eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Zavargások Franciaországban. Forrás:Twitter/Ike Ijeh
Nyitókép: Forrás:Twitter/Ike Ijeh

Döbbenetes felvételek a franciaországi zavargásokról - videó

A francia rendőrség több mint hétszáz tüntetőt vett őrizetbe mára virradó éjjel. A letartóztatottak száma valamelyest csökkent ugyan, de még koránt sincs vége az erőszakhullámnak - jelentette a BBC.

Párizs egyik kerületében a tüntetők megpróbálták felgyújtani a polgármester házát. Egy autóval belerohantak a ház kerítésébe és lángra lobbantották a kocsit. A polgármester nem volt otthon, csak a felesége és a gyerekei. Rájuk tűzijáték rakétákat lőttek miközben megpróbáltak elmenekülni. A kerület vezetőjének felesége lábát törte a merényletben.

Párizsban egy lakóházat gyújtottak fel a randalírozók, Nanterre-ben pedig meggyalázták a holokauszt áldozatainak emlékművét.

Összecsapások voltak Marseilleben is, ahol a tüntetők megtámadtak egy kínai turistákkal teli autóbuszt. Peking hivatalosan tiltakozott az incidens miatt.

A zavargások résztvevői üzleteket fosztanak ki és törnek-zúznak. Még a tömegközlekedés járműveit sem kímélik.

Szétvert és felgyújtott metrókocsik Franciaországban. Forrás:Twitter/Visegrád 24
Szétvert és felgyújtott metrókocsik Franciaországban. Forrás:Twitter/Visegrád 24

Több helyütt ultranacionalista csoportok is megjelentek az utcákon, hogy összecsapjanak a tüntetőkkel. Rátámadtak a járókelőkre és összetűzéseket provokáltak.

Gérald Darmanin belügyminiszter ugyanakkor méltatta a 45 000 kiküldött rendőrt, akik megpróbálják helyre állítani a törvényes rendet. A BBC-nek iszlám vallású nők az nyilatkozták, hogy félnek a rendőri erőszaktól ezért vonultak az utcára.

A legdöbbenetesebb pusztítás képei Párizsból érkeztek.

A randalírozók autókat löktek ki egy több emeletes parkolóház ablakain. Az utcára zuhanó kocsik felrobbantak és kiégtek.

A zavargások azután kezdődtek, hogy kedden egy rendőr lelőtt egy 17 éves algériai származású fiút, Párizs külvárosában, Nanterre-ben. A fiatal autójával száguldozott és állítólag fenyegetően lépett fel az őt igazoltató rendőrrel szemben. A francia ügyészség azonban nem találta jogosnak a fegyverhasználatot és előzetes letartoztatásba helyezte a lövöldöző rendőrt. Francia emberjogi szervezetek máris azt sürgetik, hogy a törvényhozás szigorúbban szabályozza milyen körülmények között lőhetnek a rendőrök.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×