eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Kocsis Máté, a Fidesz (b) és Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülése szünetében tartott sajtótájékoztatón Balatonalmádiban 2022. szeptember 22-én. A Fidesz és a KDNP frakciója arra kérte a kormányt, hogy indítson nemzeti konzultációt az európai uniós szankciókról.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Hétpontos határozati javaslatot jelentett be a háború ügyében Kocsis Máté

Balatonfüreden Kocsis Máté és Simicskó István tartott sajtótájékoztatót, ezen a Fidesz frakcióvezetője egy, az egy éve zajló háború ügyében készülő határozati javaslatról tett bejelentést, ezt terjesztik majd a parlament elé. A frakciók körében vita van a svéd-finn NATO-csatlakozás ügyében.

Balatonfüreden zajlik a Fidesz és a KDNP kihelyezett frakcióülése - amelyen korábban Orbán Viktor is felszólalt -, ennek eseményeiről tett bejelentéseket Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője.

Elsőként Kocsis Máté a háborúról beszélt, elmondta, hogy míg Nyugat-Európa a fegyverkezés pártján van, a magyar kormány álláspontja világos, nem kíván belesodródni a háborúba, "ez nem Magyarország konfliktusa".

"Az Országgyűlés elé egy politikai nyilatkozatot terjesztünk" - jelentette be, hozzátéve, ez tartalmazni fogja a kormány világos álláspontját.

Hét pontból áll a javaslat:

  1. "kifejezzük elkötelezettségünket a béke mellett
  2. elítéljük Oroszország katonai agresszióját, és elismerjük Ukrajna jogát a védelemre, de senki nem kényszeríthet arra, hogy Ukrajna jogait Magyarországéi elé helyezzük
  3. szankciók: ellenezzük
  4. ellenezzük a további szankciókat, amelyek az energetika területén várhatók
  5. Magyarország történetének legnagyobb humanitárius segélyakcióját nyújtja
  6. a katonai konfliktus súlyosan érinti a kárpátaljai magyar kisebbséget
  7. a NATO és az EU tagjai vagyunk, a béke mellett állunk".

Egyebekről is szó volt a frakcióülésen, például arról, hogy a svéd és finn NATO-csatlakozás a jövő héten kerül a parlament napirendjére.

Azt is közölte Kocsis Máté, hogy fenntartások vannak a csatlakozással kapcsolatban a frakciók körein belül, ezért delegációk indulnak vitás kérdések tisztázására a két országba, ezeket Kövér László, az Országgyűlés elnöke indítja majd.

Tisztázta, Orbán Viktor azt kérte a frakcióktól, támogassák Finnország és Svédország NATO-csatlakozását.

Simicskó István (KDNP) a tájékoztatón elmondta, mely témákkal készül pártja a tavaszi ülésszakra.

"A KDNP-nek vannak elvárásai a kormány irányába, a családtámogatási rendszert bővíteni kell, azt szeretnénk, hogy haladjunk azon az úton tovább, amit megkezdett a kormány" - fogalmazott.

Kiemelkedően fontosnak nevezte a biztonságot.

Kérdések - válaszok

Svéd-finn NATO-csatlakozás: milyen arányban volt megosztott a a frakció?

Kocsis Máté: nem vezettünk ilyen statisztikát. Nem mindenki szólt hozzá a vitához. Arról még nem döntött a frakció, hogy támogatjuk-e. A legtöbb kritika az elmúlt évek goromba és alaptalan politikáról szólt.

Simicskó István: nem helyes, ha megakadályozzuk a csatlakozást, a fenntartások bennünk is megfogalmazódnak.

A svéd-finn irányba induló delegáció mit tesz majd?

Kocsis Máté: tájékozódni mennek.

Mekkora esélye van annak, hogy nem támogatják a parlamentben a svéd-finn csatlakozást?

Kocsis Máté: nagyon kicsi.

Orbán Viktor azt mondta, hogy nem szurkolunk senkinek a háborúban, ez derült ki a beszámolóból. Mit lehet erről elmondani? Meddig tarthat a háború önök szerint?

Kocsis Máté: kicsi az esélye a tűzszünetnek, azért, mert ezen senki nem dolgozik tőlünk nyugatra.

