eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke a felújítás alatt álló Blaha Lujza téren tartott sajtótájékoztatón 2021. szeptember 18-án. Ettől a naptól ismét bővített forgalmi kapacitással használhatják a fővárosban a Rákóczi út-Nagykörút csomópontot az autóval közlekedők.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Egy-két tragikus állapotú, budapesti felüljáró sorsa már eldőlt

A tervezettnél pár héttel később, március 10-én kezdik meg a népligeti felüljáró állapotfelmérését. A főpolgármester kabinetfőnöke szerint nem ez az egyetlen felüljáró Budapesten, amit szükséges lenne felújítani.

"Február 20-án megkapta a munkaterületet a kivitelező. Március 3-tól kezdődik az ideiglenes forgalmi rend kialakítása, és várhatóan március 6-tól indul el az érdemi munka. Addig a közlekedők még nem érzékelik a változásokat, a kivitelező felkészül, a felüljáró környékén készítenek elő munkálatokat" – mondta el az InfoRádiónak Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke a népligeti felüljáróról.

A felmérés ahhoz szükséges, hogy lássák, milyen állapotban van a felüljáró. A munkálat kezelője a Budapest Közút. Balogh Samu szerint a rendelkezésre álló információk szerint

minden közlekedő biztonságosan mehet a felüljárón.

A felüljáró jövőjének meghatározásához ugyanakkor szükséges egy nagyobb vizsgálat, ahol két hossztartó gerendát bontanak ki belőle, elszállítják, és egy laboratóriumban tesztelik. Ott derül ki, hogy milyen teherbíró képességei vannak. Ebből határozható meg a felüljáró jövője, és hogy van-e lehetőség felújításra, állagmegóvása, vagy a szerkezet már nem képes elviselni a terhelést.

Mint korábban arról az Infostarton beszámoltunk, a Nyugati téri felüljáró lebontása is tervben volt, az állam azonban azóta visszavonta a támogatást, és nem veszi igénybe ezt az uniós forrást.

"Ez nagyon szomorú, nemcsak a budapestiek, hanem az agglomerációban élők számára, hiszen sok tízezer ember használja, akiknek ez segített volna" – mondta Balogh Samu.

A felüljáró sorsáról még a projekttől függetlenül hozott döntést a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa a volt főpolgármester, Tarlós István idején. Ekkor határozott arról a főváros és a kormány, hogy nem javasolja a felüljáró megtartását. Tehát abban egyetértés van a kormány részéről, hogy

hosszú távon a Nyugati téri felüljáró helyett a villamosvonalat kéne visszaépíteni,

ezt kívánja elkezdeni tervezni a főváros a következő években.

A Flórián téren is évekkel ezelőtt szóba került a felüljáró felújítása. Ennek kapcsán Balogh Samu azt mondta, számos felüljáró vár felújításra, éves szinten legalább tízmilliárd forint hiányzik a büdzséből, amivel csak szinten lehetne tartani a fővárosi felüljárókat és hidakat.

Úgy véli, "a főváros kivéreztetése" eddig nem látott mértékeket öltött, így ezek az állapotok leromlanak. Ahelyett, hogy rendszeres karbantartással állagmegóvó felújítással fel lehetne újítani ezeket a műtárgyakat, nagyobb és költségesebb felújításokra lesz szükség később. A kormányzati politika miatt a nagyon költséges beruházások nem tudnak időben elkészülni.

Balogh Samu hangsúlyozta: a baleset elkerülése érdekében minden olyan eshetőséget kizár a Magyar Közút, hogy abból veszélyhelyzet álljon elő.

A népligeti felüljáró esetében már évek óta vannak olyan forgalom- és súlykorlátozások, amik érintik a felüljáró szerkezetét.

"Ez történik akkor, amikor a kormány nem biztosítja ezeket a forrásokat a főváros számára" – mondta Balogh Samu.

Megjegyezte: érdemes megnézni, hogy a népligeti felüljáró környékén kétoldalt egy-egy stadion áll, melyek beruházási költségéből legalább hússzor fel lehetett volna újítani a népligeti felüljárót. Mint mondta, a Budapest Közút csak akkor ad forgalomhasználati engedélyt mindent felüljáróra és hídra, ha az biztonsággal használható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×