eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Diákok a középszintű német írásbeli érettségi vizsgán a Nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolában 2022. május 6-án.
Nyitókép: MTI/Varga György

Kiegyezés, sztálini Szovjetunió, EU – ez várt az érettségizőkre történelemből

Szerda reggel 9 órától mintegy 75 ezer diák vágott neki a vizsgának történelemből.

A középkori építészetről, Hunyadi Mátyás uralkodásáról, a sztálini Szovjetunióról, az osztrák–magyar kiegyezésről, a trianoni békediktátumról, a mai magyarországi szociális ellátórendszerről, az 1956-os forradalomról és az Európai Unióval kapcsolatban is kaptak kérdéseket a diákok az idei történelemérettségin – írja a Telex.

Az egyetemes esszétémák közül Julius Caesar uralkodásáról vagy az auschwitzi koncentrációs táborról írhattak a diákok, a magyar történelmi témák közül pedig Széchenyi István gyakorlati tevékenységét vagy a magyar rendszerváltást választhatták.

A diákok 12 óráig fejezhetik be az írásbeli feladatsort, a vizsga 9 órakor kezdődött. A középszintű írásbeli két részből áll. Az elsőben a diákoknak 12 rövid választ igénylő feladatot kell megoldaniuk. Sok kérdés megválaszolásához a diákoknak térképet, ábrát, táblázatot, szöveges forrást kell használniuk.

A feladatlap második részében két témáról kell esszét írni. Itt több téma közül lehet választani: a vizsgázóknak egy egyetemes történelemre vonatkozó rövid feladatot és egy magyar történelemre vonatkozó hosszú feladatot kell kidolgozniuk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×