eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Dienes Oehm Egon, Hörcherné Marosi Ildikó, Varga Zs. András, Sulyok Tamás elnök, Szabó Marcell, Czine Ágnes és Stumpf István (felső sor b-j), valamint Schanda Balázs, Szalay Péter, Pokol Béla, Szívós Mária, Salamon László, Horváth Attila és Balsai István (alsó sor b-j) alkotmánybírók az Alkotmánybíróság nyilvános ülését követően, az állami tulajdonú földek értékesítésével kapcsolatban tartott határozathirdetésen 2017. október 17-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Index: megvan, ki lehet a négy legesélyesebb alkotmánybíró-jelölt

A héten az illetékes parlamenti bizottság már meg is hallgatja azt a négy új alkotmánybíró-jelöltet, akiket a kormánypártok javasolnak a szeptember elsején lejáró mandátumú alkotmánybírók helyére.

Az Index úgy tudja, hogy a Fidesz–KDNP Haszonicsné Ádám Máriát, id. Lomnici Zoltánt, Patyi Andrást és Varga Rékát jelöli alkotmánybírónak az Alkotmánybíróság szeptember elsején lejáró megbízatású tagjainak a helyére. A tizenöt fős Alkotmánybíróság új tagjait az elődök mandátumának lejárta előtti kilencven napban kell megválasztani.

A lap értesülése szerint a héten az illetékes parlamenti bizottság már meg is hallgatja a Fidesz-KDNP által jelölt négy új alkotmánybírót. Ez pedig azt jelenti, hogy a parlament már a jövő héten szavazhat az ügyben.

A négy leköszönő alkotmánybíró

Dienes-Oehm Egont, Pokol Bélát, Szalay Pétert és Szívós Máriát 2011. június 29-én választotta meg titkos szavazással a parlament alkotmánybírónak, 2011. szeptember 1-jei hatállyal. A velük együtt megválasztott Balsai István 2020. március 1-én elhunyt.

A hatályos rendelkezések alapján a négy alkotmánybíró már nem választható újra.

A négy legesélyesebb, kormánypárti alkotmánybíró-jelölt

Haszonicsné Ádám Mária korábban ügyvédként tevékenykedett. 2010-től a Fővárosi Kormányhivatal főigazgatója volt, majd Áder János mellett a Köztársasági Elnök Hivatalát vezette 2012-től 2022-ig.

Id. Lomnici Zoltán 1982 óta bíró. 1991-ben nevezték ki közigazgatási bírónak a Legfelsőbb Bíróságra. 2002 és 2008 között a Legfelsőbb Bíróság elnöke volt. 2010 óta az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

Patyi András jogászprofesszor 2006 és 2009 között alkotmánybírósági főtanácsadó, 2012 és 2018 között a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, 2013-tól 2018-ig pedig a Nemzeti Választási Bizottság elnöke volt. 2021 óta a Kúria elnökhelyettese.

Varga Réka nemzetközi jogász doktori fokozatát a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerezte, értekezése a háborús bűncselekmények nemzeti bíróságok előtti eljárását vizsgálta. 2022 óta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának dékánja.

Egyetlen ellenzéki jelölt, esély nélkül

Az alkotmánybírók megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatára van szükség, így pedig az ellenzéki jelölteknek nem lenne esélyük a jelenlegi parlamenti felállásban. Ennek tudatában kizárólag a Momentum jelölt, mégpedig Bárándy Gergely volt MSZP-s politikust, a Medgyessy-kormány igazságügyi miniszterének, Bárándy Péternek a fiát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×