eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Paul Bradbury/Getty Images

Csaknem minden ötödik napon meghal egy magyar a munkahelyén

A jelenleginél lényegesen több munkaügyi hatósági ellenőrzést, valamint hatékonyabb visszatartó erejű szankciókat követel tagszervezetei nevében is a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

Munkahelyi balesetben tavaly 68 ember halt meg a munkavédelmi eszközök és előírások vagy éppen a tudatos szemlélet hiánya miatt. Vagyis, havonta 5-6 ember nem tért haza a munkahelyéről – hívja fel a figyelmet a MASZSZ a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapján (április 28.).

„Annak ellenére, hogy ez a szám némileg csökkent az előző évekhez képest, még mindig pontosan 68-cal több az elvárható 0-nál” – szögezte le Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

A MASZSZ a tagszervezetei igényét tolmácsolja azzal, hogy felszólítja a kormány illetékeseit: vegyék lényegesen komolyabban a munkavédelmi ellenőrzéseket, az előírások hatósági betartatását és

szabjanak ki visszatartó erejű, komoly büntetést a munkavédelmi szabályokat megszegő „renitens” munkáltatókra

– akár kisvállalkozókról, akár a kormány kiemelt stratégia partnereként működő multi cégekről van szó.

A helyzet mielőbb javítása, a különösen veszélyes munkahelyek biztonságossá tétele érdekében az érdekvédők egy, a szociális partnerekkel közösen kialakított munkavédelmi szakmai program kidolgozását sürgetik, és szorgalmazzák a hatósági ellenőrzések számának, valamint az ahhoz szükséges felügyelői létszámnak a drasztikus növelését – olvasható a szövetség közleményében.

„A munkahelyi kockázatot ma már nemcsak a veszélyes gépek, technológiák és anyagok jelentik, hanem egy egyre gyakoribb jelenség, a rossz munkaszervezés, s az ebből – is – adódó lelki és szociális tényezők, valamint a higiénés feltételek hiánya” – magyarázza a szövetség vezetője.

Zlati Róbert emlékeztet, a MASZSZ az aláírásával is támogatja az Európai Szakszervezeti Szövetség „Zero death at work” - Nulla munkahelyi haláleset – című kiáltványát, amely 2030-ra a halálos munkabalesetek nullára csökkentését tűzi ki célul.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×