eur:
393.93
usd:
368.53
bux:
66275.31
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Szaktanár: jól összerakott, diákbarát feladatsor volt történelemből

Az InfoRádiónak a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke elmondta, az esszétémák között Julius Caesar, Széchenyi István, valamint az auschwitzi tábor és a rendszerváltás között lehetett választani.

Szabályos, a teljes érettségi tematikát lefedő, sokféle kompetenciát, képességet megmozgató feladatsor várt a történelemből érettségizőket szerdán Nánay Mihály, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke szerint. Az InfoRádióban elmondta, diákbarát volt a feladatsor, volt nehezebb feladat is, de a sokéves átlagnak megfelelt a nehézség.

Esszéből két kombinációban kellett egyet-egyet választani, két egyetemes történeti lehetőség adódott (Julius Caesar; Auschwitz), valamint két magyar (Széchenyi István gyakorlati gazdasági tevékenysége; rendszerváltás 1989-es eseményei) téma.

"A Caesar, rendszerváltás téma talán egy fokkal könnyebb lehetett, ugyanis az auschwitzi koncentrációs működése egy elég szűk téma, nem a rendszeresen előforduló holokausztkérdések közé tartozik, és csak egy fotó volt forrásként megadva hozzá. De ez és a Széchenyi-téma is jól megírható volt" - részletezte.

Kifejezetten jónak tartja, hogy a feladatsorban mindenféle forrás megjelent (kép, ábra, adatsor, szöveg).

Szerinte az esszé nehezebbik feladattípus, mert abban nagyobb arányban szerepel a háttértudás, míg a tesztfeladat "zárt végű", kiválasztani kell csak a helyes válaszokat.

"Persze ha csak az a cél, hogy egy közepes kijöjjön, akkor az esszékérdésekre könnyebb koncentrálni.

De a tesztnél is előfordulhatnak típushibák: figyelni kellett, például arra, hogy az autó a második ipari forradalom vívmánya, nem az elsőé" - ecsetelte Nánay Mihály.

Tavalyhoz hasonlóan idén is kiszivárgott egy feladatlap, amely nagyon hasonlított a középszintű érettségire. Ezt kommentálva elmondta, nem találkozott a lappal, csak egy Facebook-bejegyzéssel, hogy melyek lesznek az esszétémák, de már formailag sem stimmelt a pletyka, mely szerint kettő 1848 előtti magyar téma lesz.

"Az Oktatási Hivatal is cáfolta a kiszivárgást, tehát nem történt ilyen" - erősítette meg a történelemtanár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×