eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke az októberben kezdődő népszámlálásról tartott sajtótájékoztatón Budapesten a KSH főépületében 2022. szeptember 26-án. A jövő hónap elsején kezdődik a népszámlálás, amelyen a részvétel kötelező, a kérdőíveket október 16-áig interneten lehet kitölteni, majd számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkezett be online kérdőív.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

A KSH ősszel jön az első digitális népszámlálás részletes adataival

Hazai és nemzetközi viszonylatban is sikeres volt a 2022-es népszámlálás, a tavaly őszi cenzus két újdonságot is hozott – mondta az InfoRádióban a Központi Statisztikai Hivatal elnöke, Vukovich Gabriella.

Magyarország túl van története első "digitális népszámlálásán"; Vukovich Gabriella, a KSH elnöke beszámolt arról, hogy hétmillió kérdőív érkezett vissza az online rendszeren keresztül.

"A számlálóbiztosok a többi helyre mentek ki, ahonnan nem érkezett vissza kérdőív, összeírták a lakosság nagy részét, összesen

4 százaléknyi alulszámlálás történhetett"

– részletezte hivatal elnöke, így a korábbi népszámlálásokhoz képest, de nemzetközi viszonylatban is sikeresnek tartja a legutóbbi cenzust.

Hozzátette, a számlálóbiztosok is tableten rögzítették az adatokat, tehát minden, amit feljegyeztek, azonnal a KSH adatbázisába került, ez nagyban felgyorsította az adatfeldolgozást, amihez hozzájárult, hogy a KSH 16 nagy adatbázist is megkapott a népszámlálás céljaira, ellenőrzésre, pótlásra, javításra.

Ez volt az utolsó olyan népszámlálás, amely a lakosság együttműködését igényelte.

"A jövőben azt tervezzük, hogy csak állami adatbázisokból fogunk népszámlálási adatokat előállítani, méghozzá nem is feltétlenül csak tízéves gyakorisággal, amit a rendkívül bonyolult logisztika és magas költség indokolt."

A népszámlás során 1,8 milliárd adat érkezett be, ezek feldolgozása folyamatosan történik. tíz héttel a népszámlálást követően már megvoltak az első adatok.

"Amikor beérkezett az összes adat, az összesítése megkezdődött,

a kollégáink kiszűrték a látványos duplikációkat, amikor egy címről több ív is visszajött.

Ennek nyomán tudtuk az első adatokat közzétenni tíz héttel a népszámlálás után. Folyamatosan zajlik az adatok ellenőrzése; az őszi adatközléskor a családok és háztartások összetételéről is fogunk tudni adatokat szolgáltatni. Menet közben zajlik a szövegesen beírt információk kódolása az iskolai végzettségről, nemzetiségről, foglalkozásról, vallásról. A hiányzó adatokat pótoljuk majd állami adatbázisokból, például címeket vetünk össze a leadottakkal" – ecsetelte Vukovich Gabriella.

Ősszel ténylegesen be fog fejeződni a népszámlálási adatok teljes feldolgozása. Amint a munkával végeznek, mindent közzétesznek, így az állampolgárok a saját érdeklődésüknek megfelelően fognak tudni összeállítani saját statisztikákat – ígérte a KSH-elnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Megoldódott Kijev legnagyobb problémája: mehet Ukrajnának a támogatás - Háborús híreink szombaton

Megoldódott Kijev legnagyobb problémája: mehet Ukrajnának a támogatás - Háborús híreink szombaton

Sikerült átpréselni az amerikai képviselőházon azt a törvényjavaslatot, mely összesen 95 milliárd dollárnyi támogatás szétosztását teszi lehetővé Ukrajna, Izrael és a csendes-óceáni térség államai között. A G7 szintén új támogatásról egyezett meg, a NATO pedig hosszas unszolás után eldöntötte: küldenek még légvédelmi eszközöket Kijevnek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×