eur:
389.53
usd:
363.13
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója az intézet Magyarországról szóló külföldi média-megjelenésekről készített elemzésének bemutatóján a budapesti Larus Rendezvényközpontban 2014. február 6-án.
Nyitókép: Mohai Balázs

Mráz Ágoston Sámuel az Arénában: "fordulópont lenne egy Karácsony-ellenjelölt a baloldalon"

Nehéz helyzetben van az ellenzék azzal kapcsolatban, hogy miként induljon a jövő évi európai parlamenti és önkormányzati választáson, még a tavalyi vereséget sem dolgozta fel, most bizonyára hosszú egyezkedés kezdődik; erről és Orbán Viktor tusnádfürdői beszédéről is szó volt az InfoRádió Aréna című műsorában. A vendég Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője volt.

Nehéz helyzetben van az ellenzék egy évvel az önkormányzati és EP-választások előtt Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint. Több összetevője is van ennek, egyik közülük a főpolgármester körül kialakult pénzügyi botrány.

"Azért amikor Karácsony Gergely ügye kibontakozott, és a napnál világosabb botrányt mindenki meglátta, hogy nem tud elszámolni fél milliárd forint támogatással, akkor azt éreztem a többi baloldali párt nyilatkozóinak szavai mögött, hogy nem álltak ki mellette egyértelműen, tehát nem alakult ki szolidaritás Karácsony Gergely mellett, és a problémát sem felejtették el" - vélekedett. Hozzátette: ez így tehát nem a baloldal, hanem a jobboldal témája, amire a baloldalnak reagálnia kell, nem tud úgy tenni, mintha ez a téma nem lenne.

Hogy előbb szükséges reagálni - mint ahogy az LMP tette: "itt marad velünk, mint egy üledékes kőzet", tehát ő lesz a jelölt -, aztán dönteni arról, hogy kiállnak-e Karácsony Gergely mögött, arról azt mondta, erre ma nem lehet választ adni, erről fog szólni az ősz.

"Az igazi fordulópont az lenne, ha lenne egy ellenjelölt a baloldalon. Kezdetben ő volt a miniszterelnök-jelöltje is a 2022-es választásra készülve a baloldalnak. Bejelentette, hogy ilyen ambíciói vannak, utána viszont megjelentek mások is, és egy idő után Karácsony Gergely visszalépett. Ő tehát most az egyedüli jelölt a baloldalon, de a DK 2019-ben is megcsinálta Kálmán Olgával az EP-választások után, és nagyjából 2-3 hónappal az önkormányzati választások előtt, most viszont

még van 10 hónapunk, sok víz lefolyhat még a Dunán."

Hogy mit lehet addig megváltoztatni, arról úgy vélekedett, a DK-n sok múlik, márpedig a baloldali szavazók felét meg tudja szólítani, még közelebbről azon, hogy hogyan értékeli Karácsony Gergely botrányát a gyurcsányi párt.

"Karácsony Gergely első reakciói inkább növelték eddig a bajt, volt szó mikroadományokról, makroládáról, készpénzes font támogatásról... ha állandósul egy botrány, akkor arra lehet reagálni. De van egy másik dimenzió is: ha Karácsony Gergely lesz a jelölt, kik lesznek a jelöltek a 23 kerületben, kik lesznek a baloldali polgármesterjelöltek? A fővárosi közgyűlés márpedig a polgármesterekből áll össze, ez pedig egy nyomásgyakorlási eszköz is lehet a DK kezében, hogy volna más jelöltje is" - fejtegette Mráz Ágoston Sámuel.

És ott van még a kiválasztási módszer:

  • előválasztás
  • tárgyalásos módszer
  • közvélemény-kutatás
  • egyéb.

"Ez a folyamat pedig még a jövő tavaszig is eltarthat" - fogalmazott.

Tusványos - visszhang

A Nézőpont Intézet vezetője értékelte Orbán Viktor hétvégi tusnádfürdői beszédét is, először is arról szólt, miért lehet fontos egy ilyen szónoklat akár még Washingtonban is.

"Azért, mert Orbán Viktor egy sikeres politikus, olyan sikeres, amilyenek a republikánus politikusok is lenni szeretnének. Szerénytelenül hangzik, de mégiscsak az a helyzet, hogy ma már nem Amerikából tanul Magyarország, hanem Magyarország vezetőjétől lehet ellesni gondolatokat, azokból következő döntéseket Amerikában. Ezért figyelnek oda arra, hogy hogyan beszél, mire helyezi a fókuszt Orbán Viktor akár a háború, akár a migráció, akár a gender ideológia terén" - részletezte.

Az ötletadó, a kezdeményező egy sor témában szerinte tehát Orbán Viktor.

Hogy azok is tanulnak-e tőle, akik ellenfélként tekintenek rá, arról azt mondta,

"mindenki odafigyel a beszédére, szinte biztos vagyok benne, hogy a nyugati világ vezetői értesültek arról, hogy mit mondott

a miniszterelnök. Ezt nem szabad túlbecsülni sem" - figyelmeztetett.

"Ez a műfaj ismeretlen a nemzetközi politikában, az itt elhangzottak egy hosszú gondolkodási folyamat eredményei, újszerűek a politikustársak számára, tudják, hogy holnapután is Orbán Viktor lesz a magyar miniszterelnök, vele kell tudni megállapodni, és ezekből a beszédekből lehet igazán megérteni a jobboldal jövőtervét" - mondta még.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×