eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán 2023. június 28-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Wintermantel Zsolt: "ne nézze hülyének" az embereket Karácsony Gergely

A főpolgármesteren számon kérték a 99 Mozgalom félmilliárdos támogatását a Fővárosi Közgyűlésen.

Mondja el az igazat Karácsony Gergely az általa alapított 99 Mozgalom félmilliárdos támogatásáról, és ne nézze hülyének az embereket - szólította fel a főpolgármestert Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője szerdán a Fővárosi Közgyűlésben.

Napirend előtti felszólalásában arra kérte Karácsony Gergelyt, hogy "ne nézze hülyének" a budapestieket, a magyar választókat és a közgyűlés tagjait, hiszen biztos benne, hogy a főpolgármester sem hiszi el amit mond, miszerint félmilliárd forint mikroadományokból gyűlt össze. A mikroadomány sztorit élő ember nem veszi be.

Wintermantel Zsolt felvetette, nem lenne-e egyszerűbb tisztességesen bevallani, hogy Soros György és a magyarországi belpolitikába külföldről beavatkozni kívánó erők pénzét használták a választások során?

Ha pedig nincsen takargatnivaló, akkor javasolja egy vizsgálóbizottság felállítását, amely tisztházhatja a magyarázatát.

Wintermantel Zsolt kifejtette, érti, hogy válaszolni kellett a titkosítás feloldása után kiderült súlyos állításokra, hogy hogyan került 500 millió forint a 99 Mozgalomhoz, de tudják, hogy a Facebook-posztját nem Karácsony Gergely írta, hanem Gál J. Zoltánon keresztül Gyurcsány Ferenc diktálta.

Szerinte első olvasatra Karácsony Gergely sem akarta ezt ebben a formában megjelentetni, de a kényszer nagy úr, Gyurcsány Ferenc meg még nagyobb úr, és "ki akarna még egy nyilvános lecseszést", így jött ezzel "a szánalmas történettel". A mozgalomnak soha nem is volt irodája, és azt állítják, hogy több mint 500 millió forintnyi készpénzt zárt adománygyűjtő ládákban szedték össze - tette hozzá Wintermantel Zsolt.

Felvetette azt is, mennyire életszerű, hogy mikroadományozók a támogatás 80 százalékát külföldi valutában adják.

Wintermantel Zsolt szerint megannyi a megválaszolatlan kérdés van az ügyben, köztük az: Karácsony Gergely mivel magyarázza azt, hogy az előválasztásra szánt támogatások közül az utolsó három, 130 milliós támogatás a választások után érkezett meg; valamint Karácsony Gergelynek mennyi szerepe volt abban, hogy a visszalépését követően több mint 600 millió forint értékében kapott megrendelést a 99 Mozgalomtól a Dataadat Kft.

Karácsony Gergely: a Budapestnek fontos témákra kellene koncentrálni

A főpolgármester a fideszes politikus szavaira reagálva arról beszélt: az ülés napirendjén számos fontos ügy szerepel, és számos kritikát kapott a Fidesz-KDNP frakciótól, hogy nem veszi komolyan a főpolgármesteri feladatait, valamint minden mással foglalkozik. Ehhez képest az elmúlt hónapokban semmilyen olyan témát nem hoznak szóba a kormánypártiak, ami Budapest jövőjét illetően élet-halál kérdése - jelentette ki.

Karácsony Gergely szerint a kormánypártiak ingerküszöbét nem érte el az, hogy Budapest nem tudja kigazdálkodni azt a tizenkétszeresére emelt elvonást, ami a nyakukba szakadt, továbbá nem érte el az ingerküszöbüket az sem, hogy Budapest az egyetlen település az országban, amely nem kapott rezsikompenzációt.

A Fidesz-KDNP frakciójának ingerküszöbét az sem lépte át, hogy az atlétikai világbajnokság kapcsán a főváros és a kormány közötti megállapodást a kabinet "nyilvánvalóan megszegi" - mondta.

Karácsony Gergely közölte, a mozgalmára vonatkozó dokumentumrészletet olvasta, és abban semmilyen megállapítást nem tesznek azzal kapcsolatban, hogy mi a finanszírozás formája és, hogy ez a finanszírozás törvénytelen lenne.

Ha a titkosszolgálat nem tudott feltárni ilyeneket, akkor erre egy fővárosi viszgálóbizottságnak "sem lenne sansza", és nem is lesz ilyen vizsgálóbizottság

- jelentette ki.

"Az önök képében Budapest egy olyan hely, ahol stadionok vannak, kínai vegyianyag-raktárak, és kormányzati reprezentációs intézmények a várban, de hogy lakik itt másfél millió ember, akinek van egy élete, amit szeretne jobb minőségben tölteni, ez az önök ingerküszöbét nem éri el".

A főpolgármester szerint azt a pénzt, amelyet a kampány céljára összegyűjtöttek, csak rájuk és a Megafonra a kormányoldal nagyjából egy hét alatt elkölti. Arra kérte a kormánypárti képviselőket, hogy legyen egy titkosszolgálati vizsgálat arról: az ülésteremben jelenlévő "Fidesz-trollokat" ki finanszírozza.

Karácsony Gergely szólt arról is, kedden jelent meg egy cikk, amely szerint a kormány hosszas előkészítés után szeptemberben szeretne a kínai partnereivel egy soroksári veszélyes vegyianyag-raktárról szóló megállapodást megkötni. Nincs okunk kételkedni abban hogy ez igaz - jelentette ki a főpolgármester.

Kiemelte: kötelességük a rendelkezésükre álló eszközöket használniuk ahhoz, hogy megakadályozzák a beruházást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×