eur:
389.5
usd:
363.09
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A líbiai parti őrség által partra szállított illegális bevándorlók várakoznak a fővárostól, Tripolitól keletre fekvő Garaboli kikötőjében 2023. április 25-én, miután két, migránsokat szállító csónak elsüllyedt a Földközi-tengeren. A Líbiai Vörös Félhold segélyszervezet szerint eddig tizenegy partra mosott holttestet találtak a Tripolitól nyugatra levő Szabratha város partjainál.MTI/EPA/STRINGER
Nyitókép: MTI/EPA/STRINGER

Magyarország továbbra sem támogatja a migránsok kvóták szerinti elosztását - a nap hírei

Emmanuel Macron francia elnök a zavargások miatt lemondta a hétfőre és keddre tervezett németországi látogatását. A németországi recesszió miatt aggódik a német iparkamarák képviseletének.elnöke

Magyarország konzekvensen ragaszkodik ahhoz az állásponthoz, hogy nem támogatja az Európai Unióban a migránsok kvóták szerinti elosztását - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Magyar Televízióban. Bakondi György elmondta: Magyarországnak körülbelül 30 ezer migránst kellene befogadnia az uniós tervek szerint. Hozzátette, hogy kvótaügyet a belügyi tanács elé vitték, ahol nem kell egyhangú szavazás, többségi határozatot tudnak hozni.

A franciaországi elővárosi zavargók egy polgármester házát is megtámadták. Az elkövetők autóval törték be a Párizstól délre található L'Hay les Roses polgármestere házának kapuját, majd felgyújtották az autót. A városvezető nem volt otthon, de a házból kimenekülő felesége és az egyik gyereke megsérült. Minden párt és politikai vezető elítélte a támadást. Az 5. éjszaka folytatódó zavargásokon a belügyminisztérium szerint vasárnapra virradó éjjel 16 rendőrőrsöt és 10 csendőri laktanyát támadtak meg, a zavargók közül 719-et állítottak elő. Emmanuel Macron elnök a zavargások miatt lemondta a hétfőre és keddre tervezett németországi hivatalos látogatását.

35 embert állítottak elő Brüsszelben szombat este a Franciaországban lelőtt fiú halála miatti zavargások során – közölte a La Libre Belgiquecímű belga napilap. A beszámoló szerint egy, főként fiatalokból álló csoport Brüsszel belvárosában rendőrökre támadt, autókat és üzletek kirakatait rongálta meg.

Ukrán külügyminiszter szerint Európa öngyilkossága lenne, ha nem vennék fel Ukrajnát a NATO-ba a háború után. Dmitro Kuleba szerint csak így lehet bezárni az ajtót az Európát és az euroatlanti térséget fenyegető orosz agresszió előtt.

Kihasználná a CIA a Wagner-csoport lázadását, az amerikai hírszerzők kampányt indítottak a közösségi médiában, hogy az Oroszországban élők névtelenül lépjenek kapcsolatba velük. A CIA szerint az ukrajnai háború bomlasztó hatással van az orosz vezetésre, a fellázadt Wagner-csoportot vezető Jevgenyij Prigozsin nyilatkozatai és tettei pedig még egy ideig hatni fognak, a háborúval kapcsolatos csalódottság további fejfájást okoz az orosz vezetésnek.

Oroszország külföldi ügynöknek nyilvánította a volt moszkvai főrabbit - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja. Pinchas Goldschmidt az Ukrajna elleni orosz offenzíva megindítása után 2 héttel elhagyta Oroszországot, és távozásra szólította fel az ott élő zsidókat is. A Guardiannek januárban úgy nyilatkozott: amikor a politikai rendszer veszélybe került Oroszországban, akkor a kormány mindig megpróbálta a zsidó közösség felé fordítani a tömegek haragját és elégedetlenségét. Most hasonló helyzet kezd kialakulni.

Lengyelország megerősíti a fehérorosz határának védelmét - jelentette be a belügyminiszter. Mariusz Kaminski közölte: Lengyelország 500 rendőrt vezényel a Fehéroroszországgal közös határára. A kontingens a határ biztonságát védő 5.000 határőrhöz és 2.000 katonához csatlakozik.

A stockholmi Korán-égetés miatt intézkedéseket sürgetett az Iszlám Együttműködés Szervezete. Az 57 országot tömörítő szervezet a szaúd-arábiai Dzsiddában összehívott rendkívüli ülésén nemzetközi jogi fellépést szorgalmazott a vallási gyűlölet megfékezésére. Stockholm központjában szerdán Salwan Momika 37 éves iraki bevándorló szalonnát tett a Koránra, majd oldalakat tépett ki a muszlimok szent könyvéből és meggyújtotta azokat.

A németországi recesszió miatt aggódik a német iparkamarák képviseletének elnöke. Peter Adrian a dpa hírügynökségnek elmondta: Németország azon kevés európai országok közé tartozik, amelyek gazdasági teljesítménye ismét a járvány előtti szint alá esett, és örülhetnek, ha az év végén nulla lesz a gazdasági növekedés, nem pedig negatív. Az elnök ezt riasztónak nevezte, és megjegyezte: egyelőre nem láthatók a széleskörű fellendülés jelei. Kiemelte: különösen a kis- és középvállalkozások körében nagyon rossz a hangulat.

Az Egyesült Államok-beli Maryland államban július 1-től legálissá vált a marihuána rekreációs célú használata, illetve a kábítószer kis mennyiségű birtoklása. A 21 évesnél idősebbek legálisan birtokolhatnak maximum 42 gramm kannabiszt. A legálissá tett marihuána-kereskedelmet 9 százalékos adó terheli.

Életbe lépett a terhesség-megszakítás szigorításáról szóló törvény az egyesült Államok-beli Észak-Karolina államban. Az állam új törvénye a terhességmegszakítás tilalmát a várandósság 12. hetétől állapítja meg, míg korábban 20 héten keresztül törvényes volt a beavatkozás elvégzése. A szigorítás nem vonatkozik nemi erőszak és vérfertőzés áldozataira, valamint az édesanya életét veszélyeztető helyzet elhárítása is kivétel.

Felért a Nanga Parbat csúcsára Varga Csaba nagyváradi hegymászó - közölte a Hazajáró Facebook-oldala. A bejegyzés szerint a hegymászó közép-európai idő szerint vasárnap, nem sokkal 12 óra után ért fel a pakisztáni hegy 8126 méter magas csúcsára pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül. Ezt követően meglezdte az ereszkedést a világ 9. legmagasabb hegycsúcsáról a 3-as tábor felé.

Meghalt Milan Milutinovic egykori szerb elnök - közölte a Szerbiai Szocialista Párt. A 81 éves szocialista politikus 1997 és 2002 között volt az ország köztársasági elnöke. A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék háborús bűnökkel vádolta meg az 1999-ben koszovói albánok ellen elkövetett szerb bűncselekmények miatt, ám a testület végül 2009-ben felmentette és szabadon engedte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×