Simicskó István: a háború végét senki sem látja. Senki sem tudja, mi volt az oroszok célja. Biztos volt egy minimális cél és egy maximális cél. A minimális cél a négy terület elcsatolása. A frontszakasz még mindig 800-850 km hosszú. Nem tudjuk pontosan, hogy mi játszódik a felek fejében, azt tudjuk, hogy emberek halnak meg, nehéz az erőszakspirálból visszavezetni a feleket.

Völner-Schadl-ügy: várható-e miniszterek meghallgatása? Szóba került-e az ügy?

Kocsis Máté: nem került szóba az ügy. Minden, ami a vádban van, az maga az ügy, minden ami azon kívül van, az hisztériakeltés. Magyarországon a törvényeket mindenkinek be kell tartani. Aki ezt nem tette, az bíróság elé kerül. Nem dolgom minősíteni az eljárást.

Államosítanák a közvilágítást? Szita Károlyra hivatkozva írta a Népszava.

Kocsis Máté: nem tárgyaltunk ilyet, és nincs ilyen javaslat.

Pegasus-ügy: uniós kritika, hogy a végrehajtó hatalom engedélyezi a lehallgatásokat. Hajlandóak változtatni?

Kocsis Máté: a parlament elé kerül majd az ügy. Meg kell nézni a nyugati mintákat. Én a frakció vezetőjeként még nem kaptam ilyen javaslatot. A Pegasus-ügyet vizsgáló bizottság prekoncepcióval érkezett Budapestre, miközben az uniónak volna mit sepregetni a saját portáján, ha a kirobbant korrupciós botrányra gondolunk. A parlament meghallgatta a belügyminisztert a kérdésben, nincs Magyarországon törvénytelen lehallgatás, mint amilyen 2010 előtt volt. Minden jelentés elkészült, a nemzetbiztonsági bizottság is áttekintette, ott politikusok ülnek. Magyarországon törvénytelenséget lehallgatások kapcsán senki nem követett el. Az ezzel kapcsolatos brüsszeli észrevételeket illik a helyükön kezelni.

Simicskó István: kérdések sokasága zúdult ránk a bizottsági ülésen a vizsgálódók részéről. Kicsit A tanú című film jutott eszembe, az ítélet már ott volt a kezükben. Jártak Lengyelországban is. Azzal vádolt meg a holland képviselő, hogy amikor kint jártam Izraelben, akkor boltoltam le a kémszoftvert. De nem jártam még Izraelben, sajnos ez a helyzet. Bakancslistás.

Pénteken lesz egy éves évfordulója a háború kitörésének. Eltér álláspontunk másokétól. Fokozódik a nyomásgyakorlás hazánkra?

Kocsis Máté: politikai a nyomás, bele akarnak sodorni minket a háborúba, de van anyagi érdekeltség is a dologban, ha csak a dollárbaloldalra gondolunk. Vannak, akik fegyvert szállítanak a háborúba, és vannak, akik ki akarnak maradni belőle. Olyan határozatunk lesz, amely rögzíti a magyar álláspontot. Minden humanitárius segítséget megadunk.

Lehet arra számítani, hogy az Egyesült Államok a magyar közvélemény befolyásolására törekszik?

Kocsis Máté: tiszteletben tartjuk, hogy van amerikai érdek, de van magyar érdek is.

Zajlik a nyomozás a baloldal ellen a kampánypénzek ügyében. Hogy állnak az ügyek?

Kocsis Máté: a nemzetbiztonsági bizottságban feltettük a kérdéseinket, szokatlan ügy ez, 1990 óta nem volt ilyen. Várjuk az Állami Számvevőszék vizsgálatának eredményét a guruló dollárokkal kapcsolatban.

Milyen gyermekvédelmi szabályozás készül?

Kocsis Máté: a dolog a gyerekekről szól. A gyermekvédelemnek minden lábát meg kell teremteni. A saját gyermekeim testi-lelki neveléséért felelős vagyok. Évek óta az erőszakos genderpropagandáról beszélünk. A mostani botrányos ügyben azon is el kell gondolkodni, hogy lehessen-e propagálni ilyet, mint ahogy az most történt.

Debreceni akkumulátorgyár: lesz-e népszavazás? Van-e mérése a kormánypártoknak, hogy hogy áll a népszerűségük ott?

