eur:
389.11
usd:
368.01
bux:
55750.88
2023. szeptember 29. péntek Mihály
Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke az októberben kezdődő népszámlálásról tartott sajtótájékoztatón Budapesten a KSH főépületében 2022. szeptember 26-án. A jövő hónap elsején kezdődik a népszámlálás, amelyen a részvétel kötelező, a kérdőíveket október 16-áig interneten lehet kitölteni, majd számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkezett be online kérdőív.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

A KSH ősszel jön az első digitális népszámlálás részletes adataival

Hazai és nemzetközi viszonylatban is sikeres volt a 2022-es népszámlálás, a tavaly őszi cenzus két újdonságot is hozott – mondta az InfoRádióban a Központi Statisztikai Hivatal elnöke, Vukovich Gabriella.

Magyarország túl van története első "digitális népszámlálásán"; Vukovich Gabriella, a KSH elnöke beszámolt arról, hogy hétmillió kérdőív érkezett vissza az online rendszeren keresztül.

"A számlálóbiztosok a többi helyre mentek ki, ahonnan nem érkezett vissza kérdőív, összeírták a lakosság nagy részét, összesen

4 százaléknyi alulszámlálás történhetett"

– részletezte hivatal elnöke, így a korábbi népszámlálásokhoz képest, de nemzetközi viszonylatban is sikeresnek tartja a legutóbbi cenzust.

Hozzátette, a számlálóbiztosok is tableten rögzítették az adatokat, tehát minden, amit feljegyeztek, azonnal a KSH adatbázisába került, ez nagyban felgyorsította az adatfeldolgozást, amihez hozzájárult, hogy a KSH 16 nagy adatbázist is megkapott a népszámlálás céljaira, ellenőrzésre, pótlásra, javításra.

Ez volt az utolsó olyan népszámlálás, amely a lakosság együttműködését igényelte.

"A jövőben azt tervezzük, hogy csak állami adatbázisokból fogunk népszámlálási adatokat előállítani, méghozzá nem is feltétlenül csak tízéves gyakorisággal, amit a rendkívül bonyolult logisztika és magas költség indokolt."

A népszámlás során 1,8 milliárd adat érkezett be, ezek feldolgozása folyamatosan történik. tíz héttel a népszámlálást követően már megvoltak az első adatok.

"Amikor beérkezett az összes adat, az összesítése megkezdődött,

a kollégáink kiszűrték a látványos duplikációkat, amikor egy címről több ív is visszajött.

Ennek nyomán tudtuk az első adatokat közzétenni tíz héttel a népszámlálás után. Folyamatosan zajlik az adatok ellenőrzése; az őszi adatközléskor a családok és háztartások összetételéről is fogunk tudni adatokat szolgáltatni. Menet közben zajlik a szövegesen beírt információk kódolása az iskolai végzettségről, nemzetiségről, foglalkozásról, vallásról. A hiányzó adatokat pótoljuk majd állami adatbázisokból, például címeket vetünk össze a leadottakkal" – ecsetelte Vukovich Gabriella.

Ősszel ténylegesen be fog fejeződni a népszámlálási adatok teljes feldolgozása. Amint a munkával végeznek, mindent közzétesznek, így az állampolgárok a saját érdeklődésüknek megfelelően fognak tudni összeállítani saját statisztikákat – ígérte a KSH-elnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János: az uniós ígérgetés ellenére nem sok minden történt

Bóka János: az uniós ígérgetés ellenére nem sok minden történt

Európai Unió jövőbeli bővítése volt a legfőbb téma az EU Általános Ügyek Tanácsa Spanyolországban tartott informális ülésén. A tanácskozás részt vett Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter, akinek az elmondása szerint a tagállamok fokozatos integrációval gyorsítanák a Nyugat-Balkáni országok csatlakozását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.29. péntek, 18:00
Vinkó József
a Magyar Konyha főszerkesztője
Elárulta Moszkvát szövetségese, új fronton éleződhet ki a lengyel-ukrán vita - Háborús híreink pénteken

Elárulta Moszkvát szövetségese, új fronton éleződhet ki a lengyel-ukrán vita - Háborús híreink pénteken

Egyre gyűlnek a bizonyítékok arról, hogy az Oroszországgal jó viszont ápoló Szerbia fegyvereket szállít Ukrajnának. Lengyelország szerint Kijev lehetett volna "segítőkészebb" az országba becsapódott ukrán rakéta kivizsgálása során. Egyes hírek szerint a Szabad Oroszország Légió ismét betört Belgorod megyébe, az ukrajnai frontokon azonban továbbra is csak minimális területi nyereségekről számolhat be Kijev. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×