eur:
390.17
usd:
365.49
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
traffic jam in Hamburg
Nyitókép: Canetti/Getty Images

Több, az autósokat érintő adó is megváltozik

Az Országgyűlés elfogadta az adótörvényeket módosító csomagot - egyebek mellett drágul az üzemanyag, változik a gépjárműadó alól mentes autók köre. Törvénybe kerültek egyes SZÉP-kártyás szabályok is.

Elfogadta az Országgyűlés - 136 igen, 49 nem és kilenc tartózkodó szavazattal - az adótörvények módosítását a kormány kezdeményezésére.

Törvénybe foglalták a veszélyhelyzeti jogalkotás során rendeleti szinten született adószabályokat: így

  • az extraprofitadókra vonatkozó eddigi rendelkezéseket,
  • a 30 év alatti anyák adómentességét,
  • a tartósan beteg vagy súlyos fogyatékossággal élő gyermeket nevelők emelt összegű családi kedvezményének szabályait, valamint
  • a Széchenyi Pihenő Kártya alszámláinak megszüntetésével összefüggő adószabályok módosítását is.
  • Törvényi szintre kerül a légitársaságok hozzájárulása,
  • valamint a munkába járás adómentes költségtérítésének 30 forintra emelése, és
  • rögzítették az egyszerűsített foglalkoztatás napidíjait.

Jövő év január 1-jétől emelkedik az üzemanyagok jövedéki adójának mértéke. Ez a kőolaj világpiaci árától is függ: 50 dolláros hordónkénti ár alatt a benzin jövedéki adója 125 helyett 157,55 forint lesz literenként, felette 120-ról 152,55 forintra emelkedik. A gázolaj esetében 50 dolláros kőolajár alatt 120,35-ről 152,9 forintra emelkedik a jövedéki adó, felette 110,35-ről 142,9 forintra nő. A kormány közlése szerint az emelésre az uniós adóminimumoknak való megfelelés érdekében van szükség.

Bővül a gépjárműadó alól mentes autók köre: az egyesületekhez és alapítványokhoz hasonlóan a köztestületek tulajdonában álló gépjármű után sem kell fizetni, feltéve, ha a köztestületnek a tárgyévet megelőző évben társasági adófizetési kötelezettsége nem keletkezett. Az évi két alkalom helyett egy alkalommal kell majd gépjárműadót fizetni, aki ezt nem tudja megtenni, öt alkalomból álló részletfizetést kérhet.

Nulla százalékra csökken a napilapokra - hetenként legalább négyszer megjelenő kiadványokra - vonatkozó áfakulcs. Az indoklás szerint ezt a Magyar Lapkiadók Egyesülete kezdeményezésére fogadták el, célja, hogy "támogassa mindenki számára a sokszínű információhoz való hozzáférést, a kultúrafogyasztást, a széleskörű tömegtájékoztatást és ösztönözze a médiapluralizmust".

Változnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalon belüli átszervezési és létszámcsökkentési szabályok:

a jövőben nem kell az érintett beleegyezése a kinevezés tartalmának módosításához átszervezés vagy létszámcsökkentés esetén, és akkor sem, ha a munkavállalót a NAV más szervéhez helyezik át.

NAV-tisztviselők esetében a munkavégzési hely kizárólag a település területén belül változtatható meg, míg pénzügyőr esetén a munkakör a státusz megváltoztatása nélkül módosítható.

Egy túlterjeszkedő módosító indítvány elfogadásával ebben a jogszabályban módosították a fémkereskedelemről szóló törvényt is, amire a hulladékgazdálkodás koncessziós rendszerére történő átálláshoz kapcsolódóan volt szükség. Új fogalomként vezetik be a koncesszori fémkereskedő, a koncesszori fémkereskedelmi engedély, valamint a koncesszori fémkereskedelmi tevékenység kategóriáját. A fémkereskedőknek július 20-ig kell benyújtaniuk a koncesszori fémkereskedelmi engedély iránti kérelmüket.

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×