Kocsis Máté: környezetvédelmi szabályoknak kell megfelelni, ez alapelvárás. A népszavazás kérdésében nincs dolgunk, ez a választási bizottság asztala. Én azt gondolom, támogatható, amikor az embereket meg akarják kérdezni valamiről. Az említett mérésről én nem tudok.

Kézilabdaügy: van visszalépés vagy nincs az Eb-rendezéstől (2024)?

Kocsis Máté: formalitás. Már elmondtam, hogy nem tartom jónak, hogy a szankciós energiahelyzet miatt megemelkedtek az energiaköltségek, több klub termeit kellett bezárni, és közben Eb-t rendezünk. Én ajánlottam a kormánynak, hogy vonuljunk ki az Eb-ből, a megtakarított pénz egy részét adjuk oda tornatermek fenntartására. A kormány ezt elfogadta. Közben a svájci és az osztrák féllel tárgyalunk, tehát valamit kellene fizetnünk, ha nem rendeznénk. Ha ismertté válik az összeg, az a kérdés, hogy annak az erejéig tudunk-e bent maradni rendezőként, egy csoportot például teljes egészében. Az eredeti vállalásunkat nem fogjuk teljesíteni.

Ilyés Ferenc lesz a kézilabda-szövetség következő elnöke?

Kocsis Máté: kiváló jelöltnek tartom, bízom benne, hogy mindenki támogatja.

Orbán Viktortól elhangzott, hogy nem szurkolunk egyik félnek sem a háborúban?

Kocsis Máté: azt mondta, hogy a békének szurkolunk, nem állunk egyik fél oldalán sem.

Elítélik az egyik felet, de nem szurkolnak a másiknak?

Kocsis Máté: létezik ez a képlet. Érezzük a nyomást, de mi nem akarunk a háborúban részt venni. Oroszország megtámadta Ukrajnát, ezt a fajta agressziót elítéljük. De minden válasz, amit tőlünk nyugatra adnak a helyzetre, csak fokozza a gondokat.

Ukrajna nem akar békét?

Kocsis Máté: az álláspontunk az agresszióra vonatkozik. A helyzet kezeléséről gondolunk mást a nagyhatalmakkal.

Simicskó István: nekünk a magyar érdeket kell figyelemben tartani. Érintettek vagyunk, a háborúban számtalan kárpátaljai magyar vesztette már életét. Ha ez a háború nukleáris háborúvá szélesedik, akkor senki nem fogja megnyerni.

Tombol az infláció Európában: minek tulajdonítják, hogy nálunk 2,5-szörös, amikor a szankciók egy része alól Magyarország mentességet is kapott?

Kocsis Máté: ön is tudja, hogy árstopok nélkül még magasabb lenne. Mi abban nagyon támogatjuk a kormányt. Az inflációs hatások naponta változnak, azt kijelenthetjük, hogy most tetőzött az infláció. Kérdezheti, hogy nálunk miért ennyi, de mindenhol felment. Értem, hogy van, ahol 9, van, ahol 14, van, ahol 21, de miért jó ez? Mi az eleje óta azt mondjuk, hogy az energiaszankció az vakvágány.

A KSH nyilvánosságra hozta a fizetéseket. Mi a helyzet a reálbérekkel? Csökken-e a reálbér Magyarországon? Esett-e szó erről?

Kocsis Máté: én a frakcióülésen voltam, nem tudom kommentálni a megjelent számokat.

Az egészségügy átalakítása szóba került-e?

Kocsis Máté: a frakcióülésen nem került szóba. Minden ügyet meg kell tárgyalni, fel kell tárgyalni.

Van-e józsefvárosi szála az importált antifasiszták szervezésének?

Kocsis Máté: nemigen fordult elő olyan, hogy külföldiek idejönnek Magyarországra, és magyarokat vernek. Mielőtt az indulat elragad bárkit, meg kell nézni, hogy mi történt. Ezt a hálózatot fel kell tárni. Én látom, hogy ők mit csinálnak. Óvnék mindenkit, hogy elhamarkodott kijelentéseket tegyünk, dolgoznia kell a rendőrségnek, a titkosszolgálatoknak.

Jakab Péter bilincset dobott Völner Pál nyakába. Mit gondol?

Kocsis Máté: nem a bilincs kattant, hanem Jakab Péter.

