eur:
389.52
usd:
361.78
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter interjút ad a The Associated Press amerikai hírügynökség újságírójának Kijevben 2022. december 26-án.
Nyitókép: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter interjút ad a The Associated Press amerikai hírügynökség újságírójának Kijevben 2022. december 26-án. MTI/AP/Efrem Lukackij

Ukrán külügyminiszter: Európa öngyilkossága lenne, ha nem vennék fel Ukrajnát a NATO-ba a háború után

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapnak nyilatkozott.

Az ukrán diplomácia vezetője arra a felvetésre, hogy ismét megjelentek Nyugaton az ukrán győzelemben kételkedő hangok, és Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint az idő Vlagyimir Putyin orosz elnök kezére játszik, mert több katonája van, mint Ukrajnának, kijelentette: megelégelte már, hogy ellentmondjon az ilyen "értelmetlen érveknek".

Kifejtette, hogy már a hazája elleni orosz támadás elején is voltak, akik azt mondták, hogy Ukrajna vesztésre ítéltetett, és amikor sikereket arattak a csatatéren, ezek a hangok elhalkultak, de mindig újra felerősödtek.

Mint mondta, "ez az egész csak blabla, ezek az emberek azért beszélnek, hogy beszéljenek, hogy a saját narratívájukat erőltessék, miközben mi a győzelemhez vezető úton járunk".

Dmitro Kuleba nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy Vlagyimir Putyin szövetségesének tekinti-e Orbán Viktort, és hozzátette: reméli, hogy a magyar miniszterelnök továbbra is az EU és a NATO szövetségese marad.

Ugyanakkor Orbán Viktor hivatalában és a Kremlben "nagyon hasonló a politikai felfogás" - jegyezte meg.

A közelgő vilniusi NATO-csúcsról és az ukrán csatlakozás ügye körüli vitákról elmondta: "hiba", hogy a NATO-tagországok vezetői azt gondolják, hogy Ukrajna felvétele a szövetségbe újabb háborúhoz vezet. Ezzel szemben a helyzet az, hogy "Oroszország soha többé nem mer majd megtámadni minket, ha egyszer a NATO tagja leszünk", és Ukrajna a szövetség részeként kiveszi majd a részét az orosz fenyegetéstől tartó tagállamok védelmének megerősítéséből is. Ezekben az országokban nem német, hanem ukrán csapatok állomásoznak majd - jelentette ki Dmitro Kuleba.

Hozzátette: nem arról van szó, hogy Ukrajnát "most azonnal" fel kell venni a NATO-ba, de "öngyilkosság" lenne Európa számára, ha Ukrajna nem csatlakozhatna a szövetséghez, mert csak így lehet "bezárni az ajtót az Európát és az euroatlanti térséget fenyegető orosz agresszió előtt".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×