eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje (k), valamint a korábbi miniszterelnök-jelöltek: Karácsony Gergely (MSZP, Párbeszéd, LMP, j2), Dobrev Klára (j), Jakab Péter (b2, Jobbik) és Fekete-Győr András (b, Momentum) az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Újabb részletek jelentek meg az ellenzék külföldi kampányfinanszírozásáról

Feloldották a titkosítását a 2022. évi magyarországi országgyűlési választások külföldi befolyásolása című jelentésnek.

Feloldották a titkosítást a 2022. évi magyarországi országgyűlési választások külföldi befolyásolása című összefoglaló jelentésen, amelyet a Nemzeti Információs Központ készített. A dokumentumot a parlament nemzetbiztonsági bizottságának weboldalán tették közzé.

A 52 oldalas dokumentumban – amelynek egyes részei továbbra sem olvashatók a kitakarások miatt – szó esik többek között az Action for Democracy-tól érkező pénzekről, illetve a támogatások felhasználásáról, például a DatAdat-csoport részéről – írja a 24.hu.

A jelentésben szerepel a Karácsony Gergely által 2021 májusában alapított 99 mozgalom is, amivel kapcsolatban megjegyzik, hogy a DatAdattól a mozgalom összesen 616 553 248 forint értékben rendelt szolgáltatást, a megrendelések több mint 90 százaléka pedig Karácsony miniszterelnök-jelölti visszalépését követően realizálódott. A fedezetet a megrendeléshez az egyesület saját forrásból biztosította.

Az összefoglaló jelentésben az is olvasható, hogy a vizsgált kör más konstrukcióban már a 2014-es választásoknál is megjelent.

Az 52 oldalas dokumentum következtetéseiben az szerepel az Index összefoglalója szerint, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk feldolgozása, elemzése és értékelése alapján a 2022. évi magyarországi parlamenti választásokon elindult egységes ellenzék támogatását – egyben a választás eredményének befolyásolását – egy koherens működési modell szerint tevékenykedő, az adatbázis-építésben, az adatgyűjtésben, a kampánytechnológiák alkalmazásában, valamint jogi és kampánytanácsadásban jártas, erre specializálódott, profitorientált, innovációs ökoszisztéma végezte.

„A rendszer zárt és a politikai nézetek szerint meghatározott. Mindez alapvető jellemzője az ökoszisztéma egészének és egyes szereplőinek egyaránt” – áll a jelentésben, amely szerint az érintett külföldi szervezetek a 2022-es választási támogatásokon túlmenően megjelennek a hazai civil szféra és média finanszírozói között.

"Jelen helyzetben a nemzetbiztonsági kockázatot – sikeres kampány és választási győzelem esetén nemzetbiztonsági érdeksérelmet – az jelenti, ha Magyarország sorsáról olyan szereplők dönthetnek, akik jelentős részben külföldi támogatásokból tehetnek szert a választók támogatására, a választói akaratot befolyásoló képességre, miközben döntéseikkel nem feléjük, hanem a forrásokat biztosító szervezetek, személyek, érdekcsoportok felé tartoznak elszámolással" – áll a dokumentumban.

A jelentésben hangsúlyozza, hogy „az esetleges pénzügyi-gazdálkodási szabálytalanságok, jogsértések vizsgálatára és mérlegelésére a jelentés nem tért ki, tekintettel arra, hogy ebben jelenleg is tart a – tárgykörben hatáskörrel rendelkező – ÁSZ vizsgálata”.

Korábban lapinformációk szerint a pártok gazdálkodását felügyelő Állami Számvevőszék arról értesítette egy tervezetben a 2022-es országgyűlési választáson közösen induló hat ellenzéki pártot (DK, Momentum, Jobbik, MSZP, LMP, Párbeszéd), hogy az eddigi vizsgálatuk alapján 1,6 milliárd forint tiltott támogatásban részesültek a kampányban, ami akár 3,2 milliárd forintos büntetéssel is járhat.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×