A gyermekvédelmi törvénynél nem kell figyelni arra is, hogy heteroszexuális emberek is elkövetnek bűncselekményeket?

Kocsis Máté: de. El a kezekkel a gyermekeinktől!

Tudtak arról, hogy frakciótársaik kapcsolatban voltak Schadl Györggyel?

Kocsis Máté: mi csak azt tudjuk, ami a vádiratban van. Az érintett képviselőkkel kapcsolatban nem fogalmazódott meg vád. Politikai támadás érhet különböző embereket.

Ismert volt a frakciók előtt, ha valaki a végrehajtói pályázatokhoz szeretne hozzászólni? Tudtak-e arról, hogy végrehajtói ügyekkel kapcsolatban vannak frakciótársaik?

Kocsis Máté: én az ügy kirobbanásáig azt sem tudtam, ki a végrehajtói kar elnöke. A valódi bűnösöket a bíróság ítéli el, aki nem áll a bíróság előtt, az nem bűnös, én ezt gondolom. Az ügyben kaptam hívásokat, hogy az adott politikusok városaiban a DK politikai akciókat indított az ügy mentén. A nyomozás lezárult, képviselőkről derült ki, hogy előttük nem áll meg a gyanú. Az ítéletet a bíróság hozza meg a döntést, nem a szerkesztőségek, ahogy ez egyes helyeken szokás.

Milyen tanulságai vannak a Schadl-ügynek?

Kocsis Máté: hogy a törvényeket be kell tartani. Völner Pál ahogy a Fidesz-frakció tagja volt, Hagyó Miklós az MSZP-é.

Orbán Viktor beszéde: a kormányfő ellenségnek nevezte-e a Biden-adminisztrációt?

Kocsis Máté: mi mindenkit ellenfélnek tartunk, aki rá akar minket venni arra, hogy belesodródjunk a háborúba.

Felelős ennyire előre megalkotni a költségvetést?

Simicskó István: mindig nagy felelősség és nehéz munka egy ilyet összerakni. 25 éve vagyok parlamenti képviselő. Problémák mindig jönnek, akkor kell ezeket megoldani.

Energiaválság: mi újság az aranyhalakkal?

Kocsis Máté: örülök, hogy nem vesztette el mindenki a humorérzékét.

Svéd-finn parlamenti delegáció indul: kikkel?

Kocsis Máté: a házelnök úr eldönti.

Mikor ül össze a nemzetbiztonsági bizottság a guruló dollárok ügyében?

Kocsis Máté: nem tudom, jó kérdés. Ahogy az Alkotmányvédelmi Hivatal kideríti a részleteket, úgy tárja azokat a bizottság elé.

Ferenc pápa látogatása: gyarapodhat általa a béketábor?

Simicskó István: április végén érkezik Ferenc pápa, a magyarok meglátogatása és a béke előmozdítása a célja. A pápa látogatása nagyon nagy megtiszteltetés. Fontos, hogy személyesen meggyőződhessen az itteni viszonyoktól, legutóbb is elmondta, hogy alaptalanok azok a vádak, amelyek Magyarországot illették.

Pedofilbotrány: mi a véleményük arról, hogy az elkövető nemzetközi jogvédő szervezetekre hivatkozott? Lesz-e ebből brüsszeli konfliktus?

Kocsis Máté: nem véletlenül hivatkozott ezekre a szervezetekre. Ezek a szervezetek nem jogvédelmet látnak el. Mi azt állítjuk, hogy a pedofíliára nincs mentség, ne is mentegesse a pedofilokat senki. Szerintem úgy logikus, hogy ezek a szervezetek - TASZ, Helsinki Bizottság és a PDSZ neve is elhangzott - bátorították az elkövetőt, hogy nyugodtan kövesse el a cselekményeit, majd ők megvédik. A baloldal mindig hangosan áll be a genderpropagandába.

Milyen hatással lesz egy elhúzódó háborús konfliktus a magyar gazdaságra?

Simicskó István: vannak célkitűzéseink. Családtámogatás... de a háború kiszélesedées esetén kell, hogy legyen potenciál a magyar haderőben, a Magyar Honvédség fejlesztése prioritás. Fontos NATO-szövetségesek vagyunk, de nem vagyunk háborús héják.

A tájékoztató végén Kocsis Máté bejelentette, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szombaton további bejelentéseket tesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×