eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
fotó: Bahart
Nyitókép: Bahart

Elfogadta a pedagógus státusztörvényt, módosította az adótörvényeket és jóváhagyta az állami építési beruházásokra vonatkozó egységes jogszabályt az Országgyűlés - a nap hírei

Jövő novembertől már csak az állami fenntartású intézményekben lehet közfinanszírozott CT- és MR- vizsgálatokat végezni. Szanka Gábor villamosmérnök és közgazdász lett az Országos Meteorológiai Szolgálat új vezetője

Kormánypárti szavazatokkal elfogadta a parlament a státusztörvényt. A pedagógusok jogállását megváltoztató törvény ellen hónapok óta tiltakoznak az érdekképviseletek és diákok. A jogszabály alapján megszűnik a tanárok közalkalmazotti jogviszonya, heti 24 órát kell tanítaniuk, a munkáltatónak pedig minden évben kötelessége meghatározott szabályok szerint értékelni a pedagógusok teljesítményét, a havi illetményüket pedig ennek figyelembevételével kell meghatározni. A tanárok átvezényelhetők lesznek más intézményekbe. Gosztonyi Gábor a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az InfoRádiónak azt mondta: becslésük szerint 5 és 10 ezer közé tehető azok száma, akik a státusztörvény elfogadásával elhagyják a pályát.

Jövő novembertől már csak az állami fenntartású intézményekben lehet közfinanszírozott CT- és MR- vizsgálatokat végezni. Egyebek közt ezt tartalmazza az önkormányzat által biztosított járóbeteg-szakellátásról szóló szabályok módosítása, amelyről az országgyűlés döntött. A Magyar Orvosi Kamara szerint az államosítás tovább ronthatja a diagnosztikában és a járóbeteg-szakellátásban már jelenleg is kritikus mértékű szakemberhiányt, ami a várólisták növekedéséhez vezethet, rontja a betegek gyógyulási esélyeit, és még több beteget kényszerít a magánellátásba. Jelenleg a közfinanszírozott vizsgálatok egyharmada történik magánellátónál.

Elfogadta az adótörvények módosítását az Országgyűlés. Maradnak az extraprofitadók és az uniós előírások alapján januártól emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója. Törvénybe foglalták az extraprofitadókra vonatkozó eddigi rendelkezéseket, a 30 év alatti anyák és a 25 év alattiak adómentességét, valamint a SZÉP Kártya alszámláinak megszüntetését. A képviselők arról is döntöttek, hogy szeptembertől a településeknek tilos adót kivetniük a termőföldre. Elfogadták állami építési beruházásokra vonatkozó egységes törvényt is. A jogszabály minden olyan beruházást érint, amelyet legalább 50 százalékban magyar költségvetési, illetve európai uniós forrásból finanszíroznak.

Az első negyedévben a GDP 9,8 százaléka volt a kormányzati szektor hiánya, ami már most annyi, mint amennyi tavaly a harmadik negyedévben volt - közölte a KSH. Ilyen mértékű deficitre az év első három hónapjában legutóbb 2006-ban volt példa.

Mostanra nagyrészt elfogyott a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram forgóeszköz-hitelkerete és 94 százalékos kihasználtságon áll. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye szerint a szerződött ügyfelek csaknem kétharmada a mikro- és kkv szektorhoz tartozik, a legtöbben pedig a feldolgozóiparból éltek a lehetőséggel.

Megválasztotta az új alkotmánybírókat az Országgyűlés, és letette a hivatali esküt a kormány két új minisztere. Szeptembertől az Alkotmánybíróság tagja lesz Haszonicsné Ádám Mária, Lomnici Zoltán, Patyi András és Varga Réka. Letette az esküt a parlamentben Tuzson Bence új igazságügyi-miniszter, valamint Bóka János, aki az európai uniós ügyekért felelős miniszter lesz augusztus elsejétől. Az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnökévé választották augusztus 1-jétől a távozó igazságügyi minisztert, Varga Juditot.

Szanka Gábor villamosmérnök és közgazdász lett az Országos Meteorológiai Szolgálat új vezetője. Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint az új vezető elsődleges céljai közé tartozik, hogy az intézménynél fókuszba kerüljön a levegőtisztaság védelme és javuljon a meteorológiai előrejelzések pontossága.

Még egy évig Jens Stoltenberg marad a NATO főtitkára. A tagországok vezetői megállapodtak abban, hogy 2024. szeptember 30-ig meghosszabbítják a főtitkár szeptember végén lejáró megbízatását.

További katonai segítséget vár Ukrajna megvédéséhez a nyugati országoktól Volodimir Zelenszkij elnök. Az államfő a légvédelmi rakétaelhárító csapatok ünnepnapján megismételte: azt szeretné, hogy Ukrajna legyen az orosz támadások elleni európai rakétavédelmi pajzs bázisa.

Franciaországban sürgősségi törvénytervezetet jelentett be a megrongált középületek, közlekedési eszközök és közterek helyreállításának finanszírozására az elnök. Emmanuel Macron az érintett 241 település polgármesterét fogadta, és úgy vélte: már javul a helyzet az 5 éjjelen át tartó és jelentős anyagi károkat okozó elővárosi zavargások után.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint összhangban van a nemzetközi előírásokkal a fukusimai atomerőmű kezelt hűtővizének óceánba engedése. Rafael Grossi főigazgató azt mondta, hogy a hűtővíz kibocsátásának elhanyagolható radioaktív hatása lenne az emberekre és a környezetre.

Világszerte magasabb hőmérsékletekre figyelmeztet az El Nino miatt a Meteorológiai Világszervezet. A csendes-óceáni térség trópusi régióiban hét év után jelentkezett ismét az El Nino, szélsőséges időjárási jelenségekre, trópusi ciklonokra, heves esőzésekre, aszályokra lehet számítani.

Itthon az egész országban nőtt a nyári hűtési energiaigény a 20. század kezdete óta – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az elemzés szerint ez leginkább az ország középső részén, északnyugaton és a Kisalföld területén jellemző. A meteorológiai szolgálat azt írta: az éghajlatváltozás miatt gyakoribb és intenzívebb hőhullámokra kell felkészülni Magyarországon.

Több mint 31 ezer kárbejelentést tettek az ügyfelek a júniusi viharkárok után. A Mabisz közlése szerint a már kifizetett és a kifizetésekre tartalékolt összegek meghaladják a 3,4 milliárd forintot. A júniusi vihar Budapesten, Pest vármegyében, valamint az ország keleti részein okozott leginkább károkat.

Meghalt Jandó Jenő Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész. A Zeneakadémia egykori zongoratanára, a hazai és nemzetközi koncertélet legendás alakja 72 éves volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×