eur:
393.76
usd:
365.41
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Facebook/ Bábiné Szottfried Gabriella

Átveszi az állam a védőnői ellátást az önkormányzatoktól, bár még nincs megállapodás

Július elsejétől átveszi az állam a védőnői ellátást az önkormányzatoktól. Az Országos Kórházi Főigazgatóság népegészségügyért és prevencióért felelős főigazgató-helyettese a folyamatról és a védőnőknek kiküldött adatkérő nyilatkozatokról is beszélt.

"A jelenlegi széttöredezett, nagyon sokszereplős helyett egységes munkáltatói háttér jön létre. Ezenkívül június elsejétől él az a törvénymódosítás, amely a védőnői szakmai irányítást különválasztja a védőnői szakfelügyelettől, és a szakmai irányítás is az Országos Kórházi Főigazgatóság feladata lesz innentől" – mondta az InfoRádióban Bábiné Szottfried Gabriella.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság népegészségügyért és prevencióért felelős főigazgató-helyettese szerint az elmúlt másfél évben a védőnői mentorrendszer bizonyította a napi operatív szakmai irányítás fontosságát, és azt is biztosította, hogy megfelelő információhoz jussanak a területen dolgozó kolléganők.

Folyamatban van az önkormányzatokkal az együttműködések megkötése, ami mindenhol az irányító vármegyei kórház feladata, az önkormányzatokkal már fel is vették a kapcsolatot. A jogszabály szerint az önkormányzatok a szükséges ingó- és ingatlanvagyont ingyenes használatba adják a védőnői feladatellátáshoz, a védőnői ellátás pedig helyben marad, tehát

nem kerülnek be a védőnők fizikálisan az irányító vármegyei kórházba,

mert ugyanaz lesz a körzetük, a gondozotti létszámuk, ugyanazokat a feladatokat látják el magasabb szakmai színvonalon.

Az átállás fontos része, hogy új fenntartóhoz kerülnek, így egy adatbekérőt lapot juttattak el a védőnőkhöz. Ennek tartalmával kapcsolatban megjelentek bizonyos hírek, amelyek szerint olyan adatokra kíváncsi a fenntartó, mint például a munkáltató számítógépe, telefonja. Ez amiatt fontos Bábiné Szottfried Gabriella szerint, hogy megnézzék, milyen eszközöttel rendelkeznek az adott védőnők, a felszereltségük megfelel-e a minimumfeltételeknek. Ha nem tudjuk, vagy nem felel meg, akkor azt pótolni kell.

"Olyan jogszabályi utasítás nincs, hogy bekamerázzák a helyszínt, és hogy a gépjárműveket, telefonokat nyomon követik"

– jelentette ki a főigazgató-helyettes.

A kért adatszolgáltatás kötelezően előírt formai elem az egészségügyi jogviszony létesítésével kapcsolatban, tehát ez nem egy újdonság. Bábiné Szottfried Gabriella szerint nem megalapozottak azok az aggodalmak, hogy a magánhasználatú gépek tartalmát ellenőrzik. "A jogszabályi előírások egyértelműen fogalmaznak, de abban is biztos vagyok, hogy az irányító vármegyei intézmények főigazgatói maximálisan értik a feladatot, mindenhol meg fogják tudni győzni a kétkedőket, és megfelelő válaszokat tudnak adni helyi szinten a felmerülő kérdésekre. Ahány terület, annyiféle probléma, és annyiféle kérdés fog felmerülni. De ezt a helyiek tudják a legjobban kezelni" – mondta Bábiné Szottfried Gabriella.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×