eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: csalad.hu

"Nem lehet kimondani, hogy egyedülálló nem jelentkezhet örökbefogadásra"

Az örökbefogadás volt a témája annak a konferenciának, amelyet a Mózeskosár Egyesület 30 éves fennállása alkalmából, a Családbarát Magyarország Központ támogatásával rendeztek.

Magyarországon már évtizedek óta az a tendencia, hogy kétszer annyian szeretnének örökbe fogadni gyermeket, mint amennyi jogilag örökbe adható – mondta az InfoRádióban Székely Zsuzsanna, a Mózeskosár Egyesület alapító tagja, elnöke.

"Akik nyilvánvalóan olyan állapotban vannak, hogy szeretnék őket választani, még annyian sincsenek a gyermekvédelemben, mert a favorit az újszülött, 3 év alatti, egészséges, világos bőrű gyermek, de örökbe fogadható jogi státuszban nem csak ilyen gyerekek vannak. Ők körülbelül a 10 százalékát teszik ki annak az 1600-2000 gyereknek, aki jogilag örökbe fogadható."

Ezért elég hosszú a várakozási idő, lehet akár négy-öt év is – tette hozzá Székely Zsuzsanna pszichológus.

"De van egy illesztési folyamat is, nem csak alkalmassági vizsgálat, ahol

azt is megnézik, melyik családba milyen gyermek passzol és milyenek az elfogadókészségei a családnak.

Van olyan, aki alkalmas örökbefogadásra, megkapja a határozatot a gyámhivatalból, de hosszú-hosszú évekig vagy akár soha nem találnak neki olyan gyermeket, akinek épp az ő családjára lenne szüksége; mert nem a gyermektelenség kielégítéséről szól az örökbefogadás, hanem a gyermekeknek szeretnénk a legmegfelelőbb családi gondoskodást biztosítani."

Székely Zsuzsanna arról is beszélt, hogy elsősorban házaspárokat részesít előnyben az illesztési folyamat. "Merthogy minden gyereknek az lenne a szerencsés, ha anya, apa lenne a családjában, azzal együtt, hogy

az örökbefogadott gyerekek 25-30 százaléka is egyszülős családban nevelkedik,

de sokszor van elvált szülő is, akivel kapcsolata van. Nem lehet kimondani, hogy egyedülálló nem jelentkezhet, viszont az esélyei sokkal nehezebbek, mint a házaspároknak, ezért ők várhatóan sokkal többet fognak várni, és csak olyan gyerekek helyezhetők el náluk, akiket nem fogadnak el házaspárok."

Így aztán nagy dilemma, hogy a fejlődési nehézségekkel, esetleg magatartási problémákkal, betegséggel küzdő gyermekek maradjanak a gyerekvédelemben gyerekotthonról gyerekotthonra vándorolva, vagy engedjék, hogy egyedülálló nevelje, aki aztán a sokkal nehezebb feladattal teljesen magára marad – tette hozzá a harmincéves Mózeskosár Egyesület elnöke, alapító tagja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×