eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára a Magyar Kézműves Szövetség elnöke sajtóreggelijén a szentendrei Kovács Kékfestő Üzlet előtt 2021. május 28-án. A szövetség közel 60 manufaktúrája egyszerre nyitja meg műhelyeit az ország különböző pontjain a látogatók előtt 2021. június 12-én, a kézművesség világnapján.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Vitályos Eszter: 350 milliót ad a kormány vallásos könnyűzenére

A vallásos alkotóközösségek, zenei együttesek és zenészek hosszú távú működésének támogatására július 25-én éjfélig lehet pályázni.

A kulturális tárca parlamenti államtitkára rendkívül fontosnak nevezte a keresztény nemzeti identitás megalapozását, megerősítését, ezt célozza a kormány által 2019-ben indított vallásos könnyűzenei program is, amely - szavai szerint - elősegíti a Kárpát-medencei vallásos hagyományok megőrzését.

"Nem titkolt szándékunk, hogy minél magasabb szintre emeljük a hazai vallásos könnyűzenei kultúrát. A program a vallásos közösségekben már meglévő hangszeres és vokális együttesek képzésének, tevékenységének, működésének támogatásáról szól; az alkotói munka segítésén, a professzionális vallásos könnyűzenei élet folyamatos fejlesztésén keresztül egységben kezeli a zenekarok, művészek, előadók támogatását" - hangsúlyozta Vitályos Eszter.

Kitért arra, hogy a program a modern irányzatokat éppúgy magában foglalja, mint a gospelt, a spirituálét vagy a folkrockot. Megjegyezte: ez a fajta zene annyiban különbözik a popzene többi részétől, hogy

"a dalszövegek az Isten iránt érzett szeretetről, a valódi szabadságról, a boldogságról szólnak".

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az elmúlt négy évben 957 település, 962 katolikus és más keresztény felekezethez tartozó szervezet együttese, illetve 1390 magánszemély pályázhatott a kiírt támogatásra.

Felidézte: az egyházi könnyűzene a hatvanas-hetvenes években Sillye Jenő vezetésével indult el Magyarországon, és akkor a tiltott kategóriába tartozott, ezért az egyházi zenekarok mind felszerelésben, mind lehetőségeikben háttérbe voltak szorítva, támogatást nem kaptak. Soltész Miklós hozzátette, a helyzet 2019-ben változott radikálisan, amikor a kormány úgy döntött, hogy a Kárpát-medencén belül segíti a vallásos könnyűzenei együtteseket.

"Pályázni felszerelésekre, hangszerekre, hangosításra lehet egyéneknek, együtteseknek. A 350 millió forintos támogatási összeget négy kategóriában osztják ki: hangszert a kezdőknek, a profiknak, a határon túli magyaroknak, valamint hangszerfelújításra" - fejtette ki az államtitkár.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×