eur:
389.73
usd:
366.11
bux:
55376.1
2023. szeptember 22. péntek Móric
Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke a felújítás alatt álló Blaha Lujza téren tartott sajtótájékoztatón 2021. szeptember 18-án. Ettől a naptól ismét bővített forgalmi kapacitással használhatják a fővárosban a Rákóczi út-Nagykörút csomópontot az autóval közlekedők.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Egy-két tragikus állapotú, budapesti felüljáró sorsa már eldőlt

A tervezettnél pár héttel később, március 10-én kezdik meg a népligeti felüljáró állapotfelmérését. A főpolgármester kabinetfőnöke szerint nem ez az egyetlen felüljáró Budapesten, amit szükséges lenne felújítani.

"Február 20-án megkapta a munkaterületet a kivitelező. Március 3-tól kezdődik az ideiglenes forgalmi rend kialakítása, és várhatóan március 6-tól indul el az érdemi munka. Addig a közlekedők még nem érzékelik a változásokat, a kivitelező felkészül, a felüljáró környékén készítenek elő munkálatokat" – mondta el az InfoRádiónak Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke a népligeti felüljáróról.

A felmérés ahhoz szükséges, hogy lássák, milyen állapotban van a felüljáró. A munkálat kezelője a Budapest Közút. Balogh Samu szerint a rendelkezésre álló információk szerint

minden közlekedő biztonságosan mehet a felüljárón.

A felüljáró jövőjének meghatározásához ugyanakkor szükséges egy nagyobb vizsgálat, ahol két hossztartó gerendát bontanak ki belőle, elszállítják, és egy laboratóriumban tesztelik. Ott derül ki, hogy milyen teherbíró képességei vannak. Ebből határozható meg a felüljáró jövője, és hogy van-e lehetőség felújításra, állagmegóvása, vagy a szerkezet már nem képes elviselni a terhelést.

Mint korábban arról az Infostarton beszámoltunk, a Nyugati téri felüljáró lebontása is tervben volt, az állam azonban azóta visszavonta a támogatást, és nem veszi igénybe ezt az uniós forrást.

"Ez nagyon szomorú, nemcsak a budapestiek, hanem az agglomerációban élők számára, hiszen sok tízezer ember használja, akiknek ez segített volna" – mondta Balogh Samu.

A felüljáró sorsáról még a projekttől függetlenül hozott döntést a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa a volt főpolgármester, Tarlós István idején. Ekkor határozott arról a főváros és a kormány, hogy nem javasolja a felüljáró megtartását. Tehát abban egyetértés van a kormány részéről, hogy

hosszú távon a Nyugati téri felüljáró helyett a villamosvonalat kéne visszaépíteni,

ezt kívánja elkezdeni tervezni a főváros a következő években.

A Flórián téren is évekkel ezelőtt szóba került a felüljáró felújítása. Ennek kapcsán Balogh Samu azt mondta, számos felüljáró vár felújításra, éves szinten legalább tízmilliárd forint hiányzik a büdzséből, amivel csak szinten lehetne tartani a fővárosi felüljárókat és hidakat.

Úgy véli, "a főváros kivéreztetése" eddig nem látott mértékeket öltött, így ezek az állapotok leromlanak. Ahelyett, hogy rendszeres karbantartással állagmegóvó felújítással fel lehetne újítani ezeket a műtárgyakat, nagyobb és költségesebb felújításokra lesz szükség később. A kormányzati politika miatt a nagyon költséges beruházások nem tudnak időben elkészülni.

Balogh Samu hangsúlyozta: a baleset elkerülése érdekében minden olyan eshetőséget kizár a Magyar Közút, hogy abból veszélyhelyzet álljon elő.

A népligeti felüljáró esetében már évek óta vannak olyan forgalom- és súlykorlátozások, amik érintik a felüljáró szerkezetét.

"Ez történik akkor, amikor a kormány nem biztosítja ezeket a forrásokat a főváros számára" – mondta Balogh Samu.

Megjegyezte: érdemes megnézni, hogy a népligeti felüljáró környékén kétoldalt egy-egy stadion áll, melyek beruházási költségéből legalább hússzor fel lehetett volna újítani a népligeti felüljárót. Mint mondta, a Budapest Közút csak akkor ad forgalomhasználati engedélyt mindent felüljáróra és hídra, ha az biztonsággal használható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×