eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Berlin, 2018. augusztus 19.Új Volkswagenek sorakoznak a Berlin-Schönefeld repülőtér parkolóiban 2018. augusztus 19-én. Sajtóértesülések szerint a legnagyobb európai járműgyártó mintegy nyolcezer parkolóhelyet bérel az eladatlan és hatósági engedéllyel még nem rendelkező autóinak a reptér területén. (MTI/EPA/Alexander Becher)
Nyitókép: Alexander Becher

Lehangoló német adatok: egyre kevesebb a német gyerek

Változnak az idők, változnak a szokások. A német szövetségi statisztikai hivatal friss felmérése a magánháztartások életszinvonalát és összetételét hasonlította több területen össze a korábbi évtizedekével. A változások enyhén szólva óriásiak.

A hivatal az autókkal, valamint a telefonokkal való ellátottságot is vizsgálta, de górcső alá vette a német családmodell változását is, ami a szakemberek szerint különösen érdekes módosulásokat tükröz.

Az elmúlt évtizedekben ugrásszerűen megnőtt a legalább egy autóval rendelkező magánháztartások száma. A wiesbadeni hivatal szerint míg 1962-ben a háztartások mindössze 27 százalékéban volt legalább egy autó, 2022-ben ez az arány már 78 százalékos volt. Közülük bő 3 százalék már elektromos vagy vegyes meghajtású hibrid gépkocsival rendelkezett.

Az autók mellett a hivatal többi között a telefonnal való ellátottságot vizsgálta. 1962-ben a háztartások még csak alig 14 százaléka rendelkezett telefonnal, mára ez az arány az adatok szerint csaknem 100 százalékos.

A korábbi évtizedekhez viszonyítva jelentősen megváltozott az egy háztartásban élők együttélési módja. 1950-ben például az 16,7 millió háztartás mindössze 19 százalékát tették ki az egyszemélyes háztartások. Tavaly viszont arányuk a 40,9 millió háztartás 41 százalékát érte el. A statisztikusok szerint arra utal, hogy hogy

míg 1950-ben még csak az emberek mintegy 6 százaléka élt egyedül, 2022-ben már több mint 22 százaléka.

A klasszikus, legalább öttagú családmodell mára szinte teljesen megszűnt. 1950-ben a "népes" családok aránya 16 százalékos volt, 2022-ben már csak 4 százalékos.

Ami az egyes háztartásokban élő generációkat illeti, a statisztika szerint míg a hetvenes években a többszemélyes háztartások több mint 3 százalékában három generáció élt együtt, tavaly ez az arány már az 1 százalékot sem érte el. Ugyancsak a hetvenes évekhez viszonyítva nőt a gyermek nélkül élő házaspárok aránya, mégpedig az akkori 33 százalékról 2022-re 39 százalékra.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×