eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
A Sió-csatorna és a Kapos folyó találkozása Tolnanémedinél 2018. március 26-án. A Balaton magas vízállása miatt a Sió-csatornán keresztül folyamatosan engedik a vizet a tóból.
Nyitókép: Jánossy Gergely

Szakértő a hazai tavakról: óriási gondok lesznek

Változtatni kell a hozzáálláson, a hazai nagy tavakra nem szabad gazdasági potenciálként tekinteni és a vízgazdálkodási szemléletet is újra kell gondolni – mondta Horváth Bence, az Zöld Országos Tanács egyik főszervezője.

A nagy tavakat Magyarországon alapvetően még mindig nem természeti, sokkal inkább gazdasági értékként kezelik – ezt tartja a hazai tavak egyik legnagyobb problémájának Horváth Bence, az Zöld Országos Tanács egyik főszervezője.

"Sajnos a Balatonra, a Fertő-tóra vagy épp a Velencei-tóra továbbra is potenciális beruházási helyszínként tekintenek, miközben ezeknek a tavaknak az ökológiai állapota már koránt sincs olyan szinten, mint amilyen állapotban a klímaválság közepén kellene lennie" – tette hozzá. Ráadásul egyre kevesebb csapadékra számíthatunk, egyre forróbbak lesznek a nyarak, a biodiverzitás pedig komoly hanyatláson megy keresztül.

„Ha ezeket a tavakat nem sikerül visszaállítanunk egy ökológiai szempontból sokkal eredetibb állapotba, akkor óriási veszélyeknek tesszük ki az elkövetkezendő pár évtizedben”

– fogalmazott. Ez vonatkozik a Balaton és a Fertő-tó mellett számos más hazai vizes élőhelyre is. A Velencei-tó kapcsán pedig évek óta tartja magát az a félelem, hogy mi lesz, ha kiszárad. Horváth Bence hangsúlyozta, ha tönkretesszük a tavainkat, a turisztikai értékeik is elvesznek. Pontosan emiatt kellene elsődleges célnak lennie a tavak természetes élővilágának megőrzése, tekintve hogy az emberiség gazdasági haszna is ebből származik – magyarázta.

Jó példaként hozta fel ugyanakkor a székesfehérvári sóstói tavakat, amelyek 5-10 éve rendkívül rossz állapotba kerültek, az önkormányzat azonban helyreállította, kiváló ökológiai rendszert kialakítva. A természetvédelmi területet mára a kánikula vagy a csapadékhiány okozta kiszáradás, alacsony vízszint sem fenyegeti, szükség esetén ugyanis a város tisztított szennyvízével pótolják.

Horváth Bence szerint a fehérvári gyakorlat egy nagyon jó példa arra, hogy hogyan kellene a szemléletmódunkat megváltoztatni, hogy minden vizünket kincsként kezeljünk, és ne hagyjuk kárba veszni azokat a forrásokat se, amiket még újrahasznosíthatunk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×