírálta a szlovákiai magyar kisebbséget, mert annak ellenére, hogy az ország lakosságának körülbelül tíz százalékát alkotja, képtelen parlamenti képviseletet biztosítani magának.

A kormányfő „gyenge teljesítménynek” nevezte a felvidéki magyar politikai érdekképviselet munkáját, és ezt követően hangzott el tőle a szlovák diplomácia által kifogásolt kifejezés is. Orbán Viktor ugyanis azt mondta, „többre van szükség, ha valaki a hazáért akar dolgozni az elszakított országrészekben”.

A szlovák külügyminisztérium beidézte a magyar nagykövetet, Balogh Csabát, hogy adjon magyarázatot, miért tekint Orbán Viktor elszakított országrészként Szlovákiára. Az inkriminált kijelentést pedig a szlovák pártok is bírálták. Eduard Heger korábbi miniszterelnök, jelenleg a Demokraták párt vezetője tavaly még egy Szlovákia felirattal ellátott sálat ajándékozott Orbán Viktornak, miután a magyar miniszterelnököt azt megelőzően egy nagymagyarországos sállal a nyakában fényképezték le. A közösségi médiába feltöltött posztjában Heger most azt írta Orbánnak: „Viktor, látom a nyáron levetted a szlovák sálat. Szlovákia nem elszakított országrész, elfogadhatatlan, hogy így beszélj Szlovákiáról.”

Az ellenzéki Hlas párt sem hagyta szó nélkül a Tusványoson elmondott beszédet. A Hlas szerint az ilyen nyilatkozatok megkérdőjelezik Szlovákia szuverenitását, valamint területi egységét, az orosz-ukrán konfliktussal összefüggésben pedig veszélyes precedenst teremtenek. „Orbán Viktor kijelentése a már három éve tartó bizonytalan szlovákiai kormányzásra is bizonyíték, és Ódor Lajos jelenlegi szakértői kormánya szintén képtelen védeni a nemzetállami érdekeket” – szögezte le az ellenzéki párt.

Az Orbán Viktort egyébként tisztelő Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke is azt mondta, eltúlzott volt a magyar miniszterelnök kijelentése. „Remélem, hogy az érzelmek ragadták el, bár ilyen tapasztalt politikusnál ennek nem lenne szabad megtörténnie” – jegyezte meg Andrej Danko, majd hozzátette, meggyőződése szerint Szlovákiának olyan reformokat kellene végrehajtania, mint Magyarországnak, de

a határok szentek és sérthetetlenek.

Petr Fiala cseh kormányfő ingerküszöbét pedig Orbán Viktor egy másik mondata ütötte meg. A magyar kormányfő egyebek mellett azt mondta: „az európai föderalisták támadást intéztek a visegrádi négyek ellen, s az eredményt mindannyian látjuk: a csehek lényegében átálltak, Szlovákia billeg, csak a lengyelek és a magyarok tartanak ki”. Petr Fiala erre úgy reagált, „az abszurd megbélyegzések biztosan nem járulnak hozzá a közép-európai országok szükséges együttműködéséhez. Ellenkezőleg, ez kölcsönös tiszteletet követel meg”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×