INFORÁDIÓ
2023. március 26. vasárnap
Emánuel

mol

kőolaj

szankció

oroszország

ukrajna

európai unió

Az Adria kőolajvezeték fogadópontja a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában 2022. május 24-én.

Kőolajszankciók vasárnap óta - megszólalt a Mol

Infostart

Szóba került a két finomító most zajló átalakítása is.

Vasárnap lépett életbe az újabb brüsszeli szankció, amelynek értelmében orosz eredetű feldolgozott kőolajtermékek (például benzin, dízel) behozatala és reexportja a jövőben nem engedélyezett a kontinensen.

A szabályozás kimondja, hogy a tengeri kikötővel nem rendelkező uniós országok ezentúl csak a hazai piacukon adhatják el az orosz olajból készült benzint és gázolajat. A döntés alól Magyarország, Szlovákia és Csehország felmentést kapott – ugyanis csak csővezetéken tud olajhoz jutni –, és továbbra is vásárolhat Oroszországból nyersolajat, ám az abból finomított termékekből csak annyit adhat el külföldre, amennyivel megegyező mennyiségű nem orosz olajat vagy olajterméket vásárolni tud.

A Századvég régiós elemzése szerint az intézkedés elsősorban a gázolaj piacán okozhat problémát, és mivel a magyar üzemanyagpiac fenntartható ellátásához szükség van importra, ezért Magyarország sem vonhatja ki magát az európai árfolyamatokból. Ugyanerről írt az Energiaügyi Minisztérium, közölve, hogy Európában akár dízelhiány és az olajtermékek drágulása is várható.

Az RTL Híradó megkereste a Molt, amely közölte: felkészültek a vasárnaptól hatályos korlátozásra, és fennakadás nélkül képesek biztosítani az ország üzemanyagellátását. A százhalombattai és a pozsonyi finomító is akadálytalanul tudja eladni a hazai piacain, illetve a régió országaiba az orosz eredetű olajból készült üzemanyagot, közben pedig

az ütemtervnek megfelelően haladnak a két finomító átalakításával,

hogy azok ne csak orosz olajat tudjanak feldolgozni.

Az átalakítások költsége 180-250 milliárd forint között lehet az olajtársaság szerint.

A várható piaci folyamatokról Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában - a beszélgetést alább megtekinthetik.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018