eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien
Orbán Viktor miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2022. december 21-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor Balatonfüreden: ennek a háborúnak nem lehet győztese

A kormányfő, a Fidesz elnöke a szombati évértékelő beszédét követően szerdán a Fidesz-KDNP-frakciószövetség tagjaihoz szólt az Országgyűlés hamarosan kezdődő tavaszi ülésszaka előtt.

A Magyar Nemzetben megjelent összefoglaló szerint Orbán Viktor beszédében "egyértelmű, világos alapokat" fektetett le a következő időszakra. Elmondta a frakciótagoknak, hogy a kormány a háromnapos kihelyezett ülésen, Sopronban megvitatta, kell-e módosítani a háborúhoz való magyar hozzáálláson, és a kormány arra a döntésre jutott, hogy nem kell, mert a magyar nemzeti érdek ma is azt kívánja, hogy az ország maradjon ki ebből a háborúból.

A magyar emberek így döntöttek áprilisban, nem szállítunk fegyvert, nem csatlakozunk semmilyen háborús koalícióhoz - emelte a miniszterelnök. A lap értesülései szerint Orbán Viktor felszólalásában hangsúlyozta: nem szurkolunk senkinek, mert

ennek a háborúnak nem lehet győztese.

"Véleménye szerint nem győzhet Oroszország, mert Ukrajna mögött felsorakozott az egész nyugati világ. Oroszország pedig atomhatalom, és egy atomhatalmat nem lehet sarokba szorítani, mert atomháborút robbanthat ki" - olvasható a cikkben.

A kormányfő újra megerősítette, hogy az egyetlen erkölcsileg helyes pozíció a háborúban a Fidesz-KDNP állásfoglalása, mert életeket menteni csak tűzszünettel és békével lehet, ezért azonnal tűzszünet kell és béketárgyalások kellenek.

Orbán Viktor értékelése szerint Európa az elmúlt egy évben meggyengült, mert

a Biden-adminisztráció korlátlanul érvényesíti az érdekeit Brüsszelben az európai érdekek rovására.

A háborúra adott válaszok, a "szankciócunami" elkezdte gyengíteni az európai gazdaságot, miközben az olcsó energiában gazdag Amerikát mindez meg sem érinti - idézték a kormányfőt.

A beszámoló szerint a miniszterelnök végül arról beszélt, hogy gyengülni kezdett Európa katonai ereje is, mert a háború az európai hadseregek készleteit csökkentette, pótlásukról azonban nem gondoskodtak.

A lap összegzése szerint Orbán Viktor úgy látja, Európa alig egy év alatt elvesztette függetlenségét, gazdasági és katonai erejét. Ebben a helyzetben Magyarországnak a saját érdekeit kell képviselnie, mert akkor kerülhet ki sértetlenül és megerősödve a háborús időszakból.

A kormányfő szerint ehhez három dolgot kell megtenni:

  1. meg kell védeni Magyarország függetlenségét, ami azt jelenti, hogy meg kell védeni a békepárti álláspontot a Biden-adminisztrációval és Brüsszellel szemben.
  2. meg kell őrizni a magyar gazdaság erejét, az infláció ellen kell háborút indítani, meg kell védeni a munkahelyeket és a családokat, valamint az időseket, illetve a munkából élőket.
  3. erősíteni kell Magyarország katonai erejét, "hiszen a békéhez erő kell".

Beszámoltak arról is, hogy Orbán Viktor beszédében megerősítette: az inflációt Brüsszel szabadította Európára, köztük Magyarországra is.

"A betegség neve szankciós infláció, a vírus pedig a brüsszeli szankció. A szankciókkal Oroszországot célozták meg, de Európát találták el" - jelentette ki a cikk szerint a miniszterelnök. A szankciós infláción Oroszország és a nyugati multik kerestek nagyon sokat, hiszen 2022-ben az előrejelzések szerint a világ olaj- és gáziparának profitja 500 milliárdról 834 milliárd dollárra nőtt.

Orbán Viktor beszédében világossá tette, hogy extraprofit jelenik meg a hazai energiavállalatoknál, bankoknál, a kereskedelmi multiknál, a gyógyszercégeknél. Ebből a pénzből van a rezsivédelmi alap, ebből tudják fenntartani a rezsicsökkentett árakat az átlagfogyasztás erejéig - írta a lap, amelynek információi szerint a kormányfő leszögezte: "mi nem nézzük tétlenül az extraprofit keletkezését, elvesszük és visszaadjuk az embereknek".

A kormányfő beszédét azzal zárta, hogy a Fidesz-KDNP-szövetséget az elmúlt években nem tudták megtörni, mert helyén volt a szívük. "Szavai szerint 2023-ban is azt várja el képviselőtársaitól, amit eddig is: szorgalmat, csapatszellemet és bátorságot" - írta a Magyar Nemzet.

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×